FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SP u Montrealu: Sporno zlato za Jedrzejczak, Draganja kreće na 50m slobodno

ZAGREB/MONTREAL, 29. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatski plivač DujeDraganja zauzeo je peto mjesto na 100m slobodno na SP u Montrealu.Duje je u finalu plivao 48.89 i bio je stotinku sporiji od svojega idržavnoga rekorda, kojeg je isplivao u polufinalu.
ZAGREB/MONTREAL, 29. srpnja 2005. (Hina) - Hrvatski plivač Duje Draganja zauzeo je peto mjesto na 100m slobodno na SP u Montrealu. Duje je u finalu plivao 48.89 i bio je stotinku sporiji od svojega i državnoga rekorda, kojeg je isplivao u polufinalu.

Na polovici staze okrenuo je kao treći, ali ga je ponovno izdao finiš. Draganja nije nezadovoljan plasmanom, ali smatra da može plivati brže, oko 48.50. No, ni to mu ne bi bilo dovoljno za medalju, budući da je Južnoafrikanac Ryk Neethling, koji je osvojio broncu, plivao 48.34. Ipak, veseli da je Duje bio bolji od najboljeg plivača današnjice Amerikanca Michaela Phelpsa, koji je završio na sedmom mjestu.

Draganja je na OI u Ateni u ovoj disciplini zauzeo šestu poziciju.

Novi svjetski prvak na 100m slobodno je Talijan Filippo Magnini. On je prvi Talijan koji je osvojio naslov svjetskog prvaka na 100m slobodno. Također, njegovo pobjedničko vrijeme 48.12 je drugi rezultat svih vremena. Brže je plivao samo svjetski rekorder Nizozemac Pieter van den Hoogenband, kojeg nema u Montrealu zbog ozljede. Srebro je pripalo Južnoafrikancu Rolandu Schoemanu.

Draganja će danas poslijepodne po hrvatskom vremenu nastupiti u kvalifikacijama na 50m slobodno, disciplini u kojoj je na OI u Ateni osvojio srebrno odličje. Konkurencija u toj disciplini je vrlo jaka. Nedostaje jedino olimpijski prvak Amerikanac Gary Hall. Od prijavljenih plivača najbolji rezultat ima Draganja, koji je u atenskom finalu isplivao hrvatski rekord 21.94. Drugo vrijeme ima Roland Schoeman (21.99), koji je bio treći u Ateni.

Noćas, poslije ponoći, u finalu na 200m leđno plivat će Gordan Kožulj, koji brani srebrnu medalju osvojenu na prošlom Svjetskom prvenstvu u Barceloni. Kožulj je u polufinalu imao sedmo vrijeme 1:58.74, što je za sekundu i 27 stotinki slabije od hrvatskog rekorda, kojeg je isplivao prije dvije godine. Malo je vjerojatno da Kožulj može isplivati taj rezultat u Montrealu, pa se nameće zaključak da je već i sam plasman u finale veliki uspjeh.

Glavni favorit za zlato je svjetski rekorder Amerikanac Aaron Peirsol.

Sat vremena nakon što je doživio neuspjeh na 100m slobodno, Michael Phelps je osvojio zlato na 200m mješovito. No, ozbiljno mu je prijetio Mađar Laszlo Cseh, koji je na polovici utrke bio vodeći. Cseh se na kraju morao zadovoljiti srebrom, a pritom je oborio europski rekord.

Phelpsu je ovo treće zlato na SP-u Montrealu.

Najuzbudljivije je bilo u finalu utrke na 200m leptir za žene. Zlato je pripalo 21-godišnjoj studentici iz Varšave Otyliji Jedrzejczak, koja se plivanjem počela baviti kako bi ispravila kralježnicu.

Jedrzejczak je do zlata došla u vremenu novog svjetskog rekorda 2:05.61, što je za 17 stotinki brže od dosadašnjeg rekorda, kojeg je postavila 2002. na EP u Berlinu. Poljakinja je prestigla Australku Jessicah Schipper u posljednjem metru utrke. Razlika između njih na kraju je bila samo četiri stotinke.

No, postoji sumnja da je zlato trebalo pripasti Australki Schipper. Televizijska snimka pokazala je da je Jedrzejczak dotakla ciljnu ploču samo jednom rukom, a pravila nalažu da se cilj mora dotaći s obje ruke. Suci to nisu primjetili i zlato je ostalo u rukama poljske plivačice.

Na pitanje zašto nisu uložili službeni protest, australski trener Alan Thompson kazao je da to nije imalo smisla, budući da se video snimke ne mogu koristiti kako dokaz. Na konferenciji za novinare Jedrzejczak nije htjela komentirati ovu spornu situaciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙