FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 29. srpnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do4,30 sati.
ZAGREB, 29. srpnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski premijer Ivo Sanader najavio je sinoć u Korčuli uključivanje Vlade u projekt obnove rodne kuće Marka Pola, priopćio je Vladin ured za odnose s javnošću. Sanader je posjetio grad Korčulu s potpredsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem i ministrom kulture Božom Biškupićem. U sklopu obilježavanja Dana grada Korčule i blagdana Sv. Teodora posjetili su i rodnu kuću Marka Pola. Tom prigodom Sanader je najavio uključivanje Vlade u veliki projekt obnove rodne kuće Marka Pola, kao i uspostave novog muzeja, a najavljen je i angažman Dubrovačko-neretvanske županije. Sanader je predložio i podizanje spomenika Marku Polu u gradu Korčuli. Hrvatska turistička zajednica trebala bi pripremiti prijedlog brenda Hrvatske kao domovine Marka Pola i Korčule kao njegovog rodnog grada.

MOTOVUN - U sklopu 7. motovunskog filmskog festivala sinoć je rumunjskom filmu "Smrt gospodina Lazarescua" redatelja Crisa Puia dodijeljena nagrada Amnesty Internationala. Riječ je o nagradi koja se na ovom festivalu dodjeljuje za najbolji kratkometražni ili dugometražni film s ljudsko-pravnom tematikom. Tragikomična priča o gospodinu Lazarescuu koji se, nakon što mu pozli, nađe u raljama bezobzirnog bolničkog sustava, među 14 filmova u konkurenciji na najbolji mogući način obrađuje tematiku ljudskih prava. To je ocijenio stručni sud u kojemu su bili Leo Hannevick iz Amnesty Internationala iz Nizozemske, Thom Palmen direktor Međunarodnog filmskog festivala u švedskom gradu Umea te novinarka Jutarnjeg lista Veronika Rešković.

ZAGREB - U Muzeju grada Zagreba sinoć je otvorena velika izložba "Potok u srcu Zagreba - uz potok Medveščak od izvora do ušća". Izložba je plod višegodišnjeg rada djelatnika Muzeja čiju koncepciju potpisuje muzejska savjetnica Nada Premerl. Izložba kroz desetak tema pokazuje život i urbani razvoj uz potok Medveščak od prapovijesti do danas, od njegova izvora povrh Kraljičina zdenca prko toka kroz središte grada do ulijevanja u Savu na Žitnjaku. Po riječima autorice koncepcije Nade Premerl ovom izložbom mogu se sagledati važni momenti urbanog, gospodarskog, svakodnevnog i zabavnog života u dijelovima grada uz potok Medveščak. Izložba obuhvaća 500-injak predmeta, zemljovida, fotografija, maketa, arhivalija i drugih dokumenata koji svjedoče o povijesti samog potoka pa tako i grada Zagreba.

LUMBARDA - Izložba "Sedam kamenih riba" hrvatskog kipara Luje Lozice otvorena je sinoć u crkvici sv. Križa u Lumbaraskom polju. Ciklus "Sedam kamenih riba" autor je radio posljednje dvije godine u svom ateljeu u Bufalu na otočiću Vrniku kod Lumbarde.

"U Bufalu kanim urediti vrt kamenih skulptura", najavio je Lozica. Na otvaranju izložbe govorio je prof. Živan Filipi istaknuvši kako je autorova opsesija mediteran i kamen. Aloiz Lujo Lozica rođen je u Lumbardi 1934. Izradio je zamašni opus u svim likovnim granama. Poznat je u svijetu po svojim radovima u kamenu i mramoru. Osim u nekim gradovima Europe živi i radi u svom ateljeu u Bufalu. Izložba je otvorena do 4. kolovoza, a organizirala ju je Turistička zajednica Lumbarda.

DUBROVNIK - U galeriji Dubrovačka kuća sinoć je otvorena izložba slika zagrebačkog akademskog slikara Tihomira Lončara pod nazivom "Morski krajolici". Umjetnik se predstavio s 30-ak radova u tehnici ulje na platnu nastalih u protekle dvije godine. Novi ciklus Tihomira Lončara posvećen je mediteranskoj slikovitosti, uvalama, tragu mora, arhitekturi povijesnog pamćenja, zimzelenom drveću, žubnju uz obalu i kamenu kazao je otvarajući izložbu povijesničar umjetnosti Stanko Špoljarić. Izložba će biti otvorena do 15. kolovoza.

TRILJ - Sportski zrakoplov u kojemu su bile dvije osobe, najvjerojatnije grčki državljani, srušio se sinoć oko 19,30 sati u rijeku Cetinu jedan kilometar nizvodno od Trilja, a u padu srećom nitko nije ozlijeđen, izvijestila je splitsko-dalmatinska policija. Policija je dojavu o padu zrakoplova koji je letio iz Dubrovnika u Sinj zaprimila oko 20 sati. Na mjestu pada utvrđeno je da je riječ o sportskom zrakoplovu tipa "Forine" oznaka SX-GEB, a do pada je prema prvim informacijama došlo zbog kvara na motoru što je pilot prijavio kontroli leta u splitskoj Zračnoj luci oko 19,10 sati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙