FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 27. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 27. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

CAVTAT - Na sjednici Hrvatsko-crnogorskoga međudržavnog savjeta danas su u Cavtatu ministri poljoprivrede dviju država potpisali memorandum po kojem će Crna Gora s 375 tisuća eura nadoknaditi Konavlima pljačku stočnog fonda u agresiji na Hrvatsku. Sjednici su nazočili i hrvatski i crnogorski predsjednici Stjepan Mesić i Filip Vujanović, a memorandum su u ime svojih ministarstava potpisali hrvatski i crnogorski ministri poljoprivrede Petar Čobanković i Milutin Simović. Spomenutom svotom nadoknadit će se šteta za 650 krava odvedenih s farme u Grudi u Konavlima. "Riječ je o dobroj namjeri za suradnju koju su potpisivanjem memoranduma iskazali hrvatska i crnogorska strana", kazao je predsjednik Stjepan Mesić te dodao kako dvije države trebaju razgovarati o uspostavi suradnje i otvaranju granica u okviru europske zajednice država.

OBROVAC - Ivan Vrkić (HDZ) novi je gradonačelnik Obrovca - na današnjoj sjednici on je izabran većinom glasova od ukupno 13 vijećnika. Za njega su glasovala četiri vijećnika HDZ-a i četiri vijećnika s nezavisne liste srpskog povratnika Stanka Mijića. Dosadašnji gradonačelnik Grgo Šoša bio je na prošlim lokalnim izborima nositelj HDZ-ove liste, no on se nije suglasio s koaliranjem vijećnika sa svoje liste sa spomenutom nezavisnom listom te je pri glasovanju ostao suzdržan. Šoša je na prošloj sjednici Gradskog vijeća Obrovca izabran za predsjednika Gradskog vijeća.

ZAGREB - Na zagrebačke se fakultete na srpanjskom razedbenom roku, po podacima rektorata zagrebačkog Sveučilišta, upisalo 9738 studenata, a za jesenski je rok preostalo još oko 670 nepopunjenih mjesta za studiranje uz potporu resornog ministarstva. Uz ta je mjesta slobodno ostalo još 261 mjesto za izvanredne studente, te 1107 mjesta za studij uz plaćanje te 395 mjesta namijenjenih studentima iz dijaspore. Najviše mjesta uz potporu Ministarstva nepopunjeno je ostalo na Katoličkom bogoslovnom (149), a slijedi ga Prirodoslovno matematički fakultet (118). Prorektor za nastavu i studente Sveučilišta Vjekoslav Jerolimov danas je, na konferenciji za novinare, napomenuo kako će se upisna kvota od ukupno 12.174 mjesta na akreditiranim fakultetima do jeseni povećati za 1400 do 1500 mjesta, koja će se otvoriti na fakultetima koji su još u postupku akreditacije. Jerolimov je ponovio ocjenu da će upisne kvote za oko 15 posto probiti studenti koji se upisuju uz korištenje prava propisanih Zakonom o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

SPLIT - Nakon prvog upisnog roka na Sveučilištu u Splitu ostalo je za jesenski upis 2210 slobodnih mjesta, 1325 na sveučilišnim i 885 na stručnim studijima, izvijestio je danas na konferenciji za novinare rektor Sveučilišta Ivan Pavić. U prvom upisnom roku u Splitu je razredbeni ispit položio i upisao se 2381 student - na sveučilišnie studije 1642, a na stručne 739. Pavić je kazao da se upisao i 201 student s posebnim statusom te oko tisuću tzv. prijelaznih studenata. Dodao je da slobodnih mjesta ima na svim fakultetima osim na Medicinskom i Ekonomskom, te Visokoj učiteljskoj školi gdje je upisan maksimalan broj studenata.

SPLIT - Rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić rekao je danas novinarima da se ispituju dvije prijave studenata o navodnim pokušajima "prodaje" ocjena za novac, odnosno seks. Na jednom od fakulteta društvenog smjera, kako je rekao rektor Pavić, ispituje se prijava da je profesor ocjenu studentici navodno uvjetovao seksualnim odnošajem. Na jednom tehničkom fakultetu pak prijavljeno je da je profesor tražio novac u zamjenu za prolaznu ocjenu. Ako se utvrdi da su optužbe utemeljene, profesori će biti suspendirani dok se ne dovrši "istraga", poručio je rektor. Ako studentske prijave budu istinite, profesori će biti kažnjeni, ne isključujući i otkaz ugovora o radu, kazao je Pavić danas novinarima u Rektoratu.

ŠIBENIK - Požar koji je oko 11,25 izbio na brdu Okitu iznad Vodica zaustavljen je u 14,15 sati, a zgarište se čuva, izvijestio je Županijski centar 112. Izgorjela su tri hektara trave, niska raslinja, borove šume i nekoliko maslina. Cesta Gaćelezi - Vodice, koja je zbog požara bila zatvorena za promet, otvorena je nešto prije 14 sati, a oko 14,20 sati struju su dobili potrošači na otoku Murteru te na pirovačkom i stankovačkom području, koji su dva sata bili isključeni iz električne mreže. Za sada nema obavijesti o uzrocima požara i šteti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙