FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 26. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 26. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Odluku zaštićenog svjedoka Krunoslava Fehira da javno u riječkom Novom listu progovori o ubojstvima civila, uglavnom srpske nacionalnosti, 1991. u Osijeku, u Državnom odvjetništvu danas nisu željeli komentirati. Fehir je o svojoj i navodnoj ulozi Branimira Glavaša u tim zločinima progovorio u današnjem Novom listu čime se odrekao tajnosti. Zamjenik glavnog državnog odvjetnika Dragan Novosel rekao je da je za čuvanje zaštićenog svjedoka zadužena posebna policijska jedinica, a ne Državno odvjetništvo te da od peteročlanog povjerenstva, osnovanog temeljem Zakona o zaštiti svjedoka, ovisi hoće li nakon Fehirovog javnog istupa prekinuti program njegove zaštite. Novosel je obacio medijske tvrdnje da je predistraga vraćena na početak, ustvrdivši da je riječ o dodatnim provjerama i izvidima kojima se nastavlja davno započeta obrada.

OSIJEK - Osječki gradonačelnik Anto Đapić sastao se danas s novim načelnikom Policijske uprave osječko-baranjske Vladimirom Faberom te od njega zatražio da, osim zločina nad osječkim Srbima, policija istraži i kaznena djela u kojima su žrtve Hrvati, izvijestio je danas Hrvatski radio. Faber je izjavio za Hrvatski radio kako je zahtjev za obradom kaznenih djela u kojima su žrtve bile Hrvati na području Županije osječko-baranjske "u skladu s onim kako (on) vidi policijski posao". Svako kazneno djelo koje se goni po službenoj dužnosti predmet je i interes ove policijske uprave, rekao je Faber dodavši da je dosad podnesen veliki broj kaznenih prijava za ratni zločin nad civilnim stanovništvom, odnosno nad hrvatskim građanima tijekom okupacije.

RIJEKA - Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin na današnjoj je konferenciji za novinare iznio pretpostavku da je hrvatsko pravosuđe počelo istraživati slučajeve ubojstava civila u Osijeku nakon što je tužiteljstvo u Haagu prepustilo te slučajeve Hrvatskoj, temeljeći to na nagađanjima u Saboru od prije nekoliko mjeseci. Po Kajinovoj pretpostavci, do razilaženja Ive Sanadera i Branimira Glavaša došlo je nakon što je Glavaš zatražio Sanaderovu zaštitu u tom slučaju, a Sanader mu je nije mogao dati. Po Kajinu, početak istraživanja osječkih slučajeva je povod razilasku Sanadera i Glavaša, a ne obrnuto. Kajin je ustvrdio da vlast mora dopustiti pravosuđu posve neovisnu obradu tih slučajeva a pravosuđe ne smije djelovati kao "igračka vlasti", popuštajući eventualnim pritiscima.

ZAGREB - Memorandum kojim će Crna Gora nadoknaditi Hrvatskoj štetu za opljačkan stočni fond u Konavlima potpisat će sutra hrvatski i crnogorski ministri poljoprivrede u Cavtatu. Tim će činom Crna Gora platiti oko 400 tisuća eura za uništenje stočnog fonda u Konavlima, odnosno za 650 krava opljačkanih s tamošnje farme "Agrum Gruda". Prvi je to čin kojim Crna Gora nadoknađuje štetu nastalu u agresiji, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva. Ministar Petar Čobanković Memorandum će potpisati s crnogorskim ministrom Milutinom Simovićem, a potpisivanju će nazočiti i hrvatski i crnogorski predsjednici Stjepan Mesić i Filip Vujanović.

ZAGREB - Potkraj srpnja građanima koji iznajmljuju krevete i organizatorima kampova počet će stizati prva rješenja o plaćanju godišnjeg paušalnog poreza, najavilo je danas Ministarstvo financija. Riječ je o prvoj godini utvrđivanja godišnjeg paušalnog poreza na dohodak sukladno Zakonu o porezu na dohodak i Pravilniku o djelatnostima iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima te organiziranja kampova. Stoga će se iznimno paušal za prvo i drugo tromjesečje plaćati do kraja kolovoza 2005. godine, a za treće i četvrto tromjesečje do kraja studenoga 2005. godine, odnosno u rokovima utvrđenim u rješenju.

ZAGREB - Državni centar 112 dobio je danas u 13.51 sati od motrilačke postaje Fortica-Opuzen dojavu o požaru na brdu Šibanica kod Metkovića, priopćeno je iz Državnog centra. Požarom je zahvaćen 21 hektar niskog raslinja, makije i borove šume, a trenutno fronta požara iznosi oko 200 metara i penje se od ceste prema vrhu brda.

KRK - Na području Grada Krka na početku ovoga tjedna boravi ukupno 9.142 turista, što je u odnosu na isto vrijeme prošle godine oko 10 posto turista više, doznaje se danas iz Turističke zajednice grada Krka. U pet krčkih hotela smješteno je ukupno 997 gostiju, u obiteljskom smještaju prijavljena su 4.022 gosta, a u šest kampova boravi 3.782 turista. U prvih šest mjeseci ove godine na području Grada Krka boravilo je oko 35.000 turista, oko 18 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a ostvareno je oko 139.000 noćenja ili oko 10 posto više nego prošle godine. Najviše je gostiju bilo iz Italije, Njemačke, Austrije, Slovenije Francuske, Mađarske i Češke, a najvećim su dijelom bili smješteni u hotelima i kampovima.

ZAGREB - Dvojica bivših hrvatskih vojnika posvjedočila su danas na zagrebačkom Županijskom sudu da ih je osumnjičeni pripadnik srpske specijalne postrojbe "Škorpioni" Slobodan Davidović (52) zlostavljao u improviziranom zatvoru u Boboti, u listopadu 1991. Na sudu se doznaje kako su dvojica svjedoka potvrdili svoje ranije iskaze koje su dali policiji da ih je upravo Slobodan Davidović mučio u zatvoru. Na osnovu tih iskaza sredinom srpnja proširena je istraga protiv Davidovića, od ranije ossumnjičenog za sudjelovanje u ubojstvu Bošnjaka nakon pada Srebrenice.

ZAGREB - U povodu obilježavanja 10. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluja" u galeriji "Zvonimir" Ministarstva obrane danas je otvorena izložba "Domovinski rat u slikama hrvatskih umjetnika" u organizaciji Vojnog muzeja MORH-a. Na izložbi su predstavljena djela istaknutih hrvatskih umjetnika Zoltana Novaka, Dalibora Jelavića, Željka Lapuha, Ivana Lackovića-Croate, Peruška Bogdanića, Hame Čavrka, Vlade Vrljića-Ankina, Zlatana Vrkljana, Munira Vejzovića i Hrvoja Šercara. Na izložbi je predstavljena i grafička mapa "Tempestas" (Oluja) u kojoj su predstavljeni radovi 34 hrvatska umjetnika. Mapa je nastala 1996. a grafički ju je uredio poznati hrvatski kolekcionar Toni Politeo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙