FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 26. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 26. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Umirovljeni admiral Davor Domazet Lošo izjavio je danas kako za njega ne postoje paralelne proslave Oluje, te pozvao građane da na bilo koji način 5. kolovoza proslave desetu obljetnicu te vojno redarstvene akcije. Kako aktualna vlast slavi Oluju na svoj način i mi je imamo pravo slaviti na svoj, rekao je Domazet na tribini posvećenoj Oluji koju je organizirala Zajednica županijskih zajednica udruga HVIDR-e. Potvrdio je da je pozvan na proslavu u Knin, ali je istaknuo da tamo neće službeno sudjelovati. Umirovljeni general HV-a Miljenko Crnjac novinarima je odgovorio da poziv za Knin još nije dobio, a ako ga dobije ići će u Knin.

ZAGREB - Hrvatska znanstvena i akademska zajednica od danas su potpuno i punopravno uklopljene u znanstveni sustav Europske unije nakon jučer završenih pregovora o uvjetima pristupa 6. okvirnom programu EU-a, priopćilo je danas Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Ministar znanosti Dragan Primorac jučer je obavijestio povjerenika Europske komisije o konačnoj odluci Hrvatske o potpisivanju Sporazuma o znanosti s Europskom komisijom. Svečano potpisivanje Sporazuma predviđeno je za kraj rujna, a Hrvatska je obvezna uplatiti nacionalni doprinos u zajednički fond EU-a iduće godine. Iako Sporazum još nije službeno potpisan, u Ministarstvu znanosti ističu da hrvatski znanstvenici već od danas mogu punopravno sudjelovati u "svim pozivima za predlaganje projekata koji su u tijeku, čime su potpuno integrirani u znanstveni sustav EU-a".

ŽUPANJA - Privatizacija Sladorane Županja može se provesti jedino transparentno i javno radi zaštite gospodarskih i socijalnih interesa radnika i kooperanata Sladorane, poručio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Sindikata PPDiv Hrvatske za Slavoniju i Baranju Slavko Kotromanović. Na konferenciji, kojoj su bili nazočni osim Kotromanovića i direktorica županjske Sladorane Milica Pervan, predsjednik Radničkog vijeća Slavko Gorupić, te članovi Stožera za obranu Sladorane Županja, Kotromanović je izrazio razočaranje "prijedlogom novog natječaja Hrvatskog fonda za privatizaciju za privatizaciju Sladorane, sukladno kojemu bi za 68,1 posto dionica Sladorane početna cijena trebala iznositi 90,1 milijun kuna". Prema njegovim riječima takvom cijenom pokušavaju se iz privatizacije Sladorane eliminirati radnici i kooperanti te tvrtke, zainteresirane da se Sladorana privatizira po tzv. modelu radničkog dioničarstva, koji podržavaju i Vukovarsko-srijemska županija i Grad Županja.

OSIJEK - Predsjednik Liberalne stranke (LS) i bivši osječki dogradonačelnik Zlatko Benašić ocijenio je danas kako su smjene direktora gradskih poduzeća, koje provodi nova gradska vlast "političke likvidacije" i demonstracija sile te da se na takav način ne rješavaju problemi. Ustvrdivši da je nova gradska vlast (Nezavisna lista Branimira Glavaša i HSP) u dva dana smijenila tri direktora gradskih javnih poduzeća te da su u tijeku smjene pročelnika gradskih ureda Benašić je na konferenciji za novinare ustvrdio da ove smjene podsjećaju na zbivanja od prije 15-ak godina kada se također dogodila masovna smjena direktora, a što se, kako drži, kasnije pokazalo kao jedan od razloga stradavanja osječkoga gospodarstva.

SPLIT - Zeleni Dalmacije održali su danas konferenciju za novinare na splitskom odlagalištu smeća Karepovcu kako bi izrazili neslaganje s odredbama novoga pravilnika o ambalažnom otpadu. Predsjednik Zelenih Dalmacije Lovro Rumora ocijenio je da se svjesno krše pravilnici i zakoni o gospodarenju otpadom još od 1996. te da to čine i građani i gospodarski subjekti, institucije sistema, pa čak i komunalne službe. Rumora smatra da se stanje neće bitno promijeniti legislativnim promjenama, jer već imamo odlične zakone, ali ih se ne pridržavamo. Na Karepovcu, za čiju je sanaciju nedavno u Splitu potpisan ugovor vrijedan 59 milijuna kuna, Zeleni Dalmacije simbolički su danas podnijeli tužbu "protiv poznatih počinitelja".

ZAGREB - Stambenim štedišama ukupno je za razdoblje od 1998. do zaključno 2004. godine odobreno državnih poticajnih sredstava u iznosu 1,089 milijardi kuna, pri čemu će 359,3 milijuna kuna, osiguranih proračunom za prošlu godinu, biti štedišama pripisano tijekom ove godine, naglašava Ministarstvo financija. Na dan 31. prosinca 2004. saldo odobrenih kredita svih stambenih štedionica bio je 375 miljuna kuna, ističe Ministarstvo napominjući da su kao podloga i kao jedini relevantan izvor podataka za izmjene Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje bile konsolidirane bilance svih četiriju stambenih štedionica i podaci Ministarstva financija, sve na dan 31. prosinca 2004. Time je Ministarstvo reagiralo na medijske napise u kojima se navodi da su "naštimane računice srezale poticaje".

RIJEKA - Gotovo cijeli kreditni portfelj programa kreditiranja poduzetnika "Lokalni projekti razvoja - poduzetnik" u Primorsko-goranskoj županiji za 2004., vrijedan 130 milijuna kuna, bit će iskorišten, a zbog velikog zanimanja kreditiranje će u 2005. biti nastavljeno sa novih 100 milijuna kuna. Iz županijskog Upravnog odjela za gospodarski razvoj Primorsko-goranske županije naglašavaju da je do srpnja ove godine odobreno ukupno 130 zajmova u iznosu od 120,9 milijuna kuna. Još 6 zahtjeva je u obradi, a budu li odobreni bit će iskorišteno već 126,3 milijuna kuna ili 97 posto ukupnog kreditnog potencijala.

ZAGREB - Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet primila je 10 tisuća eura koju su prikupili članovi Hrvatske katoličke misije iz njemačkog grada Sindelfingena, a novac će biti upotrijebljen za gradnju Centra za pse vodiče i mobilitet na zagrebačkoj Dotrščini. Tamošnji Hrvati donirali su novac u povodu 35. obljetnice te misije, a donaciju je danas na gradilištu Centra predsjednici Udruge Miri Katalenić uručio fra Marinko Vukman. Centar, čija je gradnja započela u svibnju i koštat će 15 milijuna kuna, zajednički grade Vlada, Grad Zagreb i Udruga za školovanje pasa vodiča, koji ravnomjerno sudjeluju u financiranju.

ZAGREB - Gotovo svaka treća u prometu poginula osoba u prošloj godini bila je u dobi od 15 do 30 godina, a od ukupno 674 poginula čak 80 posto (540) čine muškarci koji najčešće ginu u automobilima i to na zagrebačkim cestama - podaci su to Državnog zavoda za statistiku o umrlima u prometnim nesrećama 2004. Čak 204 poginula bili su mlađi od 30 godina - 73 poginula bilo je u dobi od 20 do 24 godine, njih 69 doživjelo je dob od 15 do 19 godina, a 62 poginula pripada skupini od 25 do 29 godina. Uglavnom je riječ o muškarcima koji su stradali u automobilu. Lani su u prometnim nesrećama ukupno poginule 674 osobe, 79 manje nego 2003., pri čemu je čak 80 posto poginulih muškaraca, a 20 posto žena.

KNIN/KOSOVO - U nazočnosti brojnih vjernika u Kosovu je kod Knina danas proslavljen blagdan svete Ane, starozavjetne svetice kojoj je u čast na kninskom Kosovskom polju podignuta i crkva, na koji tradicionalno hodočaste vjernici iz cijele Šibenske biskupije, a najvše Drnišani. Misu su u nazočnosti dvadesetak svećenika kninskog i drniškog dekanata te novaka franjevačkog novicijata s Visovca predvodili fra Dragan Nimac, meštar novaka na Visovcu, dr. fra Šime Samac, trenutačno na službi u Vatikanu, i fra Petar Klarić, kninski gvardijan. U propovijedi fra Dragan je naglasak da na sv. Anu i Joakima, roditelje Blažene Djevice Marije, koji na kršćanski način simboliziraju roditeljsku ljubav i blagoslov, sve ono što je zapravo i potrebno svakom kršćaninu da bi mogao ponizno koračati zemaljskom stvarnošću.

PLOČE - Na Osmom maratonu lađa rijekom Neretvom, koji će se održati 13. kolovoza, sudjelovat će više od 30 lađarskih momčadi, najviše iz neretvanskoga područja, te dvije iz Zagreba i jedna iz Osijeka, rečeno je danas u neretvanskoj Udruzi lađara. Prvi put ove godine na neretvanskom lađarskom maratonu nastupit će i momčad Hrvatske vojske, doznaje se iz Udruge. Na ovogodišnjem Maratonu lađa iz inozemstva će nastupiti i lađarske posade iz Bosne i Hercegovine te po jedna iz talijanske pokrajine Molisea i Australije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙