FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 26. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30sati.
ZAGREB, 26. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin imenovao je Vladimira Fabera za novog načelnika Policijske uprave (PU) osječko-baranjske, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP). Dosadašnji v.d. načelnika te PU Darinko Mikulić vratio se na radno mjesto zamjenika načelnika PU osječko-baranjske, kaže se u priopćenju. Na ovakvu kadrovsku promjenu Ravnateljstvo policije MUP-a odlučilo se kako bi se spriječila mogućnost bilo kakvog političkog pritiska, te kako bi se osigurala potpuna neovisnost rada policijskih službenika PU osječko-baranjske u najnovijim zbivanjima oko utvrđivanja činjenica vezanih uz ratna događanja na području Osijeka.

OSIJEK - Osječko Gradsko društvo Crvenog križa izvijestilo je na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak da je 1991. i 1992. u svojoj službi traženja imalo ukupno 2384 predmeta vezanih uz nestale osobe, od kojih tridesetak s osječkoga područja, da je radilo u okviru svojih mogućnosti te kako ne želi da se uz tu djelatnost vežu bilo kakve negativnosti. U kontekstu medijskih napisa u kojima se najčešće spominje Branimir Glavaš, rekao je ravnatelj Društva Marko Đukić, "ne može se zaključiti da je to (odvođenje ljudi) bilo sustavno i organizirano od određene institucije". Đukić je konferenciju za novinare sazvao u povodu napisa u "Jutarnjem listu" u kojem se Crveni križ spominje u negativnu kontekstu.

ZAGREB - Vladin Ured za suzbijanje zloporabe opojnih droga izvijestio je u ponedjeljak da je objavio na svojoj internetskoj stranici Nacrt nacionalne strategije suzbijanja zloporabe droga za razdoblje od 2006. do 2012. i time otvorio javnu raspravu o tom dokumentu. U javnu raspravu zainteresirane institucije i građani svojim se komentarima Nacrta i prijedlozima mogu uključiti putem internetske stranice Ureda - www.uredzadroge.hr. do 22. kolovoza, priopćeno je iz Ureda. Strategija je donesena 1996., a prijedlog nove strategije pred Hrvatskim saborom bi se trebao naći u rujnu.

ZAGREB - Na autocestama u Hrvatskoj proteklog je vikenda, od petka do nedjelje, od cestarina uprihodovano više od 26 milijuna kuna, zbirni su podaci četiriju tvrtki koncesionara - Hrvatskih autocesta (HAC), Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ), BINA Istre i Autoceste Zagreb-Macelj (AZM). Najviše prihoda ostvareno je na autocestama koje su u nadležnosti Hrvatskih autocesta. Od 465.774 vozila naplaćeno je, bez PDV-a, više od 18 milijuna kuna cestarina. Pritom je najveći prihod, 9,18 milijuna kuna, ostvaren na autocesti Zagreb - Split, kojom je prošlo 157.440 vozila. Na autocesti Zagreb-Županja u tri dana vikenda evidentirano je 126.335 naplata cestarine uz prihod od 6,52 milijuna kuna, ističu u Hrvatskim autocestama.

ZAGREB - Odlukom Uprave Vjesnika glavna urednica Andrea Latinović razriješena je dužnosti na osobni zahtjev, a novi glavni urednik je Darko Đuretek, dosadašnji pomoćnik glavne urednice, priopćeno je u ponedjeljak iz Vjesnika. Darko Đuretek u Vjesnik je došao u travnju 2005. Prije toga radio je kao novinar u Večernjem listu u gradskoj i unutarnjopolitičkoj rubrici, bio je urednik, komentator, reporter i dugogodišnji saborski izvjestitelj.

RIJEKA - Nagradom "Novi list" za najcjelovitiju predstavu ovogodišnjih "Riječkih ljetnih noći" po ocjeni prosudbene komisije pripala je predstavi "Mirisi, zlato i tamjan" autora Slobodana Novaka u režiji Vinka Brešana, priopćeno je u ponedjeljak iz riječkog HNK-a "Ivan pl. Zajc". Nagrada će biti uručena redatelju Brešanu i intendantici riječkog HNK-a Mani Gotovac na današnjoj svečanosti zatvaranja Festivala.

RIJEKA - Uzroci onečišćenja mora na gradskom kupalištu u naselju Pećinama u Rijeci još nisu utvrđeni, pa je u ponedjeljak izrađen program mjera za njihovo hitno pronalaženje, priopćeno je iz riječkoga Komunalnog društva Vodovod i kanalizacija. U Vodovodu i kanalizaciji ističu kako je utvrđeno da onećišćenje ne ugrožava izvore pitke vode te da se pojačano nadziru sva izvorišta pitke vode. Na plaži kod riječkog hotela "Park" u Pećinama je prošli tjedan zabranjeno kupanje, a u ponedjeljak je kupačima ponovno preporučeno da se suzdrže od kupanja na širem području kupališta.

MOTOVUN - Prigodnom svečanošću u ponedjeljak navečer je na glavnom motovunskom trgu otvoren 7. Motovun film festival u sklopu kojeg će posjetitelji do 29. srpnja imati priliku vidjeti osamdesetak filmova razvrstanih u glavni program, program filmova s fokusom na zemlju partner Austriju, te izbor kratkih filmova dostupnih na Motovun Onlineu. Prve večeri je na motovunskom trgu prikazan francuski film "Look at me" redatelja Agnesa Jaouia, a posebna novost ovogodišnjeg festivala je projekt snimanja dokumentarca o festivalu i njegovoj atmosferi u kojemu su "akteri snimatelji a snimatelji akteri". Glavna festivalska nagrada Propeler Motovuna dodjeljuje se najboljem filmu u glavnom programu a odluku će donijeti četveročlani međunarodni žiri.

SPLIT - Na Carrarinoj poljani izvedena je u ponedjeljak navečer prva dramska premijera ovogodišnjeg Splitskog ljeta "Ubu - kralj robijaš" Alfreda Jarrya u režiji Zlatka Boureka. Riječ je o objedinjenim Jarryevim tekstovima - trilogiji o kralju Ubuu, a predstavu su izveli Ratko Glavina i Andrijana Vicković, kao Tata i Mama Ubu, te Jasna Malec, Tajana Jovanović, Trpimir Jurkić, Robert Kurbaša i drugi. Kombinirajući tekstove "Ubu Kralj" i "Ubu Robijaš" redatelj Bourek i prevoditelj i dramaturg Vladimir Gerić izgradili su priču o okrutnom kralju lakrdijašu koji, želeći sagledati život i s druge strane, odbacuje žezlo te jednako okrutno i do apsurda revno lakrdijaši, namećući se svima kao rob da bi ga na kraju svjetina ponovno uzdigla do trona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙