FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 23. srpnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 21 sat.
ZAGREB, 23. srpnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

PULA - Mađarski film "Diler" redatelja Benedeka Fliegaufa proglašen je najboljim stranim filmom 52. festivala igranog filma u Puli. Svoju odluku je na večerašnjoj konfereciji za novinare objavio ocjenjivački sud međunarodne kritike u kojem su bili: Ronald Bergan, Bence Nanay, Claire Clouzot, Bern Buder i Christine Kopf. Film je, obrazložio je Bergan, nagrađen jer se "igra vizualnim i zvučnim svijetom na osoban, snažan i maštovit način, te zbog novog svjetla koje baca na često obrađivanu temu droge". Međunarodni ocjenjivački sud, kako se čulo danas, posebice je pohvalio glumu Lazara Ristovskog u Paskaljevićevu filmu "San zimske noći", te Felicity Hauffman za "vrlo uvjerljivu ulogu transeksulaca" u filmu "Transamerika" Duncana Tuckera.

PULA - Ravnatelj Filmskog festivala u Puli Mladen Lučić ocijenio je danas da je ovogodišnji, 52. festival igranog filma ispunio sva očekivanja te da je prekretnica ako se uzme u obzir velik interes redatelja i filmskih umjetnika. U povodu završetka Festivala Mladen Lučić podsjetio je na konferenciji za novinare da je u osam dana prikazano 49 filmskih i šest press-projekcija, a u sklopu Festivala održano je 87 popratnih programa, poput izložaba, promocija knjiga, okruglih stolova i koncerata. Izrazio je zadovoljstvo što su u sklopu Međunarodnoga festivalskog programa prikazani filmovi koji su već nagrađeni na uglednim filmskim festivalima, poput Cannesa, Ženeve i Venecije. Po procjeni organizatora, filmove u Areni gledalo je više od 20 tisuća posjetitelja.

VUKOVAR - Na poljima vukovarskog Vupika pri kraju je žetva pšenice koju su ovoga ljeta u istočnoj Slavoniji obilježili prekidi zbog čestih kiša, doznaje se u tom poljoprivrednom kombinatu. "Bila je to teška godina za proizvođače pšenice. Česte kiše stvarale su žeteocima mnogobrojne probleme, ali - unatoč svemu - možemo biti zadovoljni", rekao je voditelj biljne proizvodnje Vupika Petar Čikanović, dodajući kako je na poljima tog kombinata ove godine ostvaren prosječan prinos od 5,2 tone pšenice po hektaru. Vupik očekuje da će ove godine u silose spremiti više od 6700 tona svoje pšenice. Žetva pšenice je pri kraju i na ostalim poljima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje je prošle jeseni pšenica zasijana na 24 tisuće hektara.

PULA - Preko triju graničnih prijelaza u Istarskoj županiji - Kaštela, Plovanije i Požana od jučer do danas u 12 sati u Hrvatsku je ušlo 68.396 putnika, među kojima 62.675 stranaca, priopćila je danas istarska policija. Istodobno je preko tih graničnih prijelaza iz Hrvatske otputovalo 50.986 putnika, među kojima 45.710 stranih turista. Prema podacima granične policije, u Hrvatsku se ulazilo u dva prometna traka, a veće je gužve danas bilo na izlazu iz Hrvatske. Među strancima najviše je stiglo Talijana, Slovenaca i Austrijanaca, a pojačan je promet na ulazu u Umag, Poreč, Rovinj i Pulu, gdje boravi najviše gostiju. Tijekom današnjeg dana na istarskim se cestama dogodilo 15 prometnih nesreća, a šest su uzrokovali inozemni turisti.

ŠIBENIK - Pet je osoba teško ozlijeđeno, a jednogodišnje dijete lakše u sudaru dvaju osobna automobila između Polače i Kijeva, na predjelu Suhopolja, izvijestila je šibensko-kninska Policijska uprava. Nesreća na državnoj cesti D1 dogodila se jutros oko 10 sati, kada je 29-godišnji Zagrepčanin, zbog prebrze vožnje u zavoju, osobnim automobilom seatom alteom prešao na prometni trak za suprotni smjer i sudario se s mercedesom mađarskih oznaka koji je vozio 48-godišnjak. Mercedes je nakon sudara sletio s ceste, a s drugog automobila, koji je ostao na cesti, otpao je prednji lijevi kotač, te je udario u renault 19 čeških registracijskih oznaka, koji je iza mercedesa vozio 45-godišnji Čeh. Liječnička pomoć svima je pružena u kninskoj Općoj bolnici, nakon čega su vozač mercedesa i njegov sin prevezeni u šibensku Opću bolnicu, a ostali u splitsku bolnicu Firule.

SPLIT - U Ogorju Gornjem kod Muća te u Šestanovcu i Trnbusima kod Blata na Cetini održani su danas komemorativni skupovi u spomen na pogibiju sedmorice pripadnika "Bugojanske skupine", hrvatskih emigranata koji su, radi rušenja komunističkog poretka i uspostave slobodne hrvatske države, u lipnju i srpnju 1972. u SFRJ namjeravali izvesti više diverzantskih akcija. Komemoracije je organizirao Klub hrvatskih povratnika iz iseljeništva u suradnji s članovima obitelji ubijenih te uz pomoć nekoliko braniteljskih udruga iz Hrvatske i BiH i pod pokroviteljstvom središnjice HVIDR-e.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙