FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 23. srpnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske
ZAGREB, 23. srpnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske

ZAGREB - Hrvatska Vlada ne razmišlja o novom načinu biranja zastupnika nacionalnih manjina, te stoga odbacuje tvrdnje iz teksta objavljenog u današnjem Jutarnjem listu pod naslovom "HDZ i SDP dogovorili ukidanje lista manjna", priopćeno je danas iz Vlade. U članku Jutarnjeg lista navodi se da su se HDZ i SDP dogovorili da u izbornom zakonu izmijene način biranja zastupnika nacionalnih manjina na način da se oni biraju sa stranačkih lista, a ne kao do sada, u posebnoj izbornoj jedinici. "Tvrdnje izrečene u spomenutom članku su netočne i očito proizvoljno i neutemeljeno tumačenje autora teksta", kažu u Vladi.

ZAGREB - Bivši kuhar Caritasova doma u Brezovici Mijo Penić (28) uhićen je i nakon saslušanja kod istražne sutkinje zadržan u pritvoru zbog sumnje da je silovao štićenike doma o čemu je pisao u dnevniku koji je, kako se neslužbeno doznaje, zagrebačka policija pronašla u kući ravnateljice Caritasa zagrebačke nadbiskupije Jelene Brajše. Penić je sinoć priveden istražnoj sutkinji zagrebačkog Županijskog suda Vendi Senta pred kojom se branio šutnjom, nakon čega mu je ona odredila 48-satno zadržavanje u pritvoru. Osumnjičeni će ponovno biti saslušan u ponedjeljak do kada se očekuje da će tužiteljstvo podnijeti istražni zahtjev. Penića se tereti da je počinio spolne radnje izjednačene sa silovanjem. Prema pisanju današnjeg tiska, Jelena Brajša je hospitalizirana na KBC-u Rebro zbog neuroloških smetnji.

OSIJEK - Udruga "Pokret za Slavoniju i Baranju" izvijestila je danas kako joj je rješenjem Ureda državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji, od 20. srpnja ove godine, odobren upis u Registar udruga. U Udruzi kažu da je rješenje izdano posljednjeg dana zakonskog roka, nakon, kako kažu, maksimalnog odugovlačenja državne administracije. "Bez obzira na sve pokušaje opstrukcije i brojne konzultacije vođene u Središnjem uredu za državnu upravu u Zagrebu, opcija za hrvatsku regiju Slavoniju i Baranju dobila je i svoj institucionalni oblik", kaže se u priopćenju koje je potpisao tajnik udruge Dario Opačak. Udruga je osnovana 18. lipnja u Osijeku, na čelu joj je Branimir Glavaš, a najvažnijom aktivnošću smatra razrađivanje programa i intenziviranje aktivnosti usmjerenih oblikovanju i provedbi politike regionalnog razvitka, stoji u priopćenju.

ZAGREB - Šest svinja spašeno je iz drvene staje koja se noćas, najvjerojatnije od udara groma, zapalila u mjestu Okujama, no takve sreće nije bila svinja iz Graberja Ivanićkog, koja je, zajedno s tri koze, uginula u požaru staje. Vatra u drvenoj staji 62-godišnjaka iz mjesta Okuja kod Velike Gorice planula je nakon što su, po svjedočenju vlasnikova sina, oko 23 sata dva groma pogodila sjeverni dio krova. Sat poslije ponoći na području Ivanić-Grada, u Graberju Ivanićkom zapalila se drvena štala u kojoj je bilo oko 120 bala sijena, traktorska poluprikolica, svinja i tri koze kojima nije bilo spasa. Ni u tom požaru, za koji se pretpostavlja da je također buknuo od udara groma, još nije utvrđena šteta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙