FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 22. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.
ZAGREB, 22. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

LONDON - Neimenovani muškarac je uhićen u petak poslijepodne u okviru istrage u Stockwellu, jug Londona, koja je povezana s napadima počinjenim u četvrtak u britanskom glavnom gradu, objavio je Scotland Yard. "Istražitelji su obavili raciju" u Stockwellu i "jedan je muškarac uhićen", rekao je službeni predstavnik Scotland Yarda. Ostale pojedinosti nisu objavljene. Na postaji podzemne željeznice Stockwell u petak ujutro jedan je muškarac ustrijeljen u akciji koja je "izravno bila povezana s istragom", kako navodi načelnik policije. Međutim, taj muškarac još uvijek nije identificiran, a televizijska postaja Sky objavila je, pozivajući se na sigurnosne izvore, da on nije imao nikakve veze s napadima u četvrtak.

LONDON - Londonska policija objavila je u petak fotografije četvorice muškaraca osumnjičenih za sudjelovanje u drugom valu terorističkih napada na londonski transportni sustav u četvrtak, a koje su snimile sigurnosne kamere na različitim postajama podzemne željeznice. Policija je priopćila da su četiri bombe u četvrtak samo djelomično eksplodirale te da su sadržavale "eksploziv kućne izrade". Šef londonske policije Ian Blair potvrdio je da je ubojstvo muškarca na postaji podzemne željeznice Stockwell u južnom Londonu ranije u petak povezano s "antiterorističkom operacijom koja je u tijeku".

LONDON - Područje u blizini doma jednoga od četvorice muškaraca osumnjičenih da stoje iza napada što se dogodio u Londonu 7. srpnja, Germainea Lindsaya, evakuirano je nakon dojave o pokušaju podmetanja vatre, izvijestila je u petak policija. Policajci iz postaje Thames Valley izvijestili su kako su oko kuće u gradiću Aylesburyju, 60 km sjeverozapadno od Londona, pronašli supstancu za koju vjeruju da je nafta. "Odmah smo zatvorili cijelo područje i evakuirali sve osobe odande", rekla je glasnogovornica policije.

SARAJEVO - U nedavno otkrivenoj masovnoj grobnici Budak kod Srebrenice, u neposrednoj blizini Memorijalnog centra Potočari, u petak je završeno višednevno iskapanje 176 tijela stradalih Srebreničana. Od čak 155 ubijenih osoba pronađeni su samo pojedini dijelovi tijela. Posmrtni ostaci iz masovne grobnice Budak upućeni su na daljnju stručnu obradu i DNK analizu radi utvrđivanja identiteta ubijenih. Voditelj tuzlanskog Odjela Povjerenstva Federacije BiH za traženje nestalih Murat Hurtić izjavio je za Hinu da su u masovnoj grobnici pronađeni osobni dokumenti triju osoba čiji identitet tek treba utvrditi.

ZAGREB/DEN HAAG - Suđenje bosanskom Srbinu Gojku Jankoviću kojeg je Haški sud (ICTY) optužio za ratne zločine nad muslimanima tijekom rata u BiH ustupljeno je bosanskohercegovačkom pravosuđu, objavio je ICTY u petak. Tijekom rata u BiH, Janković (50) bio je zamjenik zapovjednika vojne policije i jedan od glavnih paravojnih čelnika u Foči, gradu jugoistočno od Sarajeva. Haški sud ga je prvotno 1996. godine optužio za ratne zločine zajedno s još nekoliko osoba. U izmijenjenoj optužnici iz travnja 2001. godine, Janković je optužen za osobnu i zapovjednu odgovornost po sedam točaka za zločine protiv čovječnosti i sedam točaka za kršenje ratnog prava i običaja, uključujući zlostavljanje i silovanje bosanskih muslimanki.

BEJRUT - Američka državna tajnica Condoleezza Rice doputovala je u petak u iznenadni posjet Libanonu kako bi izrazila potporu novoj vladi, prvoj nakon što su se sirijske snage povukle u travnju. "Nećete naći boljeg partnera od Sjedinjenih Država za ono što Libanon želi postići, jer je ovo fantastičan preokret za libanonski narod koji drži sudbinu u svojim rukama", rekla je Rice na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Fouadom al-Siniorom. Ponovila je američki zahtjev za razoružanjem gerilaca protuizraelskog Hezbolaha, u skladu s UN-ovom rezolucijom 1559, unatoč tome što su ušli u novu vladu te je pozvala Siriju da ukloni blokade s granice s Libanonom.

PRIŠTINA - Talijanski general Giuseppe Valotto, koji bi u rujnu trebao preuzeti dužnost zapovjednika mirovnih snaga na Kosovu (KFOR), izjavio je u petak u Prištini da se povratak srbijanskih snaga na Kosovo ne može dogoditi, dodajući da je to stajalište NATO-saveza. Sadašnji zapovjednik KFOR-a, francuski general Yves de Kermabon i budući, talijanski general Giuseppe Valotto razgovarali su u Prištini s kosovskim dužnosnicima o stanju na Kosovu. Predsjednik kosovske Skupštine Nexhat Daci rekao je među ostalim u razgovoru s dvojicom generala da sa srpske strane često dolaze izjave o povratku srbijanske vojske na Kosovo, što ne pridonosi stabilizaciji stanja.

ZAGREB - Latvijski premijer Aigars Kalvitis otvorio je u petak u Zagrebu počasni konzulat te baltičke zemlje u Hrvatskoj, koji bi trebao doprinijeti konkretizaciji gospodarske suradnje dviju zemalja. Ploču pred ulazom u konzulat u zagrebačkoj Petrinjskoj ulici otkrili su premijer Kalvitis, hrvatska ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović i počasni konzul Latvije u Hrvatskoj Davor Šarin. Premijer Kalvitis razgovarao je ranije u petak s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem, premijerom Ivom Sanaderom i predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom. U svim je razgovorima istaknuo kako Latvija, članica Europske unije i NATO-a, podupire ulazak Hrvatske u te integracije i izrazio spremnost pomoći joj u procesu pristupanja u punopravno članstvo.

PEKING - Brana koja se urušila zbog obilnih kiša u jugozapadnom dijelu Kine odnijela je nekoliko kuća, pri čemu je poginulo 16 osoba, a 23 su ozlijeđene, prenosi u petak agencija Xinhua. Bujice vode odnijele su u četvrtak ujutro nekoliko kuća u selu Daqiao u pokrajini Yunnan, u trenutku kada je većina seljana spavala. Više je kuća u spomenutom području uništeno, a materijalna šteta iznosi oko 4,6 milijuna juana (560.000 američkih dolara), izvijestili su lokalni dužnosnici. U susjednoj pokrajini Sečuan početkom tjedna od posljedica obilnih kiša i poplava smrtno je stradalo 13 ljudi.

MOSTAR - Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown u petak je u Mostaru upozorio da ujedinjavanje toga grada teče presporo te je pozvao na ubrzavanje tog procesa. Ashdown je početkom 2004. nametnuo Statut o ujedinjavanju Mostara kojim su ukinute tri većinske hrvatske i tri većinske bošnjačke općine te usporedne institucije u kojima su do tada prevladavali Bošnjaci na istočnoj obali Neretve i Hrvati na zapadnoj obali te rijeke. Godinu i pol nakon nametanja tog statuta Ashdown je u Mostaru zaključio da još ima usporednih institucija. Izrazio je zabrinutost zbog snaga koje se ne zauzimaju za ujedinjenje grada.

BEOGRAD - Ravnateljica Fonda za humanitarno pravo u Srbiji Nataša Kandić u petak je za beogradsku BK televiziju i za radio B92 ponovila da ima svjedoka koji tvrde kako je zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić osobno prisiljavao hrvatske civile u selu Antinu da čiste minska polja. "Raspolažem podacima koji govore o njegovoj umiješanosti u zločine nad civilima u Antinu", rekla je Nataša Kandić i dodala da je jedan od izvora "preživjela žrtva" koja je prepoznala Nikolića i tvrdi kako je on bio u hrvatskome selu Antinu. Istaknula je kako "neki govore da je on osobno prisiljavao hrvatske civile da čiste minska polja".

LISABON/MADRID - Šumski požari i u petak su nastavili pustošiti Portugalom i Španjolskom i ne nazire im se kraj, javila je agencija dpa. U španjolskoj jugozapadnoj pokrajini Caceres požar, za koji se smatra da je podmetnut, uništio je oko 8.000 hektara borove šume, priopćile su vlasti u petak. Oko tisuću ljudi moralo je napustiti svoje domove pred vatrenom stihijom s kojom se bori više desetaka vatrogasaca i više od 20 kanadera. Požar je izbio na šest različitih lokacija, što upućuje na to da je podmetnut. Središnja vlada obvezala se u petak da će poduzeti jače preventivne mjere za zaštitu šuma nakon niza požara. Među ostalim, vlada je u petak hitno donijela zakon kojim je u prirodi, osim roštiljanja, zabranjeno čak i pušenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙