FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 22. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30sati.
ZAGREB, 22. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Vlada Republike Hrvatske odbacila je kao neistine tvrdnje o bilo kakvim utjecanjima na kaznene postupke koje provodi Državno odvjetništvo, a koje su se proteklih dana mogle čuti od nekih nezavisnih zastupnika Hrvatskog sabora i pojedinaca na koje se takve istrage odnose, priopćeno je danas iz Vlade. Sve istražne radnje koje provodi Državno odvjetništvo kao neovisno pravosudno tijelo u isključivoj su nadležnosti te institucije, a Vlada Republike Hrvatske nikada se nije i neće uplitati u rad bilo kojeg dijela pravosudnog sustava. Vlada je stoga sve izjave o umiješanosti državnog vrha u rad pravosudnih institucija ocijenila tendencioznima i neistinitima i u cijelosti ih odbacila.

ZAGREB - Ravnateljstvo policije će od 22. do 24. srpnja provoditi "Akciju pojačanog nadzora prometa" na svim cestama, a pogotovo na području Istre gdje se u posljednje vrijeme dogodio najveći broj prometnih nesreća s najtežim posljedicama, izvijestio je danas MUP. Pojačan nadzor na području Policijske uprave istarske uključuje angažiranje svih policijskih snaga prometne policije i sve raspoložive tehnike za nadzor prometa te pomoć iz policijskih uprava karlovačke, primorsko-goranske i ličko-senjske. S obzirom da je u tijeku turistička sezona i da se tijekom vikenda očekuju gužve na prometnicama, iz MUP-a pozivaju i savjetuju vozače da se strogo pridržavaju prometnih propisa, naročito o brzini i alkoholu.

ZAGREB - Povjerenstvo za nastavak privatizacije Ine, koje je danas osnovala Vlada, dobilo je zadaću da u roku 10 dana raspiše međunarodni natječaj za odabir financijskog savjetnika za nastavak privatizacije te tvrtke. Povjerenstvo Vladi također treba predložiti najpovoljniji model nastavka privatizacije hrvatske naftne kompanije. Odluku o osnivanju Povjerenstva Vlada je donijela na zatvorenom dijelu današnje sjednice, a za čelnog čovjeka Povjerenstva imenovala je potpredsjednika Vlade Damira Polančeca.

KALI - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković sudjelovao je danas u radu znanstvenog skupa o aktualnim zadacima hrvatskog ribarstva, koji je održan u općini Kali na otoku Ugljanu. Ministar Čobanković je otvarajući skup rekao da u suradnji s turizmom ribarstvo može postati okosnica gospodarskog razvoja primorske Hrvatske. Dodao je da ovakvi skupovi mogu puno učiniti na razvoju dijaloga između ribara, ribarske struke i nadležnih državnih institucija. U Kalima na otoku Ugljanu danas je otvoren i Sajam ribarske opreme.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić obišao je danas manifestaciju "Tisuću ždralova iz Hrvatske za Hirošimu" na zagrebačkom Zrinjevcu i izrazio zadovoljstvo što je po prvi puta organizirana u Hrvatskoj, kao sjećanje na poginule u tome gradu i Nagasakiju, a posebno na djevojčicu koja je vjerovala da će ozdraviti, ako napravi 1000 papirnatih ždralova. "No na žalost, nije uspjela. Evo, sad naša djeca uspijevaju. Tako je to s ratovima, uvijek ginu oni koji se ne poznaju, a ratove započinju oni koje se jako dobro poznaju", rekao je Mesić.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić izjavio je danas, komentirajući navode o ratnim zločinima u Osijeku 1991., da "nema ni jednog hrvatskog interesa po kome bi netko mogao ubiti bilo kojeg civila ili zarobljenika" te da "ako je to netko učinio treba i odgovarati za to". Upitan je li u to vrijeme imao saznanja o takvim događajima, Mesić je rekao da je bilo poruka iz Osijeka da se događaju nedopuštene stvari, pa čak i da hrvatski pravni sustav prestaje na granici Osijeka. "U mom sukobljavanju s određenom politikom nisam mogao učiniti ništa. Bilo je pokušaja za Glavaševim uklanjanjem iz Osijeka, pa je došao u vojsku, ali je i dalje ostao u Osijeku. No, je li on kriv ili netko drugi i tko uopće tamo može biti kriv, to treba utvrditi istraga", rekao je Mesić novinarima prigodom obilaska manifestacije "Tisuću ždralova iz Hrvatske za Hirošimu".

ZAGREB - Ministar obrane Berislav Rončević odbacio je danas medijske špekulacije da je premijer Ivo Sanader za posjeta SAD-u razgovarao o mogućnosti nabavke zrakoplova F16. Premijer nije razgovarao o nabaci F16 i to nije bio predmet razgovora za vrijeme njegova posjeta Sjedinjenim državama, izjavio je novinarima Rončević u Banskim dvorima. Hrvatska, kaže, ima postojeće kapacitete MIG-ova 21. Resursi su to do 2010. i do tada ćemo se, u sklopu izrade dugoročnog plana razvoja Hrvatskih oružanih snaga, odlučiti za varijantu koja je za Hrvatsku najpovoljnija, kazao je. Ministar je izrazio žaljenje zbog nesreće u kojoj je, nagazivši na minu, na Visu ozlijeđen nizozemski turist.

ZAGREB - Rektorica Sveučilišta u Zagrebu Helena Jasna Mencer odbacila je danas prozivke udruge Nezavisni dragovoljci hrvatski (NDH) da je uvrijedila djecu hrvatskih branitelja svojom izjavom da će povećanje broja studenata upisanih u iduću akademsku godinu, zbog povlastice koju kod upisa imaju djeca branitelja, utjecati na kvalitetu nastave. Mencer je u priopćenju reagirala na jučerašnje tvrdnje predsjednice NDH Slavice Hruškar, a koja ju je prozvala za vrijeđanje djece branitelja i dala joj 48-satni ultimatum da se ispriča jer će u protivnom NDH organizirati prosvjede na Jelačićevu trgu. Rektorica ističe kako i dalje stoji iza svoje nedavne izjave da će povećani broj studenata, upisanih mimo definiranih upisnih kvota, a time i sveučilišnih kadrovskih i prostornih kapaciteta, utjecati na kvalitetu izvedbe nastave za sve kategorije studenata. Napominje da će svi prijavljeni kandidati za studij koji, prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, koriste povlasticu upisa na fakultete biti upisani, da je Vlada za te potrebe osigurala dodatna sredstva. Stoga nepotrebnima smatra burne reakcije braniteljskih udruga na njezinu izjavu, budući da je, kaže, samo ukazala na potrebu da se prije donošenja određenih zakonskih rješenja razmotre i upoznaju uvjeti upisa na studij, te predvide sve negativne posljedice.

PULA - U sklopu ovogodišnjeg 52. Festivala igranog filma u Puli sutra ujutro će se održati filmska matineja dječjeg klasika "Družba Pere Kvržice" redatelja Vladimira Tadeja. Po riječima ravnatelja "Pula film festivala" Mladena Lučića tom projekcijom posljednjeg dana ovogodišnjeg Festivala učinit će se svojevrsni uvod u idući 53. Festival u kojem se planira organizirati neke nove programe, između ostalog i dječji filmski program u obliku matineja i dnevnih projekcija hrvatskih i međunarodnih dječjih filmskih klasika. Dječji klasik "Družba Pere Kvržice" prikazat će se u kopiji koju je restaurirala i od potpunog uništenja za buduće generacije spasila Hrvatska kinoteka.

PULA - Autor kratkometražnog filma "Standardna priča" Marin Lukanović iz Hrvatske pobjednik je ovogodišnjeg Festivala amaterskog filma "640x480 max" koji se drugu godinu za redom održava u sklopu Festivala igranog filma u Puli. Na natječaju za festivalsku nagradu mogli su sudjelovati amaterski filmovi snimljeni do rezolucije 640x480, u trajanju od pet sekundi do pet minuta, u bilo kojem videoformatu. Natječaj pod motom "DoFuraj svoj film" bio je raspisan do 1. srpnja, a pristiglo je 49 filmova 32 autora. Marin Lukanović, autor filma "Standardna priča" koji je prikazan na konferenciji za novinare, kao nagradu je dobio prijenosno računalo.

SINJ - Trener splitskog nogometnog kluba Hajduk Miroslav Ćiro Blažević danas je donirao 100 tisuća kuna za ovogodišnju sinjsku Alku. Blažević je u Sinju s Viteškim alkarskim društvom potpisao ugovor kojim za 290. jubilarnu Alku kao sponzor daruje 100 tisuća, što je polovina iznosa koji je za ovogodišnju Alku dao glavni sponzor zagrebačka tvrtka Agrokor. Blažević je pri potpisivanju donatorskog ugovora najavio da će na alkarska natjecanja dovesti cjelokupnu momčad Hajduka. Alkarska natjecanja počinju 5. kolovoza, a završne svečanosti i natjecanja za jubilarnu 290. sinjsku alku su u nedjelju 7. kolovoza.

ZAGREB - Na glavnim cestama iz unutrašnjosti prema moru promet je pojačan, a unatoč gužvi na autocesti A1 nema zastoja pri prolasku kroz tunele Mala Kapela i Sveti Rok. Vrlo je gust promet i na cestama u Istri i duž Jadranske obale, osobito na prilazima većim turističkim središtima. Na autocesti Rijeka-Zagreb jak bočni vjetar otežava promet između Kikovice i tunela Tuhobić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙