FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 22. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 22. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

LONDON - Ubijeni muškarac u postaji podzemne željeznice Stockwell u južnom Londonu bio je jedan od umiješanih osoba u pokušaj bombaških napada u četvrtak, objavila je televizijska postaja Sky pozivajući se na sigurnosne izvore. Londonska policija potvrdila je da je u postaji ubijen muškarac, no odbila je komentirati navode da je riječ o osumnjičenom bombašu samoubojici. Istovremeno je prekinuta uzbuna u džamiji u istočnom dijelu grada koju su ranije policajci opkolili i pretražili, no nisu pronašli ništa sumnjivo. "Postojala je prijetnja bombaškog napada u džamiji u istočnom Londonu", rekao je policijski dužnosnik na mjestu događaja u četvrti Whitechapel. "Teren je čist", dodao je.

LONDON - Muškarac koji je ubijen u postaji podzemne željeznice Stockwell u južnom Londonu pokušao je pobjeći nakon što su ga zaustavili policajci. "Možemo potvrditi da su nešto poslije 10 sati naoružani policajci ušli u postaju Stockwell. Oni su zaustavili muškarca koji je pokušao pobjeći i nakon toga je ubijen", priopćila je policija. Očevici su rekli da je u postaji zavladala panika kad je muškarac azijskog izgleda s ruksakom na leđima preskakao prepreke u postaji bježeći pred osam ili devet naoružanih policajaca, koji su ga uspjeli sustići i pucati na njega.

KAIRO - Skupina povezana s al Qaedom preuzela je u petak preko Interneta odgovornost za najnovije eksplozije u londonskom prometnom sustavu. Tri podzemna vlaka i jedan gradski autobus pogodile su male, gotovo istodobne eksplozije u četvrtak. Putnici u najmanje dva vlaka rekli su da su navodni napadači pobjegli nakon eksplozija, a policija kaže da su možda eksplodirali detonatori, ali ne i bombe. Skupina Brigade Abu Hafs al Basri preuzela je već odgovornost i za bombaške napade u Londonu 7. srpnja u kojima su poginule 52 osobe te četiri bombaša samoubojice.

RIM - Talijanska vlada prihvatila je u petak paket hitnih mjera za borbu protiv međunarodnog terorizma, među kojima je i osnutak specijalnih policijskih postrojba, no Italija neće zaustaviti primjenu Schengenskog sporazuma. U jednoglasno prihvaćenom planu, dakle i s glasovima ministara Sjeverne lige, koja je tražile oštrije mjere od onih koje je predložio ministar unutarnjih poslova Giuseppe Pisanu, predviđeno je i prisilno uzimanje uzorka sline ili kose za DNK-test svih stranaca koji budu bez osobnih dokumenata kad ih zaustavi policija. Među mjerama koje je prihvatila talijanska vlada jest i osnutak specijalne policijske postrojbe za borbu protiv terorizma.

NEW YORK - Newyorška policija, uzbunjena napadima na gradski prijevoz u Londonu u četvrtak, krenula je u akciju nasumičnih pregledavanja torbi i paketa koji se unose u podzemnu željeznicu u New Yorku. Provjere su počele u četvrtak na Manhattanu i nastavljene su u petak u vrijeme najveće jutarnje gužve kada ljudi putuju na posao. Policijski časnici, od kojih neki s psima tragačima bombi, zaustavljali su ljude s torbama dok su ulazili u podzemnu željeznicu, autobuse i trajekte u raznim dijelovima grada. Svatko tko odbije pregled torbe neće moći ući u gradski prijevoz, priopćila je policija.

RIM - Italiji prijete razne terorističke skupine koje najavljuju napade na gradove ako se iz Iraka ne povuku talijanski vojnici. Poslije Londona napadi neće prestati. "Neizbježno je da ne prestanu, to vrijedi za Englesku, ali i za Italiju", rekao je u razgovoru za La Repubblicu od petka imam Omar Bakri Mohammed, islamski propovjednik, poznat kao Ayatollah iz Tottenhama, za kojega Scotland Yard sumnja da je u vezi s terorističkim skupinama. "Ono što se događa u Engleskoj i što se već dogodilo u Madridu, lekcija je o kojoj vaša zemlja ima još vremena razmisliti. Italija mora povući svoje vojnike iz Iraka i Afganistana i udaljiti se od saveza s Engleskom i Sjedinjenim Državama", rekao imam Bakri Mohammed pozivajući Italiju da se povuče i "neće joj biti učinjeno zlo".

ZAGREB - Unapređenju dobrih odnosa između Hrvatske i Latvije pridonijeti će otvaranje latvijskog počasnog konzulata u Zagrebu, a u skoroj budućnosti moguće je i otvaranje veleposlanstva - hrvatskog u Rigi i latvijskog u Zagrebu - izjavili su u petak u Zagrebu hrvatski premijer Ivo Sanader i predsjednik latvijske vlade Aigars Kalvitis. "Otvaranjem konzulata u Zagrebu uspostavljamo još tješnje odnose", rekao je Kalvitis, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, u izjavi za novinare nakon sastanka sa Sanaderom. Kalvitis će u petak poslijepodne svečano otvoriti prostorije latvijskog počasnog konzulata u užem središtu Zagreba.

BAGDAD - Jedanaest osoba, među kojima sedam policajaca, ubijeno je u petak u napadima u Bagdadu i okolici, izvijestila je policija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙