FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 22. srpnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatskedo 4,30 sati.
ZAGREB, 22. srpnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati.

OSIJEK - Koordinacija braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata grada Osijeka sinoć je izrazila prosvjed protiv "stvaranja slučaja od obrane grada Osijeka i cijelog Domovinskog rata" te poručila da je "Domovinski rat svetinja naše države i da se ne može koristiti u dnevno-političkim i drugim obračunima". U proglasu skupa "Osijek - nepokoreni grad, a ne grad slučaj", održanog u prostorijama Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, kaže se kako je "Osijek grad koji je kontinuirano, tijekom cijelog rata, bio izložen granatiranju i velikosrpskoj agresiji koja je odnijela veliki broj civilnih žrtava, o kojima se danas i ne govori, niti se traže krivci". "Ukoliko je bilo nezakonitih radnji neka pravosuđe argumentima osudi sve zločine i jednom zauvijek prekine s neargumentiranim napadima i objedama na sve sudionike Domovinskog rata i Osijek - grad koji je obranio Hrvatsku", kaže se u proglasu.

ZAGREB - Sve pse pasmine bigl, njih 32 sa zagrebačkog Veterinarskoga fakulteta jučer su preuzeli udomitelji, čime je okončan dio afere vezane za nezakonite pokuse na tim psima koja je proteklih dana izazvala brojne reakcije hrvatske stručne i šire javnosti. Psi su udomljeni na inicijativu udruge "Prijatelji životinja". Svaki udomitelj potpisao je ugovor kojim se obvezuje na liječenje i brigu o psu, ali i na njegovo kastriranje kako bi se spriječile buduće malverzacije s tim rasnim životinjama. Na 22 psa provedeni su nezakoniti kirurški zahvati na potkoljenici i to dok su bili u karanteni, što je nezakonito, pa su prekršajno prijavljeni Veterinarski fakultet i voditelj pokusa.

ZAGREB - Ministar kulture Božo Biškupić i predsjednik Hrvatskoga kulturnog društva (HKD) Napredak Franjo Topić razgovarali su jučer o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini (BiH). Iz Napretka je priopćeno da je predsjednik društva zatražio veću materijalnu potporu hrvatske Vlade, kao i promjenu odnosa prema tomu društvu. Ocijenio je da je Napredak često svrstavan s folklornim skupinama te da je to nedopustivo jer je Napredak puno više od toga. Ministar Biškupić najavio da će Društvu dati podršku u projektima koje su ove godine prijavili na natječaj hrvatske Vlade. Topić je ministra Biškupića izvijestio o rezultatima koje je Napredak postigao u posljednjih 15 godina otkako ponovno djeluje i podsjetio da je to društvo pomoglo brojnim prognanim Hrvatima da se vrate u svoje kuće, posebice u Bugojno.

ZAGREB - Jakov Matunci, 12-godišnjak iz Malog Lošinja poznat po ekološko-edukativnom projektu o zidnim gušterima - macaklinima, za koji je na međunarodnom natječaju lani u Švedskoj osvojio nagradu, otputovao je jučer u Japan kao predstavnik Europe u Odboru za pripremu Dječjeg svjetskog summit o okolišu koji će se od 26. do 29. srpnja održati u gradu Aichi. Osnovnoškolac iz Malog Lošinja član je 11-eročlanog Odbora zaduženog za pripremu dječjeg summita koji organizira Program za okoliš Ujedinjenih naroda (UNEP). Očekuje se dolazak oko tisuću mladih ekologa iz cijelog svijeta koji će na skupu razmatrati stanje okoliša i izraziti svoje interese za njegovo očuvanje na lokalnoj i globalnoj razini.

OPATIJA - Izložba "Likovi i prizori Danteova Pakla: Ilustracije i interpretacije" Ivana Meštrovića otvorena je sinoć u opatijskoj galeriji "Juraj Šporer". Riječ je o radovima nastalim početkom 20. stoljeća u Beču i Splitu kao Meštrovićevo viđenje "Pakla" Dantea Alighierija. Autorica izložbe koja će biti otvorena do 21. kolovoza je Ljiljana Čerina. Posjetitelji galerije mogu vidjeti ukupno 26 izložaka, a uz skulpture i reljefe dio izgubljenih radova iz ovog ciklusa je prikazan na fotografijama. Izloženi su i Meštrovićevi crteži kao priprema za izradu skulptorskih formi. Riječ je o prvoj izložbi Meštrovićevih radova u Opatiji.

OSIJEK - Koncertom Simfonijskog puhačkog orkestra Hrvatske vojske i projekcijom kineskog filma "Kuća letećih bodeža" sinoć je završilo 5. Osječko ljeto kulture na kojem je od 29. lipnja prikazano 48 kazališnih, glazbenih, filmskih, književnih i likovnoumjetničkih sadržaja. Za ovogodišnje Osječko ljeto kulture izdvojeno je 1,1 milijuna kuna, od čega je 600 tisuća osigurao grad, 175 tisuća Ministarstvo kulture, a ostatak sponzori.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙