FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jemen: Devet poginulih u sukobima policije i prosvjednika

SANA, 21. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Devet je osoba poginulo, a 20je ozlijeđeno u četvrtak, drugoga dana silovitih sukoba izmeđupripadnika jemenskih snaga sigurnosti i prosvjednika koji su se usrijedu pobunili zbog odluke vlasti o povećanju cijena goriva.
SANA, 21. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Devet je osoba poginulo, a 20 je ozlijeđeno u četvrtak, drugoga dana silovitih sukoba između pripadnika jemenskih snaga sigurnosti i prosvjednika koji su se u srijedu pobunili zbog odluke vlasti o povećanju cijena goriva.

U glavnome gradu Sani, oko predsjedničke palače, vladinih ureda i tvrtki koje se bave prodajom nafte, raspoređena su oklopna vozila i tenkovi. Osim u Sani, prosvjednici su se sukobili s policijom i snagama sigurnosti u još šest pokrajina.

Jemenske vlasti objasnile su da je povećanje cijena goriva u skladu s visokim cijenama nafte te da je to dio reformi pokrenutih 1995. što ih podupiru Međunarodni monetarni fond i Svjetska banka kako bi se spriječio ekonomski kolaps.

Unatoč takvom objašnjenju, analitičari smatraju da bi bolja odluka vlade, umjesto povećanja cijena goriva, bila suzbijanje raširene korupcije u zemlji ili smanjenje visokih troškova namijenjenih vojnim snagama ili vladinim dužnosnicima, jer je ovaj potez pogodio najsiromašnije stanovnike zemlje.

Prema podacima Svjetske banke, više od 42 posto od 19 milijuna stanovnika Jemena živi ispod praga siromaštva, nepismeno je oko 50 posto stanovnika, a nezaposlenost u zemlji je 20 posto. Broj stanovnika u predstojećih 20 godina trebao bi se zbog velikog nataliteta udvostručiti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙