FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 21. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 21. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BEČ - Doprinos Helsinškog procesa i OESS-a kad je riječ o stabilnosti i sigurnosti u Europi u posljednjih 30 godina je velik, istaknula je austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik u četvrtak u Beču na svečanoj sjednici Stalnog vijeća OESS-a u povodu 30. obljetnice Helsinškog procesa i doprinosa Organizacije za europsku sigurnost i suradnju. "Bez Helsinškog procesa i politike popuštanja napetosti, promjene i uspjesi koji su se dogodili u drugoj polovici prošlog stoljeća u Europi bilo bi nemoguće ostvariti", rekla je austrijska ministrica, ističući kako treba i dalje raditi, posebice na potpori u postizanju mira, stabilnosti i pomirbe na Balkanu.

BAGDAD - Skupina naoružanih muškaraca otela je u četvrtak najvišeg alžirskog izaslanika u Bagdadu, čime je nastavljen niz napada na diplomate u glavnome iračkom gradu, izvijestile su agencije. Zaposlenik alžirskog veleposlanstva u Bagdadu telefonom je za Reuters potvrdio da je šef misije u Bagdadu Ali Billaroussi otet. Policija je izvijestila kako su Billaroussija i diplomatskog atašea Azzedinea bin Fadija na ulici ispred jednog restorana oteli naoružani muškarci, uguravši ih potom u svoje automobile te su ih odvezli u nepoznatom smjeru.

LISABON/MADRID - Gotovo 3.000 portugalskih vatrogasaca i dobrovoljaca u četvrtak se angažiralo na gašenju desetak požara koji su se razbuktali u Portugalu, posebno u njegovu sjevernom i središnjem dijelu, a agencije javljaju kako je u jednom od požara život izgubio stariji muškarac. U mjestu Alvaiazere sjeverno od svetišta Fatime u srijedu su pronađeni izgorjeli ostaci tijela starijeg muškaraca. Iz tog je područja evakuirano gotovo 50 stanovnika. U središnjem dijelu zemlje vatra je zahvatila jedan dio prirodnog rezervata Serra da Estrela. S vatrom se bore i Španjolci. Veliki požar u središnjoj pokrajini Guadalajara koji je opustošio 13.000 hektara šume i odnio 11 ljudskih života, uglavnom dobrovoljnih vatrogasaca, stavljen je pod kontrolu.

LONDON - Tri stanice londonske podzemne željeznice evakuirane su u četvrtak nakon niza "incidenata", priopćila je policija. "Možemo potvrditi da su spasilačke ekipe i policijske snage izašle na teren u blizini triju postaja podzemne željeznice - Oval, Warren Street i Shepherd's Bush", rekao je glasnogovornik Scotland Yarda. Britanski Sky TV izvijestio je o eksploziji u autobusu u londonskoj četvrti Hackney, no još nema nikakvih izvješća o mogućim žrtvama. Policija je i ondje odmah izašla na teren. Sav promet podzemnom željeznicom je obustavljen.

SUBOTICA - Radijska postaja Radio-Bačka, koja pokriva šire područje srednje i zapadne Bačke u Vojvodini, počet će 28. srpnja emitirati program na hrvatskom jeziku. Emisije pod nazivom "Zvuci bačke ravnice - emisija na hrvatskom jeziku", posvećene životu i radu Hrvata te regije, bit će na programu svakog četvrtka od 19 do 20 sati. Emitiranjem programa na hrvatskom jeziku Radio-Bačka postat će drugi elektronički medij u Srbiji koji u svojem programu ima redovite emisije na jeziku hrvatske nacionalne manjine. Prvi se takav program počeo emitirati u Subotici godine 1998., otkad na Radio-Subotici radi Uredništvo na hrvatskom jeziku.

RIM - Zastupnički dom talijanskog Parlamenta prihvatio je danas zakon kojim se za još šest mjeseci produžava misija talijanskih vojnika u Iraku, nazvana "Antica Babilonia". S 283 glasa "za", 207 "protiv" i tri suzdržana glasa zastupnici su u četvrtak izglasovali zakon o nastavku financiranja talijanske misije u Iraku. Za produžetak boravka talijanskih vojnika u Iraku glasovale su stranke većinske koalicije desnog centra te oporbena stranka centra UDEUR čelnika Clementea Mastelle. Sve ostale oporbene stranke, od Margherite iz centra do komunista, glasovale su protiv talijanske misije u Iraku. O zakonu još treba glasovati Senat.

SUBOTICA - Hrvatski grb tiskan uz ime srbijanske ministrice poljoprivrede Ivane Dulić Marković na letku kojim se kritizira rad stranke G17 plus najnoviji je napad Srpske radikalne stranke na ministricu zbog njezina hrvatskog podrijetla. Politički pamflet SRS-a na račun Ivane Dulić Marković i stranke čija je članica dijelili su u srijedu u Novom Sadu aktivisti stranke haškog optuženika Vojislava Šešelja. Kako prenosi novosadski "Građanski list", to što je hrvatski grb tiskan uz ime Ivane Dulić Marković vijećnik radikala u novosadskoj Gradskoj skupštini Đorđe Raković objasnio je navodnom povezanošću njezine majke s HDZ-om, dodajući kako ne vidi zašto bi takav postupak mogao biti raspirivanje nacionalne mržnje. Komentirajući napade, ministrica Ivana Dulić Marković izjavila je za Radio Suboticu kako je to za nju strašno jer nije riječ o napadu na ono što ona radi, nego na ono što ona jest, a na što je ponosna.

MOSTAR - Interpol u BiH traži oko 20.000 ukradenih vozila, izjavio je inspektor za ukradena vozila i obnašatelj dužnosti zamjenika direktora Interpola BiH Adi Biser. Prema podacima Glavnog tajništva Interpola u Lyonu, trenutačno je u svijetu evidentirano oko četiri milijuna ukradenih vozila, rekao je Biser za sarajevski "Dnevni avaz" od četvrtka. Istaknuo je kako je prošle godine u BiH pronađeno oko 500 vozila ukradenih u inozemstvu, vrijednih oko tri milijuna eura, te da su sva vraćena vlasnicima u inozemstvo. Po Biserovim riječima, najviše pronađenih vozila u BiH ukradeno je u Njemačkoj, Hrvatskoj i Sloveniji te u skandinavskim zemljama.

ZAGREB - Ruska vlada odobrila je u četvrtak program uništenja 40.000 tona kemijskog oružja do 2012., najveće zalihe te vrste oružja u svijetu, za koji će trebati izdvojiti 171 milijardu rublji, javile su svjetske novinske agencije. "Iako ima najveću količinu kemijskog oružja u svijetu, Rusija je isto tako razradila najsigurnije tehnologije za njihovo uništenje", izjavio je na sjednici ruske vlade ministar industrije i energetike Viktor Hristenko, a prenijela je RIA Novosti. Hristenko je rekao da će, prema vladinom programu, do 2007. biti uništeno 20 posto od ukupno 40.000 tona kemijskog oružja, do 2009. 45 posto, te do 2012. svo kemijsko oružje. Ovaj program još treba dobiti konačno odobrenje ruske vlade do 15. kolovoza, ali više ne može biti modificiran.

DEN HAAG/ZAGREB - Tužiteljstvo Haškog suda (ICTY) zatražilo je dopuštenje sudskog vijeća za ponovno otvaranje dokaznog postupka protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića, kako bi učinilo ono što nije uspjelo u prve dvije godine suđenja: izvesti 'krunske dokaze' o upletenosti vlada Srbije i SR Jugoslavije u pokolj u Srebrenici, odnosno dokaze o Miloševićevoj krivnji po prvoj točki optužbe - za genocid. Tužiteljstvo ističe da kao dokaz namjerava uvesti video snimku na kojoj pripadnici posebne postrojbe MUP-a Srbije "Škorpioni" u okolici Trnova strijeljaju šestoricu Bošnjaka iz Srebrenice. "To je kritični dokaz koji pokazuje umiješanost vlada Srbije i SRJ u pokolj u Srebrenici", ističe se u zahtjevu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙