FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 21. srpnja 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 21. srpnja 2005. (Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta

KUALA LUMPUR - Malezijske vlasti su uhitile 58 sljedbenika bizarnoga kulta okupljenog oko golemog čajnika, dva dana nakon što je u napadu spaljeno sjedište sljedbe. Državna agencija Bernama izvijestila je da su uhićeni štovatelji čajnika u dobi između 20 i 60 godina te da je među njima i žena s Novog Zelanda. Vođa kulta Ayah Pin nije bio među uhićenicima, a pretpostavlja se da se skriva otkako je u ponedjeljak tridesetak napadača naoružanih mačetama i Molotovljevim koktelima spalilo automobil i krov zgrade te oštetilo sam golemi čajnik. Policija je zbog napada uhitila šezdesetpetogodišnjaka. Sljedbu, koja vjeruje da golemi čajnik ima iscjeliteljsku moć, vodi muškarac koji se proglasio Bogom, spasiteljem svijeta i gospodarom "Kraljevstva nebeskog". Pripadnici sljedbe tvrde kako promiču harmoniju među vjerskim skupinama. Državne vjerske vlasti stavile su štovatelje čajnika izvan zakona proglasivši kult "devijantnim".

LONDON - Vozači koji tijekom vožnje pjevuše bolje se koncentriraju i rijetko zaspu za volanom, doznaje se iz istraživanja stručnjaka sa sveučilišta u Sheffieldu. "Pjevanje tijekom vožnje stimulira ne samo um već i tijelo, što pak rezultira većom usredotočenošću i smanjenjem umora", ustvrdila je dr. Nicola Dibben, glazbena psihologinja. Ona je rekla da je glazba efikasnija za postizanje optimalnog stanja usredotočenosti od primjerice tišine, razgovora ili slušanja govornih emisija na radiju.

SAN FRANCISCO - Sudovi širom Kalifornije optužili su 40 pilota za prevaru nakon što je otkriveno da su falsificirali liječničke dokumente kako bi sakrili srčana oboljenja i bolesti poput šizofrenije zbog kojih ne bi smjeli upravljati zrakoplovima, objavili su savezni dužnosnici. Optužnice su podignute nakon 18-mjesečne istrage kojom je bilo obuhvaćeno 40.000 licenciranih pilota u Kaliforniji, pojašnjavaju savezni dužnosnici ministarstva prometa i veza. Osim srčanih oboljenja i šizofrenije, mnogi su piloti zatajili ovisnost o alkoholu i drogama, akutne bolove u leđima ili pak maničnu depresiju.

LONDON - Iako su moderni gusari u prvoj polovici 2005. za trećinu smanjili svoje "aktivnosti" u odnosu na prošlu godinu, indonezijski akvatorij i dalje je vrlo opasan, a gusarskim rajem polako postaju i vode kod Somalije, doznaje se iz izvješća Međunarodnog pomorskog ureda (IMB). U prvih šest mjeseci zabilježeno je 127 napada na trgovačke brodove, šest brodova je bilo oteto, 176 članova posade uzeti su za taoce, a 12 mornara je kidnapirano, upozorava IMB. Uz Indoneziju, te Somaliju, najopasnije je u vodama Nigerije i Iraka.

SYDNEY - Pokušavajući odgonetnuti tajnu ženske ljubavi prema kupovini, australski su istraživači otkrili pet osnovnih načina kupovanja. Stella Minahan s melbourneskog sveučilišta Deakin i njezin kolega Michael Beverland identificirali su tih pet vrsta kupaca u novoj knjizi "Zašto žene kupuju". "Terapijskom šopingu" sklone su žene koje kupujući nastoje zaboraviti brige što su ih snašle u životu, dok one koje preziru svaku vrstu kupovine kupuju na brzinu, tehnikom "zgrabi i bježi".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙