FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 21. srpnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30sati.
ZAGREB, 21. srpnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih događaja do 4,30 sati.

WASHINGTON - Hrvatski premijer Ivo Sanader izrazio je u srijedu zadovoljstvo posjetom SAD-u ocijenivši da je on učvrtio odnose dviju zemalja. "Mogu reći da sam zadovoljan jer smo iskoristili dobro ovaj posjet za učvršćenje hrvatsko-američkih odnosa i uopće za jačanje međunarodnog položaja Hrvatske", rekao je Sanader hrvatskim novinarima na završetku svog višednevnog posjeta SAD-u. Hrvatski premijer se u proteklih nekoliko dana boravka u SAD-u susreo s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom, savjetnikom američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Stephenom Hadleyom, nizom američkih kongresnika te guvernerom Kalifornije Arnoldom Schwarzeneggerom. Nakon kratkog razgovora s američkim predsjednikom Sanader je u utorak rekao da je Bush "dao potporu Hrvatskoj da uđe u punopravno članstvo NATO-a i Europske unije".

PODGORICA - Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je u srijedu da je naknada Hrvatskoj za dio štete koju su građani Crne Gore, boreći se u sastavu JNA nanijeli Konavlima, samo "gesta odgovornog susjeda za ubrzani povratak povjerenja" te da "neće biti nikakvog ustupanja crnogorskih aerodroma i hotelskih kapaciteta Hrvatskoj", istaknuvši da će o eventualnoj odšteti odlučivati nadležne međunarodne institucije. Đukanović je za boravka u Bijelom Polju u srijedu navečer rekao novinarima da Crna Gora ne podmiruje nikakvu odštetu, jer ona nije ratovala s Hrvatskom, već bivša JNA u kojoj su crnogorski građani samo izvršavali zakonsku obavezu.

RIM - Zastupnički dom talijanskog parlamenta u srijedu navečer je konačno usvojio reformu pravosuđa protiv koje su se izjasnili talijanski suci i tužitelji te stranke oporbenog lijevog centra. S 284 glasa "za", 219 "protiv" i četiri suzdržana Zastupnički dom je usvojio reformu pravosuđa nakon što ju je usvojio i Senat. Reforma je na raspravi bila tri godine i prošla je kroz sedam glasovanja u parlamentarnim domovima. Prošle je godine parlament glasovima stranaka većinske koalicije desnog centra usvojio reformu, ali novi zakon nije htio supotpisati predsjednik republike Carlo Azeglio Ciampi i u prosincu je zakon vratio u parlament na doradu ocjenivši neke njegove članke protuustavnima.

LES COMBES - Papa Benedikt XVI. kazao je u srijedu kako teroristički napadi ne bi trebali naštetiti dijalogu između tri najveće monoteističke religije svijeta - Islama, Kršćanstva i Judaizma. "Terorizam je iracionalan. Ovdje nije riječ o sukobu između civilizacija, već o sukobu malih grupa fanatika. Dijalog između tri religije je važan", poručio je Benedikt XVI. novinarima tijekom svog odmora u talijanskim Alpama. "Možemo se samo moliti da ta želja (za nastavkom dijaloga) ojača u svijetu. Nadamo se da će ta želja biti jača od nasilja", dodao je.

RAMALLAH - Dvanaestogodišnjeg palestinskog dječaka u srijedu je nožem usmrtio izraelski doseljenik nadomak naselja Shilo, u Ramallahu, na Zapadnoj obali, izvijestili su dužnosnici palestinskih sigurnosnih služba. Žrtva, Yazen Mohammed zadobio je više udaraca nožem, rekla su dvojica njegovih prijatelja na pitanje sigurnosne službe. Predstavnik izraelske policije zadužen za Zapadnu obalu potvrdio je da se kod naselja Shilo dogodio "izgred" i da je "pokrenuta istraga", ne dajući druge pojedinosti. Ovom se smrću broj žrtava od početka Intifade u rujnu 2000. popeo na 4.803, među kojima je 3.730 Palestinaca i 998 Izraelaca.

RIJAD - Saudijske sigurnosne snage pronašle su tajno skrovište aktivista puno materijala za izradu bomba, južno od prijestolnice Rijada, priopćio je u srijedu ministar unutarnjih poslova. Rekao je da su u skrovištu pronađene dvije tone umjetnog gnojiva, amonijev nitrat, aluminijev prah, kalijev nitrat i druge kemikalije koje su osumnjičeni aktivisti Al-Qaide u zadnje dvije godine rabili za izradu bomba u napadima uperenim protiv Saudijske Arabije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙