FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 20. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.
ZAGREB, 20. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

DEN HAAG/ZAGREB - Haški sud (ICTY) u srijedu je odobrio prijedlog Tužiteljstva da se suđenje bivšem zapovjedniku srpskog koncentracijskog logora Omarska Željku Mejakiću i njegovim pomoćnicima, ustupi pravosuđu Bosne i Hercegovine. Vijeće za ustupanje predmeta ICTY-a prihvatilo je prijedlog glavne tužiteljice Carle del Ponte da se suđenje Mejakiću, Momčilu Grubanu, Dušanu Fuštaru i Dušku Kneževiću, ustupi Državnom sudu BiH u Sarajevu. Četvorica optuženih terete se da su počinili kaznena djela koja proizlaze iz konteksta zatočavanja nesrba, prvenstveno bosanskih Muslimana i bosanskih Hrvata, u logorima Omarska i Keraterm u BiH od svibnja do kolovoza 1992.

DEN HAAG/ZAGREB - Glavna tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte podnijela je prijedlog da se suđenje Hrvatu iz BiH Pašku Ljubičiću, optuženom za ratne zločine u Lašvanskoj dolini 1993., ustupi pravosuđu BiH, objavio je u srijedu ICTY. Ljubičićev branitelj Tomislav Jonjić, u svom se odgovoru nije usprotivio prijedlogu da se predmet ustupi nacionalnom pravosuđu, ali je najavio zalaganje da se predmet prepusti Hrvatskoj. Taj će se zahtjev, po Jonjićevim riječima, temeljiti na činjenici da je Ljubičić u Haag otišao iz Hrvatske 21. studenoga 2001. godine, kada je Pravilo 11 bis predviđalo da će optuženik, ako ICTY odustane od suđenja, biti vraćen državi iz koje je izručen. Drugi je razlog što hrvatski Ustav zabranjuje izručenje hrvatskih državljana drugoj državi, kazao je Jonjić.

MOSKVA - Rusija neće dopustiti nikakvo financiranje "političkog djelovanja" nevladinih organizacija u Rusiji izvana, izjavio je u srijedu ruski predsjednik Vladimir Putin. "Protivim se financiranju izvana političkog djelovanja nevladinih organizacija u Rusiji. Kažem to odlučno", rekao je Putin u prigodi okruglog stola koji se organizira u Kremlju na temu jačanja civilnog društva i nevladinih organizacija u Rusiji. Putin je još lani u godišnjem govoru u parlamentu napao nevladine organizacije. Rekao je da neke među njima "ne štite interese ljudi", već se ponajprije brinu "kako će sebi osigurati financiranje stranih organizacija i utjecajnih Rusa" kako bi služile "sumnjivim interesima" gospodarskih skupina.

LONDON - Britanski premijer Tony Blair objavio je u srijedu kako priprema međunarodnu konferenciju nekoliko zemalja radi borbe protiv muslimanskog ekstremizma. "Iako teroristi koriste svakojake izlike kako bi opravdali svoje djelovanje, njihovo korijenje je duboko i ne nalazimo ga samo u ovoj zemlji. Zato je potrebna međunarodna akcija", kazao je on na tjednoj sjednici u parlamentu. "Razmatramo mogućnost organiziranja konferencije koja bi okupila neke od glavnih zemalja u pokušaju usvajanja akcije diljem svijeta radi suzbijanja tog tipa ekstremističke obuke", izjavio je Blair ne navodeći precizan datum održavanja te konferencije.

PRIŠTINA - Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana izrazio je u srijedu u Prištini, nakon višesatnog posjeta, razočaranost sporošću reformi lokalne vlasti na Kosovu. "Decentralizacija teče sporo", rekao je Solana novinarima, dodajući da je svoju zabrinutost zbog toga prenio predstavnicima vlasti i oporbe na Kosovu. Podsjetio je da je provedba demokratskih standarda koje je odredila međunarodna zajednica uvjet za početak pregovora o konačnom statusu Kosova. Solana je potvrdio da će EU i dalje pomagati Kosovu u ispunjavanju međunarodnih standarda te je još jednom pozvao Srbe da se uključe u kosovske institucije, a Albance da se dobro brinu o potrebama Srba i ostalih manjina na Kosovu.

LONDON/ZAGREB - Tri britanska vojnika suočena su s optužbama za ratni zločin i druga kaznena djela zbog povezanosti sa smrću jednog zatočenog Iračanina u rujnu 2003., objavili su u srijedu britanski mediji. Jedan od trojice vojnika tereti se za ubojstvo na mah, a druga dvojica za zlostavljanje. Još četiri vojnika, upletena u isti incident, terete se za "zanemarivanje dužnosti", a među njima je i pukovnik Jorge Mendoca, najviši časnik koji će biti optužen za kršenje zakona u operacijama u Iraku. Trojicu prvooptuženih tereti se za "nehumano postupanje" prema Statutu Međunarodnog kaznenog suda (ICC) i u 2001., ali će se svoj sedmorici suditi pred britanskim vojnim sudom, a ne pred ICC-om u Haagu, navodi u izvješću BBC.

GAZA - Sukobi u kojima je bilo sedam ranjenih izbili su u srijedu ujutro u Gazi između islamističkog pokreta Hamas i Fatah čelnika Mahmuda Abasa, tek nekoliko sati nakon zaključivanja sporazuma o njihovu prekidu. Najmanje sedam osoba je ranjeno u pucnjavi između oružanih članova Hamasa i tjelesnih čuvara u blizini kuća šefa sigurnosne službe Rašida Abu Šbaka i dužnosnika Fataha u Gazi Abdalaha Franjia, prema sigurnosnim i izvorima Hamasa. Snage sigurnosti i Hamas međusobno su se optužili za izazivanje najnovijeg nasilja.

DAKAR - Američka državna tajnica Condoleezza Rice najavila je u srijedu u Dakaru da će SAD povećati financijsku potporu afričkom trgovinskom programu kojim se ukidaju izvozne carine za tisuće proizvoda koji se prevoze iz Afrike u SAD. SAD će dati milijun dolara potpore zemljama zapadne Afrike kako bi poboljšale sigurnost prijevoza i infrastrukturu, rekla je Rice na američko-afričkoj konferenciji o trgovini u Senegalu. "Sjedinjene Države će uvijek nuditi svoju punu potporu dok narod Afrike gradi demokraciju i postiže trajni razvitak", kazala je ona sudionicima konferencije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙