FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 20. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30sati.
ZAGREB, 20. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Vladimir Jordan izjavio je danas da je Vlada povratkom na švicarsku formulu usklađivanja mirovina i uvođenjem administrativne pristojbe od 30 kuna u zdravstvu, praktički raskinula sporazum s HSU-om i umirovljeničkim udrugama. HSU ipak ne želi zatvoriti vrata za dijalog nego će do jesenskog nastavka rada Sabora prikupiti mišljenja svih umirovljeničkih udruga o ostanku u parlamentarnoj većini, izjavio je Jordan u stanci sjednice Predsjedništva stranke. Jordan očekuje da će premijer Ivo Sanader naći vremena tijekom ljeta za susret s njim kako bi razmotrili novonastalu situaciju i utvrdili prioritete za nastavak dijaloga.

SPLIT - U Splitu su danas Hrvatske ceste i Europska investicijska banka (EIB) potpisale ugovor o 60 milijuna eura zajma za gradnju splitske obilaznice za koji jamči Vlada. Ugovor o zajmu potpisali su direktor Hrvatskih cesta Stjepko Boban i direktor Odjela EIB-a za srednju i istočnu Europu Franz Josef Vetter. Potpisivanju su nazočili ministar mora, prometa i turizma Božidar Kalmeta i ministar financija Ivan Šuker, koji je s Vetterom potpisao ugovor o jamstvu. Cijeli projekt izgradnje četverotračne brze ceste od Trogira do Omiša, jedan od najvećih i tehnički najzahtjevnijih projekata Hrvatskih cesta, vrijedan je nešto više od 203 milijuna kuna, kazao je ministar Kalmeta.

ZAGREB - Predstavništvo Ureda visokog povjerenika UN-a za izbjeglice (UNHCR) u Hrvatskoj najoštrije je danas osudilo jučerašnje napade na povratnike srpske nacionalnosti u selu Ostrovica. Iako takve incidente smatra izoliranima, a sigurnosnu situaciju na područjima povratka zadovoljavajućom, UNHCR u današnjem priopćenju upozorava da je učestalost napada na povratnike i njihovu imovinu u posljednje vrijeme zabrinjavajuća. "Takvi se incidenti ne smiju tolerirati i UNHCR vjeruje da će nadležna tijela poduzeti odlučne korake protiv takvih napada, te da će policijska istraga uspjeti identificirati počinitelje i da će oni biti odgovarajuće sankcionirani", stoji u priopćenju.

ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva u današnjem priopćenju navodi da je podnijelo prekršajnu prijavu protiv Veterinarskog fakulteta i voditelja pokusa na psima jer je operativni zahvat obavljen u vremenu trajanja karantene čime je počinjen prekršaj Zakona o veterinarstvu. Nakon uvida u dokumentaciju i provedenih upravnih i inspekcijskih nadzora Ministarstvo je utvrdilo da je od 30. lipnja 2005., kad su životinje uvezene, naređena karantena u trajanju od tri tjedna, do 21. srpnja, i podsjeća da je u tom razdoblju, sukladno Zakonu o veterinarstvu, zabranjeno obavljanje svih zahvata na životinjama.

ZAGREB - Predsjednik Republičkog sindikata radnika Hrvatske Jadranko Vehar izvijestio je danas da je sindikat nakon 15 dana prosvjeda pred sjedištem Hrvatskog telekoma (T-HT) uspio s Upravom dogovoriti da se dug od pet milijuna kuna radnicima tvrtke Eurest Croatia isplati do kraja mjeseca. U tvrtku Eurest Croatia prešlo je prije dvije godine 700 radnika koji su se u T-HT-u bavili čišćenjem, održavanjem i pripremom hrane. "Ovih smo dana s Upravom uspjeli dogovoriti da se sav dug radnicima za regres, uskrsnice i jubilarne nagrade isplati do kraja srpnja te da se kvalitetno zbrinu radnici koji su spremni otići iz tvrtke", rekao je Vehar na konferenciji za novinare ispred Hoto tornja.

KARLOVAC - Karlovački župan Ivica Horvat proglasio je danas stanje elementarne nepogode zbog tuče i olujna vjetra koji su 8. srpnja 2005. pogodili gradove Karlovac i Ozalj te općinu Vojnić, priopćeno je danas iz Ureda župana. Odluka o proglašenju stanja elementarne nepogode dostavljena je gradskim i općinskim povjerenstvima koja su u skladu sa zakonom i propisanima obvezni procijeniti štetu na usjevima, gospodarskim zgradama i građevinama i o tome izvijestiti Županijsko povjerenstvo za procjenu štete od elementarne nepogode.

ZAGREB - Vijeće za djecu hrvatske Vlade i Povjerenstvo za praćenje poremećaja u ponašanju djece i mladih Vlade raspravljalo je danas o zaštiti prava djece u domovima kao i o kršenju temeljnih prava djeteta obuhvaćenih UN-ovom konvencijom o zaštiti prava djeteta, priopćio je vladin Ured za odnose s javnošću. Na sjednici je dogovoreno da se uputi zahtjev za očitovanjem zaduženih ministarstava i tijela državne uprave u provedbi Nacionalnog programa za borbu protiv nasilja među djecom i mladima kako bi već na prvoj sjednici nakon ljetne stanke Vladi moglo biti dostavljeno objedinjeno izvješće. Dogovoreno je također da se, s obzirom na niz medijskih prikaza kojima su u posljednje vrijeme narušavana prava djece, od Hrvatskog novinarskog društva zatraži poduzimanje postupaka u cilju daljnje zaštite tih prava, kaže se u priopćenju.

DUGA RESA - U Pamučnoj industriji "Duga Resa" buknuo je požar u 11,45 sati koji je ugašen oko 13 sati nakon čega je počelo raščišćavanje zgarišta, doznaje se u Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Karlovca. Operativno-komunikacijski centar karlovačke Policijske uprave izvijestio je da će uskoro početi očevid kako bi se utvrdili uzroci i posljedice požara. Za sada policija može reći samo to da u požaru "najvjerojatnije nitko nije stradao". U požaru je izgorjelo krovište stare tkaonice, ali se vatra nije proširila na okolne pogone i kuće jer su brzo intervenirali vatrogasci.

ZAGREB - Ovogodišnja trinaesta po redu Mala ljetna škola hrvatskog jezika i kulture održava se od 18. do 29. srpnja u Novom Vinodolskom, priopćila je danas Hrvatska matica iseljenika (HMI) koja je i organizator toga projekta. Temeljni je cilj programa da djeca koja žive izvan Hrvatske u zajedništvu s djecom iz različitih mjesta u Hrvatskoj unaprijede svoje znanje hrvatskog jezika, te upoznaju kulturnu i prirodnu baštinu kraja u kojem borave. Ovogodišnji je program namijenjen djeci od devet do četrnaest godina i okuplja djecu iz Francuske, Velike Britanije, Švedske, Nizozemske, Mađarske, SAD-a, Venezuele, Vojvodine i Makedonije.

PULA - Načelnik istarske Policijske uprave Loris Kozlevac ocijenio je danas povoljnim sigurnosno stanje u Istri u prvih šest mjeseci ove godine. On je na konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo što i turistička sezona na Istarskom poluotoku protječe u skladu s očekivanjima, bez ičega što bi moglo ugroziti sigurnost gostiju i njihove imovine. Načelnik Sektora policije Damir Fable upozorio je da je u Istri u prvih šest mjeseci ove godine u prometnim nesrećama poginulo čak 29 osoba, a lani u istom razdoblju 21. Od siječnja do konca lipnja na istarskim prometnicama dogodilo se 1668 prometnih nesreća, što je 44 posto manje nego lani kad ih se dogodilo 2958.

ŠIBENIK - Četrdesetpetogodišnji muškarac iz Lukara s drniškog područja sproveden je sinoć u Istražni centar Županijskog suda u Šibeniku pod osnovanom sumnjom da je 15. i 18. srpnja namjerno izazvao dva požara na Promini, izvijestila je danas šibensko-kninska Policijska uprava. Nakon dojave o požaru koji je izbio 18. srpnja u mjestu Bobodolu, službenici Policijske postaje u Drnišu zatekli su kod zaseoka Ujakovića 45-godišnjaka iz Lukara, kod kojeg je pronađen plinski upaljač te šibice, nož i sklapel. Kriminalističkom obradbom utvrđeno je da je osim u Bobodolu osumnjičenik 15. srpnja podmetnuo požar u mjestu Matasima. Protiv osumnjičenika podnesene su kaznene prijave za dva kažnjiva djela dovođenja u opasnost života i imovine.

ZAGREB - U sklopu 39. međunarodne smotre folklora (MSF) danas je u Etnografskom muzeju u Zagrebu svečano otvorena izložba "Kraljice". Običaj ophoda kraljice, kako je rekla umjetnička ravnateljica MSF-a i autorica izložbe Zorica Vitez, poznat je u sjeveroistočnoj Hrvatskoj, ali i okolnim zemljama. Kako je istaknuto, za Duhove su povorke kraljica obilazile svoja i odlazile u druga sela i obližnje gradove, a u povorkama su bile djevojke različitih dobi, većinom udavače. U svakoj kući u koju su pozvane izvodile su ples i pjesme.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙