FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 20. srpnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do4,30 sati.
ZAGREB, 20. srpnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Sabora Vladimir Šeks izjavio je sinoć da 1991. nikako nije mogao spriječiti ubojstva srpskih civila u Osijeku te da za to nije imao nikakvih mogućnosti, moći ni ovlasti. Šeks je to kazao u HTV-ovoj emisiji "U fokusu" u kojoj je gostovao s predsjednikom SDP- a Ivicom Račanom, komentirajući izjave HDZ-ova disidenta Branimira Glavaša da bez Šeksova znanja 1991. nije mogao učiniti ništa pa ni počiniti ubojstva koja mu se stavljaju na teret. Šeks je rekao da je na čelu osječkoga kriznog štaba bio svega 55 dana te da je s te dužnosti, kao i iz grada, otišao polovicom rujna 1991. Podsjetio je da je u Osijeku u to vrijeme vladao kaos, budući da su prilazi gradu bili blokirani, a sam grad bio pod neprestanim zamračenjima i bombardiranjima. U Osijeku su tada djelovale razne skupine i pojedinci nad kojima kontrolu nije imao nitko, kazao je Šeks.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks (HDZ) i predsjednik najveće oporbene stranke (SDP) Ivica Račan usuglasili su se sinoć da je u Hrvatskoj sazrjelo vrijeme da se zastupnici nacionalnih manjina u Saboru biraju po modelu kakav se primjenjuje na lokalnim izborima. Svoje su zastupnike u Saboru pripadnici nacionalnih manjina do sada birali u posebnoj 12. izbornoj jedinici, dok je njihova zastupljenost u županijskim i lokalnim predstavničkim tijelima sukladno Ustavnom Zakonu o pravima nacionalnih manjina osiguravana sa stranačkih lista ili dopunskim izborima. Govoreći o potrebi temeljitih promjena izbornih pravila, radi više političke stabilnosti i manje političke trgovine, Šeks i Račan su u večerašnjoj HTV-ovoj emisiji "U fokusu" najavili suradnju dviju najvećih parlamentarnih stranaka na izradi novog izbornog zakona i zakona o političkim strankama.

TUHELJ - Najveći bazen s valovima na području Hrvatske i Slovenije sinoć je svečano otvoren u Termama Tuhelj: riječ je o rekreacijskom bazenu s toboganom i pet traka u čijem su kompleksu i sjedeće i ležeće hidromasaže te dva dječja bazena sa "sporim potokom". Vanjski kompleks ovog novoizgrađenog "vodenog planeta", kako su ga prozvali u Termama Tuhelj, prostire se na oko 3 tisuće četvornih metara, a investicija je vrijedna oko 3 milijuna eura. Preuređenje Terma Tuhelj, udaljenih samo 40 kilometara od Zagreba, počelo je preklani kada su prešle u vlasništvo slovenskih Termi Olimia. Obnova vanjskih bazena i proširenje takozvane plaže trajalo je od veljače do srpnja ove godine, a od kolovoza kreće uređivanje unutarnjih bazena s gradnjom suvremenog wellness centra s vodenim masažama i jacuzzijima.

ZAGREB - Knjiga "Dva pamfleta protiv Tuđmana" novinara i publiciste Denisa Kuljiša u nakladi "Jesenski i Turk" predstavljena je sinoć u knjižari Profil Megastore. Knjiga se sastoji od dva teksta: "Dva ratna druga" i "Dies Irea" (Dan bijesa). Publicist Slavko Goldstein komentirao je prvi Kuljišev tekst koji obuhvaća tri četvrtine knjige, a u njemu je ključna teza da je sve što se događalo od 1990. do 1996. u Hrvatskoj i BiH determinirano dogovorima Tuđmana i Miloševića u Karađorđevu i Tikvešu u proljeće 1991. Taj dogovor, smatra Goldstein, nije ništa egzaktno, već je na njemu postignut temeljni dosluh o ratnim ciljevima. Po Goldsteinovoj ocjeni to su podjela BiH i koncentracija etniciteta, što je poslije prozvano humanim preseljenjem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙