FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 19. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 19. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

DUBAI - Teroristička mreža Al-Qaida dala je europskim zemljama koje imaju vojnike u Iraku ultimatum od mjesec dana za povlačenje postrojba, prijeteći da će - ako to ne učine - u Europi pokrenuti nove napade, nakon onih u Londonu, piše u priopćenju objavljenom na internetu. "To je posljednja poruka europskim državama. Dajemo vam rok od mjesec dana da povučete svoje vojnike iz Mezopotamije (Iraka)", kaže se u priopćenju koje su 16. srpnja 2005. potpisale brigade Abu Hafs al-Masri. Nakon tog roka, koji načelno istječe 15. kolovoza, "neće biti novih poruka, već djela i riječi koje će se urezati u srce Europe", dodaje se u tekstu koji potpisuje skupina iz Al-Qaidine mreže koja je preuzela odgovornost za napade u Londonu.

DEN HAAG/ZAGREB - Bosanski Hrvat Miroslav Bralo Cicko postigao je sporazum s Tužiteljstvom Haškog suda (ICTY) o priznanju krivnje o kojem će se raspravljati na sjednici zakazanoj za danas poslijepodne, objavio je u utorak Haški sud. "U predmetu Tužitelj protiv Miroslava Brale danas u 15 sati bit će održana rasprava o sporazumu o priznanju krivnje postignutom između optuženog i Ureda tužiteljice", navodi se u priopćenju objavljenom na web stranici Haškog suda. Miroslav Bralo Cicko (37), koji je u vrijeme na koji se odnosi optužnica od siječnja do srpnja 1993. bio pripadnik specijalne postrojbe HVO-a Džokeri, tereti se po individualnoj odgovornosti u devet točaka za teške za teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949. i u 12 točaka za kršenje ratnog prava i običaja.

DEN HAAG/ZAGREB - Žalbena rasprava u predmetu Haškog suda (ICTY) protiv Mladena Naletilića Tute i Vinka Martinovića Štele bit će održana od 17. do 19. listopada ove godine, najavljeno je u utorak na statusnoj konferenciji u Haagu. Na raspravi će tužitelji i branitelji usmeno argumentirati navode koje su iznijeli u žalbama na prvostupanjsku presudu te komentirati stajališta druge strane. Žalbeno vijeće naknadno će donijeti pravomoćnu presudu. Tuta (58), bivši zapovjednik Kažnjeničke bojne HVO-a, i Štela (41), zapovjednik Antiterorističke postrojbe "Mrmak" iz te bojne, osuđeni su na 20 i 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih protiv Bošnjaka na području općina Mostara i Jablanice od travnja 1993. do siječnja 1994. godine.

ANKARA - Sjedinjene Države naredile su uhićenje čelnika Kurdske radničke stranke (PKK) u Iraku, objavio je u utorak zamjenik načelnika turskoga Glavnog stožera general Ilker Basbug. Nekoliko tisuća gerilaca PKK u planinskom je području sjevernog Iraka i njihovi upadi preko turske granice i napadi na turske vojne ciljeve redovita su pojava. Ankara je nekoliko puta tražila da Amerikanci pokrenu akciju protiv PKK na iračkome području. Naime, turska je vojska prije sama upadala na teritorij iračkih Kurda i gušila pobunu, ali je - nakon savezničkog napada na Irak i sporazuma koji su Amerikanci potpisali s tamošnjim Kurdima - s tim morala prestati.

ISLAMABAD - Pakistanske snage sigurnosti uhitile su 25 navodnih islamskih militanata u sklopu istrage o terorističkim napadima u Londonu 7. srpnja, objavili su dužnosnici lokalne vlade. Uhićenja su bila dio serije policijskih racija u provinciji Punjab u noći na utorak. Među uhićenicima su pripadnici nekih islamskih skupina koje su Pakistanu stavljene izvan zakona. U prethodnim danima diljem Pakistana uhićeno je još nekoliko sumnjivih militanata koji bi mogli imati veze s londonskim napadima. Trojica od četvorice londonskih bombaša su Britanci pakistanskog porijekla i svi su jedno vrijeme boravili u Pakistanu.

ZAGREB - Trinaest ljudi je poginulo u utorak u eksploziji policijskog džipa 60 kilometara sjeverozapadno od Groznog, javile su ruske novinske agencije. Među poginulima u mjestu Znamenskoje u regiji Nadterečni su policajci i lokalni stanovnici, javila je policija, a prenio Itar-Tass. Prema riječima očevidaca, neidentificirani napadači prvo su otvorili vatru na policijsko vozilo, a zatim su ga digli u zrak. Policija je pokrenula istragu i krenula u potjeru za napadačima.

AMMAN - Irak je u utorak pozvao međunarodnu zajednicu da hitno dostavi obećanu pomoć i upozorio da će daljnje odgađanje dodatno destabilizirati zemlju i zaprijetiti globalnoj sigurnosti. Međunarodna zajednica obećala je milijarde dolara za obnovu Iraka, no dosad je stvarno dostavljen tek mali dio tog novca. Zabrinutost zbog ostataka Sadamovog političkog sustava, nasilja i sveprisutne korupcije navela je donatore na oprez kada je riječ o ispunjavanju obećanja. "Ako ne budemo djelovali žurno i učinkovito, imat ćemo u idućih nekoliko mjeseci velikih problema", rekao je irački ministar planiranja Barham Salih drugog dana donatorske konferencije za obnovu Iraka koja se održava u jordanskom ljetovalištu na Mrtvom moru.

RIM - Predsjednik Nacionalnog saveza (AN), druge stranke po snazi u vladajućoj koaliciji desnog centra, i ministar vanjskih poslova Gianfranco Fini imenovao je u utorak nove stranačke čelnike, nakon što je u ponedjeljak smijenio stare. Fini je u razgovoru s novinarima u Zastupničkom domu izjavio da je Andrea Ronchi novi glasnogovornik stranke. On je tršćanski zastupnik poznat u Hrvatskoj po zahtjevima za povrat imovine talijanskim izbjeglicama iz Istre i Dalmacije. Roberto Menia, po Finijevim riječima, zadužen je za vanjske inicijative, Giovanni Collino za lokalne ustanove, a Silvano Moffa za program. Bura u Nacionalnom savezu, bivšoj neofašističkoj stranci MSI, počela je prije četiri dana, kada je rimski list "Il Tempo" prenio što su smijenjeni stranački dužnosnici u jednom kafiću govorili o Finiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙