FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za utorak, 19. srpnja

ZAGREB, 18. srpnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za utorak, 19. srpnja.
ZAGREB, 18. srpnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za utorak, 19. srpnja.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush primit će u utorak u Bijeloj kući hrvatskog premijera Ivu Sanadera zajedno s ostalim sudionicima konferencije čelnika stranaka Međunarodne demokratske unije (IDU), koja okuplja više od 80 konzervativnih, demokršćanskih i sličnih stranaka centra i desnog centra. Sanader će se u utorak sastati i sa savjetnikom za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Stephenom Hadleyjem, predstavnicima Hrvatskoga kluba u Zastupničkom domu Američkog kongresa te s upravom tvrtke "General Dynamics". Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Hido Biščević sastaje se u Washingtonu s američkim veleposlanikom za pitanja ratnih zločina Pierre-Richardom Prosperom. U hrvatskom izaslanstvu je i ministar kulture Božo Biškupić, koji bi s američkim sugovornicima trebao razgovarati o primjeni Sporazuma o kulturnoj suradnji i Memoranduma o intelektualnom vlasništvu.

BRUXELLES - Hrvatski ministar poljoprivrede Petar Čobanković u Bruxellesu se sastaje s povjerenicom Europske komisije za poljoprivredu Mariann Fischer Boel.

NEW YORK - U Ujedinjenim narodima održava se globalna konferencija "Od reakcije prema prevenciji - Civilno društvo stvara partnerstva za spriječavanje nasilnih sukoba i izgradnju mira". Konferenciju organizira Globalno partnerstvo za sprječavanje oružanih sukoba, a na njoj će sudjelovati oko 1.000 predstavnika civilnog društva, nevladinih organizacija, vlada, UN-ovih agencija i akademske zajednice. Na skupu će biti i nekoliko predstavnika hrvatskih nevladinih udruga te zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

DEN HAAG - Nastavak dokaznog postupka obrane na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haaškim sudom.

DEN HAAG - Statusna konferencija posvećena stanju u žalbenom postupku Haškog suda (ICTY) protiv Mladena Naletilića Tute i Vinka Martinovića Štele. Sjednica se trebala održati u ponedjeljak, ali je je odgođena za utorak iz tehničkih razloga. Na sjednici će se raspravljati o pripremama optužbe i obrane za žalbenu raspravu, koja se prema ranijoj odluci sudskog vijeća treba održati od 17. do 19. listopada ove godine.

KIJEV - U posjet Ukrajini dolazi visoki predstavnik Europske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana. Tijekom posjeta Solana će se sastati s najvišim ukrajinskim dužnosnicima i izraziti potporu socijalnim, gospodarskim i političkim reformama u toj zemlji.

BEOGRAD - Nakon posjeta Ukrajini visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana u utorak dolazi u Beograd, gdje će razgovarati s najvišim dužnosnicima državne zajednice i Srbije i Crne Gore. Kako je najavljeno, Solana će se u utorak navečer sastati sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom, a u srijedu s ministrom vanjskih poslova SCG Vukom Draškovićem i crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, te s predsjednikom državne zajednice Svetozarom Marovićem. Solana potom putuje u Prištinu, gdje će se sastati s predstavnicima međunarodne uprave i kosovskih vlasti.

WASHINGTON - Američki predsjednik George Bush primit će u Bijeloj kući australskog premijera Johna Howarda. Glavna tema trebala bi biti borba protiv terorizma.

LONDON - Britanski premijer Tony Blair sastaje se s čelnicima muslimanske zajednice u Britaniji. U razgovorima će se pokušati pronaći suglasje o načinu suprostavljanja islamskom ekstremizmu. Sastanku će nazočiti i britanski oporbeni prvaci Michael Howard i Charles Kennedy.

LONDON - Britanski premijer Tony Blair sastaje se s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem.

Dežurni urednici:

Noć: Davor Marković

Prijepodne: Sonja Djerasimović

Poslijepodne: Domagoj Janković

Navečer: Duška Gerić Koren

Telefon: 385 1 4808 645

Telefax: 385 1 4808 822

E-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙