FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 15. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30sati.
ZAGREB, 15. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati.

ZAGREB - Svi saborski klubovi podržali su danas Vladin prijedlog Zakona o umirovljeničkom fondu, kojim se, po riječima potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, u cijelosti izvršava odluka Ustavnog suda iz 1998. o potrebi povrata umirovljeničkog duga. "Donošenjem Zakona i implementacijom Umirovljeničkog fonda u cijelosti se rješava odluka Ustavnog suda", kazao je Polančec. Vladinim prijedlogom Zakona o umirovljeničkom fondu država bi trebala obeštetiti 423 tisuće umirovljenika, kojima ukupno duguje oko 13,8 milijardi kuna. Umirovljenicima će Fond na kućnu adresu poslati obavijest o visini duga, te zahtjev da se izjasne žele li da im se dug vrati redovitim putem, u idućih osam godine i s počekom od dvije godine, ili žele isplatu odmah, ali uz diskont od 50 posto.

ZAGREB - Zbog zamućenja vode i povećanog broja bakterija voda u mjestima Čaglin, Sovski Dol, Djedina Rijeka i Paka do daljnega se ne smije upotrebljavati za piće, izvijestio je jutros Državni centar 112. Zbog velikih oborina u tim mjestima Požeško-slavonske županije, prema nalazima Zavoda za javno zdravstvo voda nije zdravstveno ispravna za piće te se ne smije do daljnjega piti. Državni centar izvijestio je i da su u Županiji osječko-baranjskoj jučer u sedam sati uspostavljene mjere redovne obrane od poplava na slivnom području rijeke Vuke zbog vodostaja rijeke koji je prešao razinu od 350 centimetara na vodomjeru Tordinci.

ZAGREB - Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić najavio je da će danas biti objavljen dekret o uspostavljanju vizitacije Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u kojemu će biti izneseni podaci o tomu kako će Crkva ispitati stanje u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije. Odgovarajući na novinarsko pitanje hoće li smijeniti ravnateljicu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Jelenu Brajšu zbog "slučaja Brezovica" kardinal Bozanić rekao je da Crkva ima svoj način djelovanja i svoje procedure.

OSIJEK- Nezavisni saborski zastupnik Branimir Glavaš izjavio je danas u Osijeku kako su posljednji medijski napisi, u kojima ga se dovodi u vezu sa zlostavljanjem i ubojstvima srpskih civila u Osijeku tijekom Domovinskog rata, "nastavak pokušaja da ga se kompromitira, režiran u državnom vrhu". "Mogu im poručiti da će im se i ovaj pokušaj moje osobne kompromitacije razbiti o glavu. Od toga nema apsolutno ništa, ja sam ponosan na sve ono što sam radio tijekom Domovinskog rata", rekao je Glavaš novinarima u stanci današnje sjednice osječko-baranjske Županijske skupštine.

ZAGREB - U Vlaškoj ulici kod Iblerovog trga danas oko 11 sati dogodila se prometna nesreća u kojoj su sudjelovali tramvaj i pet osobnih automobila, a prema prvim policijskim informacijama dvije osobe su ozlijeđene. Za sada se zna da je ozlijeđena vozačica jednog automobila. Ona je nakon nesreće prevezena vozilom hitne pomoći, no kako je prije toga zaključala automobil policija je morala u pomoć pozvati vučnu službu Hrvatskog autokluba koja bi trebala ukloniti automobil s ceste. Zbog toga se stvorila gužva, pa je u tom dijelu grada promet jako otežan, kažu u policiji.

ZAGREB - U povodu dana Zagrebačke županije, 17. srpnja održana je danas svečana sjednica Skupštine Zagrebačke županije na kojoj su dodijeljena i priznanja uspješnim poduzećima te zaslužnim pojedincima i organizacijama. Govoreći pred gostima i zastupnicima, predsjednica skupštine Palma Klun Posavec naglasila je da je zemljopisni položaj Županije i njena povezanost s Gradom Zagrebom veliki potencijal, koji dosada nije dovoljno prepoznat od Zagreba. Ocijenila je "nedovoljnim" prožimanje grada kao nositelja razvoja i Zagrebačke županije te pozvala na aktiviranje neiskorištenih resursa.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je čestitku muftiji Ševku ef. Omerbašiću u povodu njegovog ponovnog izbora za predsjednika Mešihata islamske zajednice u Republici Hrvatskoj, priopćeno je danas iz Ureda zagrebačkog nadbiskupa. "Vijest o Vašem ponovnom izboru za predsjednika Mešihata islamske zajednice u Republici Hrvatskoj zatekla me je u Kanadi. Sada, po povratku s pastoralnog pohoda tamošnjim hrvatskim vjernicima, iskreno Vam čestitam na izboru kao i na povjerenju koje Vam je 25. lipnja ove godine iskazalo izborno tijelo Vaše Zajednice", stoji u čestitki kardinala Bozanića.

ZAGREB - U hrvatskim žitorodnim područjima, zbog izuzetno kišnog razdoblja u posljednje vrijeme još uvijek nije počela žetva pšenice, a po procjenama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, sa oko 120.000 hektara zasijanih tom krušaricom, očekuje se ukupan urod od oko 500.000 tona. To je, kako su istaknuli u Ministarstvu, oko 25 posto manje nego lani, no naglašavaju kako je taj urod otprilike na razini domaćih potreba. Prema riječima voditelja Odsjeka za poljoprivredu HGK - Županijske komore Osijek Ernesta Nada, žetva kasni 15-ak dana i to zbog izuzetno kišnog razdoblja.

ZAGREB - Zagreb je u prvih pet mjeseci ove godine posjetilo 187 tisuća turista ili 1,5 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, porast od 2,6 posto ostvaren je sa 327,8 tisuća noćenja, a među stranim turistima najviše je bilo Norvežana, koji su prvo mjesto preuzeli od 'dugo prvih' Nijemaca. Norvežana je ove godine, po podacima Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada i zaštitu okoliša, u Zagreb došlo 12,7 tisuća, za razliku od lanjskih pet mjeseci kada ih je bilo 'tek' 690. Oni su ostvarili i najznačajniji porast u noćenjima, sa lanjskih 1,3 tisuće na ovogodišnjih 22,8 tisuća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙