FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 15. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 15. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

LAVOV - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić održao je u petak na Sveučilištu u Lavovu predavanje na temu "Hrvatska danas i njezina vanjska politika". Mesić je doputovao u Lavov, kulturno i gospodarsko središte zapadne Ukrajine, drugog i završnog dana službenog posjeta Ukrajini. Mesić je kazao da razdoblje hrvatske vanjske politike od stvaranja samostalne države pa do izbora 2000. karakterizira, "uz napore da se izbori međunarodno priznanje mlade države, fiksiranost na pozicioniranje Hrvatske u Europu, ili drugim riječima - na bijeg iz regije i na predstavljanje Hrvatske - manje u svijetu, a više u očima vlastite javnosti, kao regionalne sile". Prema njegovim riječima, osim borbe za međunarodno priznanje, druga dva prioritetna cilja tadašnje hrvatske vanjske politike bila su promašena. "Bijeg Hrvatske iz regije, odnosno tvrdoglavo negiranje bilo kakve povezanosti s regijom, zemljopisu i povijesti usprkos, bilo je izraz kratkovidne i ksenofobične težnje da se 'za vijeke vjekova' prekinu sve veze sa Srbijom koja je u to doba otvoreno vojno pomagala pobunu dijela srpskog stanovništva Hrvatske. Takva kroatocentrična politika nije, međutim, u svojoj osnovi bila ni proeuropska, ni prohrvatska, ona je u prvome redu bila antisrpska", rekao je Mesić dodavši da je to razumljivo s obzirom na tadašnju situaciju. Međutim, nastavio je, Hrvatska je dio regije, a Srbija je jedan od naših susjeda. Mesić je rekao da Hrvatska u razdoblju nakon 2000. radi na pretvaranju regije u područje mira, stabilnosti i sigurnosti, te da svojom voljom da razvija odnose sa susjedima dokazuje svoju zrelost za Europu.

GAZA - Dva Palestinca poginula su, a više od desetak ljudi je ranjeno u petak u puškaranju između palestinskih snaga sigurnosti i militantnih frakcija, objavili su bolnički izvori. Dvojica poginulih su bili slučajni prolaznici. Međupalestinski sukob je izbio u četvrtak navečer, a nastavljen je u petak nakon što su militanti ispalili rakete u južni Izrael. U tom je napadu poginula mlada žena, a palestinske snage sigurnosti su reagirale kako bi spriječile daljnje napade na Izrael. Među ranjenima je šestero policajaca, a ostali su civili koji su bili uhvaćeni između dvije vatre.

MADRID - Manja bomba eksplodirala je u petak u predgrađu Barcelone u blizini talijanskog distributera automobila, objavila je policija, dodavši da u eksploziji nitko nije stradao. Eksplozivna naprava, napravljena od eksploziva natrpanog u kuhinjski pretis lonac, porazbijala je prozore na obližnjim kućama. Do eksplozije je došlo tri dana nakon što je metalni lonac za kavu, također napunjen eksplozivom, odletio u zrak ispred talijanskog kulturnog centra u Barceloni. Italiju je inače zadesila pošast eksplozija koje se pripisuju anarhističkim skupinama, a španjolska policija najnovije eksplozije također pripisuje talijanskim anarhistima.

BAGDAD - Najmanje šest osoba je poginulo, a 23 su ranjene u dva odvojena bombaška napada na patrole iračke vojske u razmaku od nekoliko minuta u Bagdadu, rekao je policijski izvor. U napadu u sjevernom dijelu grada poginulo je šest osoba, a 15 je ranjeno, rekao je izvor koji je želio ostati anoniman. Na poprištu napada ostala su uništena vozila, a mrtva tijela su unakažena te je teško reći je li riječ o vojnicima ili civilima, rekao je izvor. U drugom napadu u središtu grada ranjena su petorica vojnika i tri civila, dodao je izvor.

RIM - Zbog 24-osatnog štrajka koji je u petak ujutro započeo u svim talijanskim gradskim poduzećima, promet u talijanskim gradovima je u kaosu. To je četvrti štrajk u roku od tri mjeseca zaposlenih u gradskim autobusnim, tramvajskim i poduzećima podzemne željeznice, koji prosvjeduju zbog, kako kažu, nepravednog tretmana u danima bolovanja. Sve sindikalne konfederacije pozvale su na štrajk 115.000 zaposlenih u talijanskim gradskim prometnim poduzećima i odaziv je velik, tako da se u Rimu, Milanu, Napulju i drugim velikim gradovima ne može kretati.

NAIROBI - Talijanski katolički biskup Luigi Locati ubijen je iz vatrenog oružja u noći s četvrtka na petak u središnjem dijelu Kenije, objavila je policija, ocjenjujući da bi taj zločin mogao biti povezan sa sukobima između dva klana, u kojima je od utorka poginulo 77 ljudi. "Istražujemo ubojstvo i mislimo da bi moglo biti povezano sa sukobima između Gabra i Borana jer su katolički svećenici pomagali ranjenima na obje strane", pojašnjava policija. Locati je služio u biskupiji Isiolo, oko 200 kilometara sjeverno od Nairobija. Sukobi između dva klana sežu u prošlost. Riječ je o seljačkim zajednicama koje se bore za pristup vodi i pašnjacima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙