FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 15. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 15. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

WASHINGTON - Potpora Osami bin Ladenu i terorističkim aktima u ime islama opada u mnogim muslimanskim zemljama, pokazalo je međunarodno istraživanje javnoga mišljenja Pew Research Centra objavljeno u petak. Pewovo istraživanje provedeno je ovoga proljeća u šest zemalja s muslimanskom većinom stanovništva, Indoneziji, Jordanu, Libanonu, Maroku, Pakistanu i Turskoj te u još devet europskih i sjevernoameričkih zemalja i u Indiji i Kini. U 17 zemalja anketom je obuhvaćeno ukupno 17.000 ljudi. Istraživanje je utvrdilo opadanje potpore terorizmu među Libanoncima, Pakistancima, Indonežanima i Marokancima, od kojih su prve tri zemlje u posljednje vrijeme iskusile ozbiljno nasilje. Većina ljudi u Maroku i Pakistanu kažu da islamski ekstremizam predstavlja veliku prijetnju njihovim zemljama, a skoro polovica u Indoneziji i Turskoj. Islamski ekstremizam kao prijetnju njihovim zemljama u Rusiji vidi 84 posto, u Njemačkoj 78 posto, a u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama 70 posto ispitanih. Istraživanje je provedeno prije bomabaških napada u Londonu.

PEKING - Kineski general bojnik Zhu Chenghu u petak je izjavio da bi Kina na američki napad zbog sukoba oko Tajvana mogla odgovoriti nuklearnim oružjem, prenosi list The Asian Wall Street Journal. "Kada bi američke snage napale kineski teritorij, mislim da bismo morali odgovoriti nuklearnim napadom", kazao je general. Izrazio je, međutim, uvjerenje da Kina i SAD neće zaratiti. Kina smatra Tajvan svojim teritorijem, prijeteći vojnim invazijom ukoliko vlada u Taipeju službeno proglasi nezavisnost. Taipei i Washington desetljećima održavaju bliske savezničke odnose, a američko oružje i oprema čine okosnicu tajvanskih vojnih snaga.

CAPE CANAVERAL - Inženjeri američke svemirske agencije NASA-e u petak još uvijek pokušavaju otkriti što je uzrokovalo kvar na senzoru za gorivo raketoplana Discovery, zbog kojeg je u srijedu odgođeno lansiranje tog space shuttlea, prvo nakon dvije i pol godine. NASA još uvijek nije odredila novi termin lansiranja Discoveryja. Lansiranje u srijedu odgođeno je dva sata uoči planiranog polijetanja nakon što se pojavio problem na jednom od četiri senzora odgovorna za prekidanje rada motora u odgovarajućem trenutku tijekom uzlijetanja. Tim NASA-inih inženjera razradio je oko 200 mogućih scenarija o tome što se dogodilo sa senzorom, rekao je zamjenik šefa NASA-inog shuttle programa Wayne Hale. "Lansiranje Discoveryja je teoretski moguće u nedjelju, ali nije jako vjerojatno", dodao je Hale.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙