FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 14. srpnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti izHrvatske do 21 sat
ZAGREB, 14. srpnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

ZAGREB - Dnevni red tekuće sjednice, posljednje u ovoj parlamentarnoj sezoni, Hrvatski sabor je danas proširio s pet novih točaka. Na sjednici, koja po odredbi Ustava o redovitom zasjedanju Sabora može trajati najdalje do sutra u ponoć, zastupnici će se tako očitovati i o Vladinim prijedlozima zakona o umirovljeničkom fondu, izmjena i dopuna Zakona o mirovinskom osiguranju, izmjena i dopuna Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje, te izmjena i dopuna Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihove obitelji. O tim točkama odlučivat će se u hitnom postupku. Sabor je donio Zakon o poljoprivrednom zemljištu, po kojem će gradovi i općine do konca rujna morati utvrditi uvjete prodaje zemljišta u svom vlasništvu, a ne učine li to umjesto njih će to napraviti županije.

ZAGREB - Svoje poticaje za stambenu štednju država će smanjiti sa 25 na 15 posto, pa će se tako za štednju od 5.000 kuna umjesto 1.250 dobivati najviše 750 kuna godišnje. Vlada, koja je s današnje sjednice predložila izmjene Zakona o stambenoj štednji, omogućit će stambenim štedišama i da svoju štednju jednom godišnje sele iz štedionice u štedionicu.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici Hrvatskom saboru predložila da po hitnom postupku donese zakon o Umirovljeničkom fondu, te izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju koje znače i povratak na staru, švicarsku formulu usklađivanja mirovina. Premijer Ivo Sanader izrazio je zadovoljstvo što Vlada ispunjava obvezu prema umirovljenicima. "Ta trauma hrvatskog društva traje od 1993. i do sada ni jedna Vlada nije imala hrabrosti s njom se uhvatiti u koštac", rekao je Sanader.

ZAGREB - HDZ-ovac Andrije Hebrang sakupio je do danas 60 potpisa saborskih zastupnika potrebnih za uvrštavanje Prijedloga deklaracije o vojno-redarstvenoj akciji Oluja u saborsku proceduru. Donošenje takve deklaracije, uz Hebranga, inicirao je i nezavisni zastupnik Slaven Letica, no u pregovorima oko teksta odustalo se od prvotne ideje da se Oluju proglasi međunarodnom savezničkom antiterorističkom akcijom.

ZAGREB - Klub zastupnika HDZ-a u povodu, kako navodi, "tendencioznih i zlonamjernih napada na zastupnike saborske većine i predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa", osuđuje i odbacuje sve optužbe kao neutemeljene. "Očito je riječ o frustraciji političkih gubitnika, koji svoja politička stajališta i interese ne mogu ostvariti demokratskim putem, pa se služe neistinama i uvrjedama na račun vladajuće većine i njihovih glavnih predstavnika", kaže se u priopćenju Kluba zastupnika HDZ-a. Klub zastupnika HDZ-a odbacuje tvrdnje zastupnika Antuna Kapraljevića o lažiranu kvorumu jer je u sabornici bila kvalificirana većina, što je lako provjeriti iz dostupnih televizijskih snimaka.

ZAGREB - Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa odlučilo je danas pokrenuti postupke protiv HNS-ovaca Radimira Čačića i Srećka Ferenčaka, HSLS-ovca Ivana Čehoka te HDZ-ovca Ivana Bagarića. Čačićeve i Ferenčakove tvrtke sudjelovale su u izgradnji stanova u okviru Programa POS u vrijeme dok su oni obnašali dužnosti ministra graditeljstva i člana zagrebačkog Gradskog poglavarstva. Kazao je i da je Povjerenstvo od varaždinskog poglavarstva dobilo sve dokumente vezane uz okolnosti pod kojima je gradonačelnik Čehok na račun strane tvrtke putovao u Kanadu. U slučaju požeško-slavonskog župana Ivana Bagarića povjerenstvo će ispitati posao vezan uz izgradnju i održavanje županijskih cesta te pozajmljivanje novca, kazao je Leko.

ZAGREB - Iz Autonomne ženske kuće Zagreb danas su uputili protestnu izjavu zbog, kako navode, jalovosti i nedjelotvornosti državnih tijela u povodu najnovijeg slučaja obiteljskog nasilja u kojem je mladu ženu Suzanu Jurčević ubio suprug nasilnik. Zgrožene smo činjenicom da su i policijska i pravosudna tijela svojim nedjelovanjem pružili pasivnu podršku nasilniku i takvim postupkom licemjerno poslali poruku budućim žrtvama da je u Hrvatskoj dopušteno sve pa čak i ubojstvo, navodi se, uz ostalo, u protestnoj izjavi Autonomne ženske kuće Zagreb. Osim policije, suodgovornom za zločin smatraju i sutkinju Prekršajnog suda u Petrinjskoj koja je Jurčevića olako pustila na slobodu

KARLOVAC - U trećem pokušaju danas je utemeljeno karlovačko Gradsko vijeće, ali nije izabran gradonačelnik, jer je za jedinoga predložena kandidata Darija Jankovića (SDP) nedostajao jedan glas. Za predsjednika Gradskog vijeća izabran je Ivan Tudić (HSU), a za zamjenike Stjepan Turković (HDZ) i Natalija Bukovec -Osmičević (SDP). Predstojnik Ureda državne uprave za Karlovačku županiju Željko Spudić rekao je da vijećnici imaju rok od trideset dana da izaberu gradonačelnika, inače će Vlada raspustiti Gradsko vijeće, izabrati povjerenika i raspisati nove izbore.

ZAGREB - Zagrebačko Gradsko poglavarstvo danas je održalo prvu elektronsku sjednicu pod nazivom "Sjednica Gradskog poglavarstva bez papira" i pritom su se za rad i glasovanje članovi Poglavarstva, pročelnici i drugi mogli poslužiti s 20-ak laptopa koliko ih je bilo na stolu u velikoj radnoj sobi Poglavarstva. Istodobno, novinari koji prate rad Poglavarstva, bili su po prvi puta u zasebnoj sobi, ali bez slike i zvuka sa sjednice.

ČAJKOVCI - Odbor seljačkih udruga Slavonije i Baranje Vladi je poslao zahtjev za proglašenjem elementarne nepogode zbog šteta od velikih količina oborina na usjevima pšenice i uljane repice u svih pet slavonskih županija. Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, seljaci procjenjuju kako će štete sezati od 30 do 40 posto. Zahtijevaju i da se površine pogođene elementarnom nepogodom ove godine oslobode plaćanja zakupa državnog zemljišta i vodoprivredne naknade. Nezadovoljni ponuđenom cijenom pšenice od 92 lipe zahtijevaju da ona bude 1, 30 kuna za kilogram.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙