FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV:Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 14. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 14. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

LONDON - London je odgovornost za atentate 7. srpnja službeno pripisao ogranku Al-Qaide, u priopćenju Downing Streeta u kojemu se navodi popis atentata koje je organizacija Osame bin Ladena počinila u zadnjih dvanaest godina. Na popisu koji je u četvrtak objavljen na internetskoj stranici ureda premijera Tonyja Blaira, Downing Street je atentate od 7. srpnja na trima pravcima podzemne željeznice i na autobus naveo kao 31. operaciju Al-Qaide. Prema popisu, prvi napad koji se pripisuje Al-Qaidi počinjen je 26. veljače 1993. na Svjetski trgovački centar u New Yorku. Na popisu su dakako i atentati od 11. rujna 2001. na Pentagon i na tornjeve u New Yorku, kao i napadi od 11. ožujka 2004. u Madridu.

KIJEV - Hrvatska i Ukrajina potpisale su u četvrtak u Kijevu, u sklopu službenog posjeta hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, dva sporazuma s ciljem daljnjeg unapređenja suradnje između dviju zemalja. Sporazumi su potpisani u nazočnosti predsjednika Mesića i njegovog ukrajinskog domaćina Viktora Juščenka, a riječ je o Sporazumu o uzajamnoj zaštiti tajnih podataka i Sporazumu o suradnji Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) i ukrajinske EXIM banke.

BUKUREŠT - Rumunjski premijer Calin Tariceanu zatražio je u četvrtak međunarodnu pomoć za žrtve poplava koje su ovih dana pogodile Rumunjsku i u kojima je smrtno stradalo pet osoba, a pet ih je nestalo, prema najnovijim podatcima ministarstva unutarnjih poslova. "Poplave su iznimno velikih razmjera i potrebna nam je solidarnost Rumunja, ali i međunarodne zajednice", kazao je Tariceanu koji je u srijedu navečer posjetio poharano područje. Ukupno je više od 10.000 osoba evakuirano, a 460 naselja preplavila je voda.

PARIZ - Tradicionalni mimohod 14. srpnja, francuski državni blagdan, protekao je u četvrtak ujutro u Parizu uz iznimno jake mjere sigurnosti u kojima je sudjelovalo oko 5.000 ljudi, tjedan dana nakon atentata u Londonu. Vojnoj paradi na Elizejskim poljima nazočio je predsjednik Jacques Chirac i njegov brazilski kolega Luiz Inacio Lula da Silva koji je bio počasni gost na proslavi. Kako je službeno priopćeno, sigurnost je "iznimno pojačana", nakon atentata od 7. srpnja u Londonu, a mobilizirano je ukupno pet tisuća policajaca i pripadnika žandarmerije. Godine 2002. tijekom mimohoda 14. srpnja aktivist ultradesnice pokušao je ubiti Jacquesa Chiraca.

PEKING - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u četvrtak je izjavio da bi Kina, ukoliko želi da se ukine embargo međunarodne zajednice na prodaju oružja, trebala ostvariti napredak na području ljudskih prava. Embargo na prodaju oružja Kini je na snazi od krvavog gušenja demokratskog pokreta 1989. godine na pekinškom trgu Tiananmen i EU ga može ukinuti tek jednoglasnom odlukom svih 25 članica. "Radi se o vrlo složenom pitanju. Europska unija je nedavno pokazala volju da ukine embargo kako bi se u potpunosti normalizirali odnosi s Kinom, no važno je da se stekne bolje ozračje kada je u pitanju percepcija ljudskih prava ovdje u Kini", kazao je Barroso na konferenciji za novinare uoči susreta s kineskim premijerom Wen Jiabaom.

BAGDAD - Jedan je civil ubijen, a šest je osoba ranjeno u četvrtak u dvostrukom samoubilačkom atentatu na ulazu u "zelenu zonu", dio u središtu Bagdada u kojemu su na snazi jake mjere sigurnosti, priopćio je izvor u ministarstvu unutarnjih poslova. Oko devet sati po lokalnom vremenu prvi samoubojica je aktivirao automobil s eksplozivom na ulazu u "zelenu zonu", a nekoliko sekundi kasnije drugi samoubojica koji je išao pješice, aktivirao je eksploziv ispred policijske postaje, stotinjak metara dalje. Oba napadača su poginula. Treći možebitni samoubojica, ranjen je u glavu tijekom druge eksplozije, rekao je za AFP policijski časnik koji je dodao da je čovjek s eksplozivom oko sebe otkriven kako leži bez svijesti u trenutku dok je policija odvozila ranjenike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙