FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

London pripisuje odgovornost za napade ogranku Al-Qaide

LONDON, 14. srpnja 2005. (Hina/AFP) - London je odgovornost zaatentate 7. srpnja službeno pripisao ogranku Al-Qaide, u priopćenjuDowning Streeta u kojemu se navodi popis atentata koje je organizacijaOsame bin Ladena počinila u zadnjih dvanaest godina.
LONDON, 14. srpnja 2005. (Hina/AFP) - London je odgovornost za atentate 7. srpnja službeno pripisao ogranku Al-Qaide, u priopćenju Downing Streeta u kojemu se navodi popis atentata koje je organizacija Osame bin Ladena počinila u zadnjih dvanaest godina.

Na popisu koji je u četvrtak objavljen na internetskoj stranici ureda premijera Tonyja Blaira, Downing Street je atentate od 7. srpnja na trima pravcima podzemne željeznice i na autobus naveo kao 31. operaciju Al-Qaide.

Prema popisu, prvi napad koji se pripisuje Al-Qaidi počinjen je 26. veljače 1993. na Svjetski trgovački centar u New Yorku. U tom je napadu bilo 6 mrtvih i više od 1.000 ozlijeđenih.

Na popisu su dakako i atentati od 11. rujna 2001. na Pentagon i na tornjeve u New Yorku, kao i napadi od 11. ožujka 2004. u Madridu.

"Čini se vjerojatnim" da su počinitelji napada u Londonu isti "islamistički ekstremistički teroristi" koji su izveli i atentate u Madridu i u New Yorku, rekao je premijer Blair 11. srpnja, ne želeći tada izravno optužiti Al-Qaidu.

Direktor Scotland Yarda Ian Blair bio je ipak izravniji, pa je već 8. srpnja ustvrdio da londonski napadi "pokazuju sve značajke Al-Qaide".

Odgovornost za atentate od 7. srpnja dvaput je preuzeo ogranak Al-Qaide; istog dana odgovornost je preuzela skupina koja tvrdi da se zove "Organizacija Al-Qaida/Džihad u Europi", a 9. srpnja učinile su to "Brigade Abu Hafs al-Masrija-Europska divizija", po imenu vođe Al-Qaide koji je ubijen u Afganistanu, koja je bila preuzela odgovornost za napade u Madridu i u Istanbulu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙