FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 14. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 14. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

KIJEV - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić započeo je u četvrtak dvodnevni službeni posjet Ukrajini razgovorom sa svojim domaćinom, ukrajinskim predsjednikom Viktorom Juščenkom. Predsjedniku Mesiću priređen je svečani doček ispred Marijanskog dvorca, Ureda ukrajinskog predsjednika. Kako se očekuje, dvojica predsjednika razgovarat će o aktualnom stanju hrvatsko-ukrajinskih odnosa, perspektivama njihovog daljnjeg razvitka, kao i o aktualnim svjetskim problemima, uključujući i najnovija zbivanja u Europskoj uniji. Nakon razgovora bit će potpisana dva sporazuma između ukrajinske i hrvatske vlade: Sporazum o uzajamnoj zaštiti tajnosti podataka i Sporazum o suradnji HBOR-a i ukrajinske EXIM banke.

JERUZALEM - Više stotina doseljenika koji su prosvjedovali zbog zatvaranja pojasa Gaze za Izraelce, sukladno odluci vlade, nasilno su odvedeni s graničnog prijelaza Kissoufim u četvrtak ujutro, nakon sukoba s policijom i vojskom, prenose izraelske radijske postaje. Premijer Ariel Sharon odlučio je u srijedu da će zabraniti pristup pojasu Gaze za Izraelce koji tamo ne žive. Nedugo nakon objave vijesti o zabrani pristupa, mnogi nezadovoljnici su krenuli prema Kissoufimu, glavnom ulazu u skupinu naselja Goush Katif, na jugu pojasa Gaze, pišu glasila. U sukobu između policije i prosvjednika lakše je ozlijeđeno nekoliko doseljenika i policajac.

WASHINGTON - Visoki američki dužnosnik rekao je da su bogati Saudijci i dalje važan izvor novca za islamističke teroriste diljem svijeta, unatoč naporima kraljevine da uništi te kanale financiranja. Izjava podtajnika u ministarstvu financija Stuarta Leveyja pred američkim povjerenstvom za banke odudaraju od nedavnih izjava drugih članova vlade predsjednika Georgea W. Busha u kojima se hvali napredak Ryada u borbi s izvorima financiranja terorizma. "Bogati saudijski financijaši i humanitarne organizacije financirale su terorističke organizacije i izvore koji podupiru terorizam i ideologiju kojom se hrane terorističke programi", rekao je podtajnik.

NABLUS - Palestinac je ubijen u akciji izraelske vojske u četvrtak rano ujutro u Nablusu, na sjeveru Zapadne obale, priopćili su za AFP liječnički izvori i palestinske službe sigurnosti. Mohameda Safwata al-Aazija (26), aktivista Brigada mučenika Al Aqse ubile su izraelske snage pošto su okružile zgradu u tom gradu, dodaju isti izvori. Tijekom akcije uhićen je jedan član te organizacije. Kako navode liječnici, truplo al-Aazija s pet prostrijelnih rana pronađeno je u vrtu zgrade. Ovom smrću broj ubijenih od početka druge Intifade u rujnu 2000. popeo se na 4.786, među kojima je 3.715 Palestinaca i 996 Izraelaca.

SEUL - Dva južnokorejska borbena lovca srušila su se u more u odvojenim incidentima u roku od osam minuta, a u nesrećama je jedan pilot poginuo, dok se trojica smatraju nestalima, rekao je u četvrtak glasnogovornik zračnih snaga. Oba su se zrakoplova srušila tijekom trenažnog leta u noći sa srijede na četvrtak. U prvom slučaju zrakoplov F-4E s dvojicom članova posade srušio se u more južno od Korejskog poluotoka, dok se u drugom incidentu također dvočlana posada lovca F-5F srušila u more zapadno od poluotoka, rekao je glasnogovornik. Oba su zrakoplova američke proizvodnje. Potraga za nestalim pilotima je u tijeku.

LONDON - Britanski princ Charles rekao je u članku objavljenom u četvrtak da je "dužnost svakog pravog muslimana osuditi prošlotjedne samoubilačke napade u Londonu", u kojima su poginule najmanje 52 osobe. Princ od Walesa je isto tako u članku koji je napisao za Mirror pozvao sve muslimane da "iskorjene one među sobom koji propovjedaju i provode takvu mržnju", te je ponovio da islam nije uzrok terorizma. "Neki bi mogli misliti da je uzrok u islamu. Nikako nije tako. Riječ je o izopačavanju tradicionalnog islama", rekao je princ Charles.

WASHINGTON - Prije skoro 60 godina, 16. srpnja 1945., Sjedinjene Države su u najvećoj tajnosti u pustinji Alamogordo (Novi Meksiko, na jugozapadu zemlje) isprobale prvu atomsku bombu u povijesti, tijekom pokusa pod nazivom "Trojstvo". Ta prva bomba, istovjetna onoj koja će nekoliko tjedana poslije uništiti japanski grad Nagasaki, označila je početak novog i strašnog razdoblja u ljudskoj povijesti. Dana 15. srpnja 1945. godine znanstvenici koji su se okupili oko "Projekta Manhattan" sastali su se u pustinji u Novom Meksiku, 350 kilometara od Los Alamosa. Sutradan, u zoru, budući da su vremenski uvjeti bili povoljni, dogodila se prva nuklearna eksplozija u povijesti. Svjedoci govore o zasljepljujućoj svjetlosti za kojom je došla snažna detonacija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙