FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 13. srpnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti izHrvatske do 15,30 sati
ZAGREB, 13. srpnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB - Prijedlog izmjena Zakona o PDV-u pokazuje da je Hrvatska u recesiji, a Vlada pokazuje da joj je jedina briga kako napuniti proračun, a ne kako pomoći gospodarstvu koje ulazi u recesiju, ustvrdio je danas u Saboru SDP-ovac Slavko Linić. Linić je "vrlo teškim" ocijenio predloženo rješenje da se povrat PDV-a, sa sredine, pomakne na kraj mjeseca, što tumači kao Vladin strah da neće uspjeti naplatiti PDV. Šuker mu je, pak, odgovorio da nema ni govora o recesiji i nelikvidnosti, te naveo da su makroekonomski trendovi pozitivni, te da je u prvih šest mjeseci ove godine naplata poreza za 6,5 posto veća nego lani, te kumulativno za čak 16 posto veća nego 2003. Vladin je prijedlog, uz HDZ, podržao i Klub IDS-a.

ZAGREB - Predsjednik SDP-a i saborskog Kluba te stranke Ivica Račan najavio je danas da će izglasavanje rebalansa državnoga proračuna i izmjena Zakona o javnom okupljanju svoj epilog dobiti na Ustavnom sudu. Farsa, riječ je kojom je Račan novinarima ocijenio glasovanje o amandmanima, rebalansu i spomenutom zakonu, ističući kako je to bio krupan korak natrag, praksa s kojom se SDP neće miriti i napominje da je Zakon o javnom okupljanju, Sabor izmijenio bez dovoljnog broja glasova (76). Upitan hoće li SDP-ovci potpisati inicijativu za glasovanje o povjerenju predsjedniku Hrvatskog sabora Vladimiru Šeksu, koju najavljuje Branimir Glavaš, Račan je odgovorio kako nema iluzija da je moguće rušiti Šeksa, bez rušenja premijera Ive Sanadera.

ZAGREB - Nezavisni saborski zastupnik Branimir Glavaš najavio je danas da bi na jesen mogao inicirati glasovanje o povjerenju predsjedniku Hrvatskoga sabora Vladimiru Šeksu, optužujući ga za učestalo kršenje zakona i Poslovnika. Ako Šeks ne izanalizira svoje ponašanje i ne bude saborske sjednice vodio u skladu s Poslovnikom, na jesen ćemo početi skupljati potpise da se temeljito analizira njegov rad i ocjeni, može li voditi Sabor, rekao je Glavaš na konferenciji za novinare. Tvrdi da Sabor jučer nije imao kvoruma kad je dnevni red dopunjavan novim točkama, te da je već ranije u tri-četiri slučaja svjedočio da Sabor donosi zakone bez dovoljno glasova.

ZAGREB - Četiri sindikalne središnjice izvijestile su danas da je tijekom njihove dvomjesečne kampanje protiv rada na crno na besplatni telefon prijavljeno 185 slučajeva koji su se odnosili na ukupno 2.883 osobe. Radom na crno ne oštećuju se samo radnici već i država, pa tako za 1.121 neprijavljenog radnika državni proračun godišnje gubi više od 36 milijuna kuna, a zbog čišćenja stubišta "na crno" preko 87 milijuna kuna, upozorila je pravna savjetnica u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Dušanka Marinković Drača. Sindikati su sve proslijedili Državnom inspektoratu, koji je dosad obradio 27 slučajeva i podnio 20 prekršajnih prijava.

SINJ - Na pozivnicama za ovogodišnju jubilarnu 290. Sinjsku alku koje danas Uprava VAD-a šalje na 900 adresa nema, kao prethodnih godina, slike generala Mirka Norca, još uvijek formalnog alkarskog vojvode, koji se nalazi u zatvoru osuđen za ratni zločin. Njega će i ove godine na dužnosti vojvode zamjenjivati brigadir HV-a Ivan Čikara, odlučeno je u Upravi VAD-a. Među onim koje Sinjani pozivaju na ovogodišnje alkarske svečanosti na prvom mjestu su predsjednik Republike Stjepan Mesić, zatim predsjednik Sabora i Vlade s ministrima. te vojni dužnosnici, crkveni dostojanstvenici, veleposlanici stranih zemalja u našoj zemlji i drugi.

ZAGREB - Hrvatski savez dijabetičkih udruga (HSDU) uputio je Upravnom vijeću Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) dopis s dodatnom argumentacijom o potrebi uvrštavanja inzulina Lantusa na Listu lijekova za sve dijabetičare, priopćeno je danas iz Udruge. HSDU se pismeno obratio i članovima Upravnog vijeća nakon informacije da lijek neće biti uvršten na Listu bez ograničenja. Oko 600 oboljelih od šećerne bolesti tipa 1 i tipa 2 svih dobnih skupina bilo je dvije godine uključeno u kliničko ispitivanje te primalo terapiju Lantusom koja se pokazala iznimno uspješnom u reguliranju šećerne bolesti.

ZAGREB - Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH) izvijestilo je danas da je stavljena izvan snage obveza profesionalnih vatrogasaca da prije odlaska na intervenciju zrakoplovima Oružanih snaga potpišu izjavu o prijevozu na osobnu odgovornost, te da u slučaju materijalne štete, povrede ili smrti neće tražiti odštetu od MORH-a. Sindikat državnih službenika upozorio je jučer da već drugu godinu za redom profesionalni pripadnici javnih vatrogasnih postrojbi prije odlaska na požarište zrakoplovima Oružanih snaga, tijekom protupožarne sezone (od 1. lipnja do 1. rujna), moraju potpisati takvu izjavu.

ZAGREB - Povjerenstvo za upravni nadzor Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa utvrdilo je da je postupak pripreme i tiskanja testova za razredbeni postupak na Ekonomskom fakultetu proveden u jednoj prostoriji u nazočnosti članova Povjerenstva za provedbu razredbenog postupka, prostorije Dekanata čuvane su, a vrata prostorije i sef u kojemu su bili testovi zapečaćeni poštanskim voskom. Povjerenstvo za upravni nadzor osnovano je 11. srpnja nakon članka o mitu na Ekonomskom fakultetu u jednim dnevnim novinama. Dekan Ekonomskog fakulteta Ivan Lovrinović, kako se navodi u zapisniku Povjerenstva koje je danas dostavljeno Hini, ustvrdio je da nitko nije mogao iznijeti niti podijeliti pripremljeni test za razredbeni postupak s toga fakulteta.

ZAGREB - Sindikat kurirskih i dostavnih službi Hrvatske ustvrdio je danas da predložene izmjene Zakona o pošti onemogućuju rad kurirskim službama. Zbog novog zakona doći će do gušenja svih kurirskih službi u Hrvatskoj, a 3.000 ljudi moglo bi ostati bez posla, upozorio je predsjednik sindikata Branko Redžo na konferenciji za novinare. Sindikat je nezadovoljan što se kurirske službe obvezuju samo na izravan prijenos pošiljaka od pošiljatelja do primatelja, bez prava na osnivanje sabirnog centra.

ZAGREB - Milovan Baletić, novinar, publicist, nekadašnji pomoćnik ministra informiranja u hrvatskoj Vladi i predstojnik Vladinog ureda za odnose s javnošću, umro je jutros u Zagrebu u 75. godini. Rođen je 17. srpnja 1930. u Zaostrogu u općini Makarska. Urednik i komentator bio je u redakcijama Vjesnika, Večernjeg lista i VUS-a. Od siječnja 1970. do prosinca 1971. u vrijeme "hrvatskog proljeća" bio je glavni i odgovorni urednik "Vjesnika". Ponovo se aktivira nakon višestranačkih demokratskih izbora i uspostave demokratske Hrvatske 1990.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙