FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Malta želi što brži početak pristupnih pregovora Hrvatske i EU

ZAGREB, 13. srpnja 2005. (Hina) - Republika Malta u potpunostipodržava hrvatski zahtjev za punopravnim članstvom u EU i zalaže se dapristupni pregovori počnu što prije, rekao je u srijedu u Zagrebumalteški ministar vanjskih poslova Michael Frendo nakon razgovora shrvatskom ministricom vanjskih poslova i europskih integracijaKolindom Grabar Kitarović.
ZAGREB, 13. srpnja 2005. (Hina) - Republika Malta u potpunosti podržava hrvatski zahtjev za punopravnim članstvom u EU i zalaže se da pristupni pregovori počnu što prije, rekao je u srijedu u Zagrebu malteški ministar vanjskih poslova Michael Frendo nakon razgovora s hrvatskom ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar Kitarović.

"Svjesni smo svih napora koje Hrvatska poduzima i zalažemo se da pregovori što prije počnu. Okvir za pregovore je određen i odobren i sad se samo čeka zeleno svjetlo za početak pregovora", rekao je Frendo nakon sastanka u zajedničkoj izjavi za novinare.

Malteški ministar vanjskih poslova podsjetio je kako njegova zemlja ima golemo iskustvo u statusu kandidatkinje za članstvo u Uniji, jer je aplicirala 1990. a primljena u članstvo punih 14 godina poslije.

"Nikome ne želimo da čeka tako dugo kao mi", rekao je Frendo dodajući kako će Malta i dalje biti 'prijateljski glas Hrvatskoj unutar EU' jer je čvrsto uvjerena da otvaranje pregovora s Hrvatskom daje europsku perspektivu cijeloj regiji Jugoistočne Europe.

"Ne samo da Hrvatskoj treba punopravno članstvo u EU, već je Uniji isto tako potrebna Hrvatska kao punopravna članica", naglasio je malteški ministar.

Ministar Frendo kazao je kako se razgovaralo i o bilateralnim odnosima koji su jako dobri i bez otvorenih pitanja, ali ih treba produbljivati osobito na gospodarskom području.

"Naši dobri politički odnosi trebali bi pridonijeti poboljšanju gospodarskih odnosa, povećanju trgovinske razmjene i međusobnih izravnih ulaganja", kazao je.

Ministrica Grabar-Kitarović zahvalila je malteškom kolegi na ustrajnoj potpori koju njegova zemlja pruža Hrvatskoj u procesu europskih integracija, osobito kad je riječ o otvaranju pregovora.

"Ministra Frenda upoznala sam sa svime što Hrvatska čini u provedbi Akcijskog plana, kako bi EU mogla postići konsenzus o punoj suradnji RH s Haškim sudom kao preduvjeta za početak pregovora", rekla je novinarima hrvatska ministrica.

Bilateralne odnose ocijenila je izvrsnima rekavši kako su u stalnom usponu, ali je istaknula i to kako postoje mnoga područja za proširenje suradnje.

Budući da je riječ o sredozemnim zemljama, jačanje suradnje, prema njezinim riječima, moguće je prije svega na područjima zaštite okoliša, istraživanja mora, oceanografije, a osobito pomorskog prometa.

"Hrvatske luke mogu koristiti za poslovne interese malteških tvrtki i ulagače koji žele poslovati u Europi a hrvatski poslovni ljudi mogu iskoristiti položaj Malte kao odskočnu dasku za širenje poslova u Sjevernu Afriku", kazala je ministrica Grabar-Kitarović.

Otkrila je kako je trgovinska razmjena između dviju zemalja razmjerno mala - u 2004. iznosila je samo 63 milijuna dolara, pa je naglasila kako je njezino povećanje u obostranom interesu, zbog čega je dogovoreno da u idućem bilateralnom posjetu sudjeluju i gospodarstvenici obje zemlje.

"Želimo ostvariti suradnju između sveučilišta te diplomatskih akademija i ministarstava vanjskih poslova i iz tog smo razloga predložili sklapanje protokola o suradnji dvaju ministarstava vanjskih poslova", kazala je ministrica.

Malteškog ministra vanjskih poslova primio je i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

U razgovoru su obje strane izrazile zadovoljstvo perspektivama međusobne suradnje u sredozemnom, ali i širem europskom okviru, pri čemu je istaknuto kako su i Malta i Hrvatska vrata prema širim regionalnim tržištima, ali i važne turističke destinacije.

"Turizam može postati motor domaće proizvodnje, a to znači i motor razvoja cijelog gospodarstva", istaknuo je predsjednik Mesić.

Ministar Frendo je istaknuo mogućnost i perspektive suradnje u brodarstvu, posebno u poslovima pomorskog pretovara, u čemu Malta ima veliko iskustvo.

Na kraju razgovora, predsjednik Mesić uputio je poziv malteškom predsjedniku za posjet Hrvatskoj.

Malteški ministar vanjskih poslova tijekom višednevnog posjeta Hrvatskoj sastat će se i s predsjednikom Vlade Ivom Sanaderom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙