FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 11. srpnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti izsvijeta do 21 sat
ZAGREB, 11. srpnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 21 sat

LONDON - Veliku Britaniju "neće pobijediti terorizam", izjavio je britanski premijer Tony Blair pred Donjim domom britanskog parlamenta u ponedjeljak, četiri dana nakon terorističkih napada na londonski javni prijevoz izvedenih prošlog četvrtka. Tony Blair je potvrdio podatak o 52 mrtvih u napadima 7. srpnja, ističući da se u ponedjeljak u bolnicama nalazilo još 56 osoba. Premijer je ponovio kako se "čini vjerojatnim" da su autori tih atentata isti "ekstremni islamski teroristi" koji su počinili atentate u Madridu 11. ožujka 2004. te New Yorku i Washingtonu 11. rujna 2001.

SREBRENICA - Nakon završetka komemoracije u Potočarima kod Srebrenice, održane u četvrtak, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izrazio je čuđenje što se srbijanski predsjednik Boris Tadić nije ispričao za zločin koji su nad srebreničkim Bošnjacima počinile srpske snage prije 10 godina. Mesić tvrdi da mu je Tadić nedavno rekao da će se na 10. obljetnicu masakra u Srebrenici ispričati jer je to u interesu srpskog naroda. "Ne znam zašto to Tadić nije učinio", izjavio je Mesić novinarima dodajući da je sama Tadićeva nazočnost na komemoraciji isprika odnosno poruka ali bi, po Mesićevim riječima, bilo puno važnije da se Tadić javno ispričao.

SREBRENICA - Američki diplomat Richard Holbrooke, kojeg se smatra jednim od glavnih tvoraca Daytonskog sporazuma, ne isključuje mogućnost njegovih promjena, uz konsenzus svih strana. Hoolbroke je u ponedjeljak, za boravka na komemoraciji u Potočarima u povodu 10. obljetnice stradanja srebreničkih Muslimana, odgovarao na mnoga pitanju brojnih novinara o sudbini Daytonskog sporazuma. Holbrooke je više puta ponovio da je Daytonski sporazum osigurao mir u BiH, ali da taj sporazum nije savršen te da ima nedostataka. Činjenica da u BiH postoje tri vojske jedan je od nedostataka Daytonskog sporazuma, rekao je Holbrooke i dodao da je takvo rješenje nezamislivo u budućnosti.

SARAJEVO - Hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću u ponedjeljak je uručena povelja počasnog građanina Kladnja, gradića u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine. Predsjednik Mesić koji je u ponedjeljak boravio u Srebrenici na komemoraciji bošnjačkim žrtvama masakra iz 1995. godine, na povratku za Zagreb zadržao se kratko u Kladnju. Načelnik općine Fuad Imamović koji je hrvatskom predsjedniku uručio priznanje istaknuo je da mu je ono dodijeljeno zbog njegovih zasluga u širenju dobrosusjedskih odnosa Hrvatske i BiH te zauzimanja za toleranciju i jačanje ljudskih prava.

MOSTAR - Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine izabralo je u ponedjeljak, na sjednici u Kupresu, Nevenka Hercega za glavnog tajnika te najjače stranke bosanskohercegovačkih Hrvata. Herceg, koji je do sada bio savjetnik hrvatskoga člana BiH Predsjedništva naslijedio je na dužnosti glavnog stranačkog tajnika Vlatka Međugorca. Na sjednici Predsjedništva stranke raspravljalo se o reformama obrane, obrazovanja i javnom RTV servisu o čemu će uskoro biti objavljena stajališta stranke.

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je u ponedjeljak da Brijunska izjava slovenske i hrvatske vlade o izbjegavanju incidenata smiruje stanje u međusobnim odnosima, ali da o glavnom međudržavnom pitanju budućeg sporazuma o granici nema novih elemenata. "Čekamo da se odnosi smire, a onda ćemo to upotrijebiti u novoj fazi dogovaranja ili prihvaćanja sporazuma u vezi s granicom", rekao je Rupel u parlamentu, odgovarajući na pitanje oporbenog zastupnika Aurelija Jurija o tome kad će doći do stalnog rješenja pitanja granice.

ZAGREB - Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Bakota u nedjelju se vratio iz trodnevnog radnog posjeta Izraelu tijekom kojeg se sastao s nizom dužnosnika izraelskog Ministarstva vanjskih poslova, priopćeno je u ponedjeljak iz ureda glasnogovornice MVPEI. Kako stoji u priopćenju, Bakota se susreo s pomoćnikom ministra vanjskih poslova u Upravi za središnju Europu i Euroaziju Markom Soferom, s kojim je razgovarao o bilateralnim temama između dviju zemalja, o skorom otvaranju izraelskog veleposlanstva u Hrvatskoj, situaciji u obje regije te o putu Hrvatske prema Europskoj uniji.

PEKING - Najmanje 59 rudara je poginulo, a još ih se 24 smatra nestalima nakon eksplozije podzemnog plina u ponedjeljak u rudniku u zapadnoj kineskoj pokrajini Xinjiang, objavili su državni mediji. U trenutku eksplozije u oknu rudnika ugljena Shenlong nalazilo se 87 rudara, prenosi državna agencija Xinhua. Većina poginulih umrla je zbog udisanja otrovnih plinova nastalih nakon eksplozije.

MOSKVA - U eksploziji u trgovinskom centru poginulo je 17 osoba i najmanje isto toliko ih je ozlijeđeno u ponedjeljak u Uhti, gradu na ruskom Dalekom sjeveru, objavilo je rusko ministarstvo za izvanredna stanja. "U eksploziji nepoznata podrijetla do koje je došlo u trgovinskom centru koji zauzima dva kata jedne zgrade u Uhti, poginulo je 17 osoba", kazao je glasnogovornik ministarstva. Po riječima neimenovanog lokalnog policijskog dužnosnika požar je izazvala eksplozija plinskih boca koje su se prodavale u trgovinskom centru.

RIM - Papa Benedikt XVI. otputovao je u ponedjeljak na godišnji odmor u Alpe na sjeveru Italije. U mjestu Les Combes di Introd, gdje je ljetovao i Ivan Pavao II., Papa će se odmarati do 28. srpnja. Talijanski tisak nagađa da bi Benedikt XVI. mogao na odmoru pripremati novu encikliku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙