FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 11. srpnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati
ZAGREB, 11. srpnja 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

SPLIT - Ugovor o sanaciji odlagališta splitskog komunalnog otpada na Karepovcu, kojim je Vlada Splitu za taj posao nepovratno darovala 59,3 milijuna kuna, svečano je danas potpisan u Gradskom poglavarstvu u Banovini, u nazočnosti predsjednika Vlade Ive Sanadera. Ugovor za tu kapitalnu investiciju, ukupno vrijednu 148 milijuna kuna, potpisali su direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo i splitski gradonačelnik Zvonimir Puljić. Premijer Ivo Sanader izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem tog ugovora. Do danas, istaknuo je Sanader, potpisali smo sa županijama i gradovima u Hrvatskoj ugovore od 1,5 milijarda kuna nepovratna novca za uređenje odlagališta. Najavljeni su i novi projekti u Splitu.

KARLOVAC - Novouređeni Obrtnički centar u Haulikovoj ulici u Karlovcu, u kojem oko 1400 obrtnika Karlovca i 2.800 obrtnika Karlovačke županije mogu dobiti sve usluge organiziranog obrtništva, otvorio je danas ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić. Tom je prigodom rekao da je karlovački Obrtnički centar jedinstven u Hrvatskoj po tome što obrtnici mogu na jednom mjestu dobiti svu poduzetničku pomoć. Govoreći o efektima državnih poticaja u Hrvatskoj Vukelić je rekao da je u prvih šest mjeseci ove godine otvoreno četiri tisuće novih obrta, od čega oko 60 posto proizvodnih ili usluga za proizvodne djelatnosti, dok je toliko novih obrta bilo otvoreno tijekom cijele 2004.

ZAGREB - Saborski Odbor za zaštitu okoliša i prostorno uređenje podržao je danas prijedlog rebalansa ovogodišnjega državnoga proračuna, uz suzdržanost oporbenih članova. Oporbenjaci su posebno nezadovoljni činjenicom da Vlada, kroz prijedlog izmjena Zakona o izvršenju proračuna, traži da joj se dade ovlast da u iznimnim situacijama samostalno preraspodijeli i više od 5 posto proračuna i o tome Sabor izvijesti naknadno.

ZAGREB - Predložena ratifikacija Memoranduma po kojemu bi se američkim vojnicima stacioniranima u Europi omogućilo da, za vojne vježbe, mogu koristiti hrvatski zračni prostor, vojne poligone, te pomorske luke i objekte danas je na saborskom Odboru za zakonodavstvo 'prošla' bez rasprave, ali i glasovanja jer Odbor nije imao kvoruma. Ministar obrane Berislav Rončević danas je istaknuo da se Memorandumom ne prejudicira ulazak stranih, odnosno američkih vojnika u Hrvatsku, već da se njime taj ulazak i provođenje vojne obuke tehnički regulira. Budući da nije imao kvoruma, Odbor će o Memorandumu glasovati sutra.

ZAGREB - Smanjenje prihoda Ministarstvu poljoprivrede za 130 milijuna kuna, kako predviđa rebalans ovogodišnjeg državnoga proračuna, negativno će se odraziti na neke projekte u poljoprivredi, upozorili su danas članovi saborskog Odbora za poljoprivredu i šumarstvo. Bojazan članova Odbora nije nestala ni nakon uvjeravanja državnoga tajnika Ministarstva Dragana Kovačevića da će se nastaviti svi razvojni projekti, pa i oni čije su stavke dijelom 'srezane', npr. u govedarstvu i podizanju višegodišnjih trajnih nasada.

ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora (HGK) i udruga Hrvatski izvoznici (HIZ) potpisali su danas Sporazum o poslovnoj suradnji na području poticanja hrvatskog izvoza. Temeljem Sporazuma, HGK i HIZ će, između ostaloga, zajedničkim inicijativama i aktivnostima raditi na unaprjeđenju i stvaranju pretpostavki za povećanje razine hrvatskog izvoza. Također će zajednički organizirati predavanja i radionice s ciljem afirmacije izvoza, pružati važne informacije izvoznicima putem internet stranica, a HGK će HIZ-u pružiti stručnu pomoć pri organizaciji Prve konferencije HIZ-a najavljene za jesen ove godine.

OSIJEK - Osječko-baranjska županijska organizacija SDP-a izvijestila je na današnjoj konferenciji za novinare kako će se vijećnici te stranke vratiti u Županijsku skupštinu, nakon što je zaprimiljeno izvješće Središnjeg državnog ureda za upravu o nadzoru nad konstituirajućom sjednicom Skupštine, ali i dalje ostavlja otvorenom mogućnost za poduzimanje novih poteza. Središnji državni ured za upravu prošloga je tjedna izvijestio kako su na toj sjednici uočene određene nepravilnosti, ali koje nisu takve prirode da bi zahtijevale poništenje te sjednice jer, drži Ured, nisu utjecale na zastupljenost lista sukladno izbornim rezultatima. Predsjednik osječkog SDP-a i županijski vijećnik Zvonko Erak takav je zaključak ocijenio iznenađujućim i nejasnim, dodavši kako SDP nije smatrao spornim pitanje izbornih lista, već skupštinskog kvoruma, odnosno tko je na utemeljiteljskoj sjednici imao verificirani vijećnički mandat.

ZAGREB - Na zagrebačkom Sveučilištu danas je uručeno 100 Rektorovih nagrada za najbolje studentske radove i umjetnička ostvarenja u akademskoj godini 2004./2005., te pet posebnih Rektorovih nagrada. Nagrađenim studentima čestitala je rektorica Jasna Helena Mencer, poručivši im kako je njihov rad prepoznat kao dodatna kvaliteta. Dodala je kako Sveučilište potiče nagrađivanje izvrsnosti, čime se studenti potiču na daljnji rad. Rektorova nagrada iznosi 1500 kuna po radu, a više autora svotu dijeli na jednake dijelove.

SPLIT - Trojica djelatnika splitske carinske ispostave i vlasnik splitskog poduzeća kazneno su prijavljeni jer su prikazali netočnu vrijednost uvezene dizalice, oštetivši državu za 422.000 kuna, izvijestio je danas načelnik Ureda načelnika splitsko-dalmatinske Policijske uprave Ninoslav Ćurić. Službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta kriminalističkom su obradbom utvrdili da je 41-godišnji vlasnik tvrtke u veljači 2001. prijavio uvoz teleskopske mobilne dizalice u Hrvatsku pri čemu je prikazao njezinu netočnu vrijednosti - 52 tisuće tadašnjih njemačkih maraka, premda je njezina prava cijena bila 540 tisuća maraka.

ZADAR - Automobil koji je rano jutros u Zadru eksplodirao i potpuno izgorio je "porsche cayenne", vrijedan milijun kuna, u vlasništvu je tvrtke zadarskog poduzetnika Zvonimira Nižića, doznaje se u MUP-u i zadarskoj policiji koja je objavila samo inicijale vlasnika. Po neslužbenim i još nepotvrđenim podatcima sumnja se da je automobil prvo zapaljen, a da je eksplodirao kad je vatra zahvatila spremnik s gorivom. No točan uzrok trebao bi se utvrditi očevidom koji je u tijeku i mogućim dodatnim vještačenjima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙