FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 10. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 10. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BEČ - Kad je riječ o pristupu Europskoj uniji, Turska se ne može uspoređivati s Hrvatskom, rekao je austrijski predsjednik Heinz Fischer u nedjeljnoj emisiji Austrijske radiotelevizije (ORF) "Novinarski sat". "Turska se nikako ne može uspoređivati s Hrvatskom u pogledu pristupa Europskoj uniji. Hrvatska je država u neposrednom susjedstvu Austrije, Mađarske i Slovenije, snažno se trudi ispuniti postavljene obveze, napravila je izvanredan napredak u procesu priprema, a posebice u gospodarstvu. Ima teškoća u suradnji s Međunarodnim sudom u Den Haagu, ICTY-jem, ali sve govori u prilog tome da se Hrvatima da perspektiva pristupa u punopravno članstvo Europske unije", rekao je austrijski savezni predsjednik Fischer dodajući kako je Turska poseban problem.

RIM - Papa Benedikt XVI. pozvao je tijekom nedjeljnog angelusa sa svoga prozora na Trgu svetog Petra na molitvu za žrtve užasnog terorističkog atentata u Londonu i pozvao atentatore da se zaustave u ime Boga. "Osjećamo duboku bol zbog užasnih terorističkih napada koji su u četvrtak pogodili London", rekao je Papa te pozvao na molitvu za žrtve, ali i na molitvu "kako bi Bog dirnuo srca atentatora. Bog voli život, ne voli smrt. Zaustavite se u ime Boga", rekao je Benedikt XVI. u poruci napadačima.

TEL AVIV - Izraelski i palestinski dužnosnici dogovorili su se da će koordinirati operacijama svojih vojnih i policijskih snaga prilikom evakuacije židovskih naseljenika iz Pojasa Gaze i Zapadne obale, izvijestio je u nedjelju dnevni list Ha'aretz. Prema istom izvoru, izraelski ministar obrane Shaul Mofaz i palestinski ministar za unutrašnju sigurnost Nasir Yusuf sastali su se prije par dana u Tel Avivu kako bi razradili planove o mjerama zaštite. Tako će se između židovskog naselja Gush Katif i palestinskog grada Khan Yunisa uspostaviti "tampon zona" kaki bi se spriječili napadi militanata tijekom povlačenja predviđenog za 17. kolovoza.

ALEXANDRIA - Povjerenik EU za vanjsku politiku Javier Solana sastao se u nedjelju s egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom s kojim je razgovarao o egipatskoj ulozi u očekivanom izraelskom povlačenju iz Pojasa Gaza. "Razgovarali smo o planu povlačenja iz Gaze, koji bi, ako sve dobro prođe, trebao početi 17. kolovoza. Važno je reći da je to povlačenje početak a ne kraj procesa pronalaženja rješenja, kako je zacrtano u mirovnim smjernicama", kazao je Solana nakon sastanka s Mubarakom. Egipat je prva postaja na Solaninoj petodnevnoj diplomatskoj misiji u regiji kako bi "potaknuo mirovne napore između Izraela i Palestinaca".

AUCKLAND - Najmanje šest islamskih centara na Novome Zelandu stradalo je u vandalskim napadima, a na zidovima je sprejem ispisana poruka "Londonci, počivajte u miru", objavila je policija. Čini se da je riječ o koordiniranoj akciji diljem Aucklanda, objavila je policija, a vandali su razbili prozore i vrata i ostavili varijacije iste poruke i na fasadi. Muslimanski vođe i politički čelnici osudili su te napade. Prema riječima predsjednika novozelandske Federacije islamskih udruga Javeda Khana, muslimani su "šokirani i tužni" zbog događaja u Londonu. On je pozvao svoju zajednicu na mir i toleranciju i kad su u pitanju noćni napadi u Aucklandu.

MOSKVA - Više od 250 kilograma TNT-a zaostalog iz Drugog svjetskog rata pronađeno je u nedjelju na gradilištu hotela Moskva, koji će ponovo niknuti kad se stari sruši, i to u samom središtu Moskve, izvijestile su ruske agencije. "Eksploziv je otkriven na mjestu gdje bi se trebao izgraditi gotovo identičan hotel Moskva, na dva koraka od Kremlja", dodaje isti izvor. Pirotehničari su do sada izvadili 12 sanduka eksploziva. U njima nisu pronađeni detonatori.

PEKING - Američka državna tajnica Condoleezza Rice u nedjelju je u Pekingu izjavila da je sjevernokorejski pristanak na nastavak šestostranih pregovora o njezinom nuklearnom pitanju tek "prvi korak" te naglasila da je u njima potrebno ostvariti napredak. "Nisu pregovori cilj pregovora. Cilj im je ostvariti napredak", rekla je Rice nakon nedjeljnoga sastanka s najvišim kineskim dužnosnicima. "Sad je važno da Sjeverna Koreja donese stratešku odluku i odustane od programa proizvodnje nuklearnoga oružja", dodala je. Rice se sastala s kineskim ministrom vanjskih poslova Lijem Zhaoxingom, premijerom Wenom Jiabaom i predsjednikom Huom Jintaom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙