FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 9. srpnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do4,30 sati.
ZAGREB, 9. srpnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

ZAGREB - U Županiji bjelovarsko-bilogorskoj oko 18,30 sati područje općine Rovišće zahvatilo je olujno nevrijeme, praćeno obilnom kišom i jakim vjetrom i ledom, izvijesti je Državni centar 112. U samom mjestu Rovišće te u naseljima Podgorci i Kraljevac pričinjene su štete na usjevima i voćnjacima, krovovima građevina te elektroenergetskim postrojenjima i telefonskoj mreži. Na više mjesta vjetar je srušio drveće. U Županiji koprivničko-križevačkoj oko 18,00 sati nevrijeme, praćeno jakim vjetrom i tučom zahvatilo je mjesto Veliki Raven u općini Križevci, područje općine Sv. Ivan Žabno i dalje prema Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Vjetar je potrgao dosta drveća i porušio električne stupove. Područje Sv. Ivan Žabno ostalo je bez električne struje, a srušena je i jedna kuća. U Županiji zagrebačkoj oko 18,00 sati jako nevrijeme, praćeno vjetrom i tučom, zahvatilo je mjesto Gornji Tkalec i okolicu kod Vrbovca. Pričinjena je velika šteta na usjevima, vinogradima i voćnjacima. Uslijed vjetra porušeno je dosta drveća. U Županiji karlovačkoj oko 17 sati olujno nevrijeme, praćeno tučom veličine oraha, zahvatilo je sjeveroistočni dio Karlovačke županije i to naselja Zamršje, Šišljavić i Skakavac. Došlo je do lomljenja drveća, a pričinjena je veća materijalna šteta na usjevima.

ZAGREB - U okviru manifestacije "Sjećanje na Srebrenicu 1995-2005" sinoć je u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" održana komemoracija žrtvama srebreničke tragedije kada je u agresiji na tu zaštićenu zonu UN-a srpski agresor likvidirao oko deset tisuća Bošnjaka. Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića manifestaciju su organizirale bošnjačke udruge u Hrvatskoj, a održavanje večerašnje akademije omogućio je Grad Zagreb. Prema privremenom popisu do sada je identificirano 8106 žrtava čija su imena bila ispisivana na displayu tijekom večerašnje komemoracije. Predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije Sead Berberović istaknuo je da se u Srebrenici 1995. godine dogodio najveći genocid nad jednim narodom nakon 2. svjetskog rata i na pragu 21. stoljeća.

TROGIR - U Trogiru je sinoć u prostorima obnovljenoga Župnog dvora otvoren novi Muzej katedrale - pinakoteka i bogata zbirka sakralne umjetnosti. Tom je prigodom prvi put hrvatskoj javnosti predstavljen reljef trogirskoga kipara iz 15. stoljeća Ivana Dukovića "Bogorodica s djetetom", nedavno kupljen od jedne londonske galerije za 2,5 milijuna kuna, od kojih je Vlada platila 1,9 milijuna, a ostatak grad Trogir, spriječivši time da ga otkupi jedan američki muzej. Reljef će privremeno biti smješten na prvome katu u novome muzeju dok se za njega ne uredi prostor u Muzeju grada. Muzej je otvorio ministar kulture Božo Biškupić u nazočnosti brojnih uglednika, nadbiskupa splitsko-makarskog Marina Barišića i nadbiskupa u miru Ante Jurića, za čijega je aktivnog djelovanja i počela desetogodišnja restauracija i obnova trogirskoga crkvenog blaga, te župana splitsko-dalmatinskog Ante Sanadera i gradonačelnika Splita i Trogira Zvonimira Puljića i Vedrana Rožića.

LUBENICE - Nastupom ansambla za ranu glazbu Responsorium s programom ranobarokne glazbe Dalmacije i Istre, sinoć je na trgu u Lubenicama na otoku Cresu otvoren festival Lubeničke glazbene večeri 2005. Ova manifestacija u organizaciji grada Cresa održava se 16. godinu za redom, a ove godine je umjetnički ravnatelj Ino Mirković. Festival je svečano otvorio primorsko-goranski župan Zlatko Komadina. Koncerti će se održavati svakog petka, a festival će trajati do 26. kolovoza. Sljedeći koncerti na programu su kontrabasista Miltona Masciadria iz SAD-a, potom flautista Jordija Palaua iz Španjolske i klavirista iz Rusije Genadija Tzubenka.

UMAG - Tradicionalnim paljenjem festivalske vatre u parku Gradskog kazališta te nastupom Zdenke Kovačiček sinoć je u Umagu svečano otvoren 6. međunarodni festival komornog teatra "Zlatni lav". Ove godine ljubitelji kazališta do 17. srpnja moći će pogledati 15 predstava u izvedbi glumaca kazališnih družina iz Hrvatske, Slovenije i Italije od kojih će se 12 predstaviti u službenoj konkurenciji za Grand prix festivala. Festival je otvorio umaški gradonačelnik Vlado Kraljević koji je obećao potporu grada ovoj manifestaciji. Nakon svečanosti otvaranja na sceni Gradskog kazališta prikazana je predstava "Palačinke" Zagrebačkog kazališta mladih u režiji Filipa Nole.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙