FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fitch promijenio ocjenu budućeg razvoja Hrvatske u 'stabilan'

ZAGREB/LONDON, 8. srpnja 2005. (Hina) -Međunarodna bonitetna agencijaFitch Ratings promijenila je sredinom ovog tjedna procjenu budućegrazvoja Republike Hrvatske, zamijenivši ocjenu "pozitivan" ocjenom"stabilan", a potvrđena je ocjena 'BBB-' za dugoročne devizneobveznice te 'BBB+' za one denominirane u kunama.
ZAGREB/LONDON, 8. srpnja 2005. (Hina) -Međunarodna bonitetna agencija Fitch Ratings promijenila je sredinom ovog tjedna procjenu budućeg razvoja Republike Hrvatske, zamijenivši ocjenu "pozitivan" ocjenom "stabilan", a potvrđena je ocjena 'BBB-' za dugoročne devizne obveznice te 'BBB+' za one denominirane u kunama.

"Glavni je razlog promjene prognoze kombinacija razočaravajućih fiskalnih rezultata, ograničene provedbe strukturalnih reformi i povećanog rizika odgode pristupa zemlje u EU", navodi u objavi Nick Eisinger, Fitchev analitičar za Hrvatsku.

Iz Ministarstva financija ističu da je promjena pogleda na budući hrvatski razvoj bila očekivana, no naglašavaju da Hrvatska jest i ostaje stabilna te da se njen rejting nije promijenio.

Pojačana je neizvjesnost oko razgovora Hrvatske i EU o pristupu koji su trebali početi sredinom ožujka ali su u međuvremenu odgađani nakon što je Međunarodni sud za ratne zločine, počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY), zaključio da Hrvatska ne surađuje dovoljno u izručenju optuženih za ratne zločine.

Budući da je pristup EU važan za Hrvatsku, Fitch smatra da će pitanje ICTY-ja vjerojatno biti riješeno, možda u drugoj polovini ove godine, što bi trebalo rezultirati početkom pregovora o pristupu.

No, rizici dugotrajnije odgode pristupa EU ne mogu se u potpunosti otkloniti s obzirom na osjetljivost spornog pitanja, vladinu tijesnu većinu u parlamentu i promjenu političke dinamike u samoj EU. Dugotrajnija odgoda hrvatske kandidature za EU mogla bi potkopati uobičajen povoljan utjecaj procesa pristupa na političku orijentaciju i stabilnost.

Povratak ocjeni "stabilan" rezultat je i stanja u državnim financijama u protekle dvije godine, koje je lošije nego što se očekivalo. Proračunski ciljevi nisu ostvareni i Fitch očekuje daljnje prekoračenje proračunskih okvira u 2005. u odnosu na novi ciljani deficit od 4,2 posto BDP-a, dogovoren s MMF-om.

Hrvatska vlada suočava se sada s velikim izazovom pri rješavanju nekih od ključnih strukturalnih problema u državnim financijama, kao što je indeksacija mirovina, kako bi se balans proračuna spustio na održiviju razinu te kako bi se stvorili uvjeti za zaokret u odnosu na aktualni trend rasta vladinog duga (koji je krajem 2004. iznosio 47 posto BDP-a) u protekle dvije do tri godine.

Fitch pretpostavlja da će proračunski deficit biti postupno smanjen u sljedeće dvije godine ali će tempo smanjenja biti sporiji no što vlada predviđa. Po Fitchevim proračunima, odnos općeg državnog duga i BDP-a neće se stabilizirati do kraja 2007. dok će prekoračenje aktualnih proračunskih planova dodatno odgoditi stabilizaciju duga države.

Fitch je pozitivno ocijenio smanjenje deficita na tekućem računu platne bilance u 2004. na razinu nižu od pet posto BDP-a, što bi trebalo stišati bojazni od velikih proračunskih i vanjskotrgovinskih deficita koje je zemlja proizvela u protekle tri godine. No, veliki viškovi u bilanci plaćanja, koje potpiruju dugovi, i efekti valutnih tečajeva podrazumijevali su da je rast vanjskog duga nastavljen u 2004; neto vanjski dug iznosio je krajem godine 70 posto vrijednosti izvoza robe i usluga u usporedbi sa 40 posto, koliko iznosi prosjek za ocjenu 'BBB'.

Fitch očekuje da će vanjski dug biti smanjen u 2005. zahvaljujući usporenom tempu ekspanzije privatnih zajmova i vladinom pojačanom financiranju vlastitih potreba na domaćem tržištu. No, deficit tekućeg računa platne bilance na razini oko 4,5 do pet posto BDP-a ostat će značajan a budući da nije vjerojatno da će izravna strana ulaganja pokriti više od polovine vanjskog duga, očekuje se da će financiranje vanjskog duga biti nastavljeno.

Fitchova je ocjena rezultat uravnoteženja faktora proračunskog deficita koji je veći nego što se očekivalo i rasta zaduživanja s jedne, i faktora relativno umjerenih i niskih cijena kratkoročnih zajmova u Hrvatskoj. Nadalje, ocjenu podupire i visoki BDP po stanovniku u Hrvatskoj u odnosu na ostale zemlje u istoj kategoriji, te općenito zdrav bankovni sustav u vlasništvu stranih banaka i razumna diversifikacija gospodarstva.

Rješenje pitanja ICTY-ja u kratkom roku i posljedičan početak pregovora o pristupu EU, poduprto većim brojem vladinih reformi u državnim financijama mogli bi utrti put povratku na ocjenu o "pozitivnim" razvojnim izgledima Hrvatske i na kraju poslužiti kao potpora podizanju rejtinga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙