FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 8. srpnja 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.
ZAGREB, 8. srpnja 2005.(Hina) - Izbor zanimljivosti iz svijeta.

KIGALI - Drugi najčešći uzrok smrti ugrožene vrste planinskih gorila u Ugandi i Ruandi bolesti su dišnih sustava, objavili su znanstvenici. Planinske gorile najviše stradavaju od krivolova, ali su resipiratorne bolesti, poput gripe i drugih virusa, odgovorne za četvrtinu smrtnih slučajeva u posljednjih četrdesetak godina, što je iznenađujući podatak, objavio je magazin New Scientist. "Kako bi se smanjio rizik da im te bolesti prenose ljudi, eko-turisti koji se penju na planine kako bi vidjeli gorile već sada im ne smiju prilaziti na bliže od sedam metara i zadržavati se u njihovoj blizini dulje od sat vremena", piše list. Oko 700 planinskih gorila živi u dvije odvojene skupine u Ugandi i Ruandi. Obje su zaštićene i nadzirane.

DHAKA - Zoološki vrt u bangladeškom glavnom gradu Dhaki planira uvesti kontracepcijske pilule za tigrove i lavove jer je zbog niza "neželjenih trudnoća" broj tih životinja porastao na 36. "Moramo uvesti kontracepciju jer naprosto nemamo više prostora za toliko velikih mačaka. Također, pola proračuna cijelog ZOO-a odlazi samo za njihovu prehranu", rekao je direktor Abdel Rahman. Glavni veterinar Selim Iqbal izjavio je da životinje neće sterilizirati jer im žele ostaviti mogućnost za kasnije razmnožavanje.

PAMPLONA - Dvoje ljudi i jedan bik ozlijeđeni su u četvrtak, prvoga dana znamenite utrke s bikovima u Pamploni, najpoznatijem dijelu tradicionalnog Festivala svetog Fermina. Ozlijeđena je 19-godišnja Kanađnaka koju je šest bikova naprosto pregazilo tijekom jurnjave 825 metara dugom trasom koja najvećim dijelom prolazi uskim uličicama Pamplone. Njezine ozljede, srećom, ipak nisu opasne po život. Lakše je nastradao i jedan 33-godišnji lokalni trkač. Jedna je životinja, međutim, ostala bez roga. Dogodilo se to u trenutku kada je bik pokušao nabosti na stražnjicu jednog mladića koji se bježeći pred njim jedva uspinjao na neku ogradu, a bik je, srećom po tog Španjolca, u punom trku rogom pogodio samo u zid.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙