FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za petak, 8. srpnja

ZAGREB, 8. srpnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zapetak, 8. srpnja.
ZAGREB, 8. srpnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za petak, 8. srpnja.

DUBROVNIK - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić posjetit će Dubrovnik, a njegov se dolazak očekuje ispred tvrđave Lovrijenac, (20,20 sati).

ZAGREB - U nastavku 15. sjednice Hrvatskog sabora zastupnici bi trebali razmotriti HNS-ove prijedloge izmjena i dopuna zakona o HRT-u, te o obveznim odnosima. Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o HRT-u HNS predviđa ukidanje obveze plaćanja radiotelevizijske pristojbe u područjima u kojima je HTV-ov signal toliko slab da građani ne mogu pratiti televizijski program. Kroz prijedlog izmjena Zakona o obveznim odnosima HNS namjerava zaštititi od manipulacija starije osobe koje, zbog ugovora o doživotnom uzdržavanju, preko noći ostaju bez cjelokupne imovine. Sabor bi trebao razmotriti i izvješća Agencije za telekomunikacije te Vijeća za regulaciju energetskih djelatnosti za 2004. Dobiju li i Vladin prijedlog izmjena Izbornog zakona za lokalne izbore, zastupnici će objedinjeno raspravljati o Vladinu i opozicijskim prijedlozima na tu temu, a radni bi tjedan trebali završiti poslijepodnevnim glasovanjem o svim raspravljenim točkama, (Hrvatski sabor- Velika vijećnica, Trg sv. Marka 6, 9,30 sati).

ZAGREB - Na konferenciji za novinare Kluba zastupnika HSP-a bit će riječi o Zakonu o mikrokreditima i o zahtjevu za očitovanje Hrvatskog sabora o izvozu šećera, (Hrvatski sabor, dvorana Ivana Kukuljevića, 11 sati).

ZAGREB - Vlada RH će na redovitoj sjednici predložiti rješenje prema kojemu se javni prosvjedi ne bi smjeli održavati najmanje sto metara od objekata u kojima su smješteni ili zasjedaju Hrvatski sabor, Vlada, Ustavni sud i predsjednik države. Takvo rješenje sadržano je u novom prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o javnom okupljanju o čemu će Vlada odlučivati na sjednici. Zbog brojnih kritika koje je doživio njezin raniji prijedlog izmjena tog Zakona, Vlada ga je povukla i sada ide se novim. Vlada predlaže i brisanje odredbe po kojoj je zabranjeno mirno okupljanje i prosvjedovanje u blizini spomenika kulture nulte kategorije, tumačeći da je takvo rješenje blisko rješenjima drugih država koje ne zabranjuju javna okupljanja na takvim mjestima. Vlada bi na sjednici trebala predstaviti i izmjene Zakona o pošti, strategiju gospodarenja otpadom, Uredbu o tržnom redu za ovogodišnju pšenicu itd. Trebala bi donijeti i odluku o osnivanju muzeja Domovinskog rata, (Vlada RH, Trg sv. Marka 2, 12,30 sati).

ZAGREB - Carinski sindikat Hrvatske organizira štrajk carinika od 8 do 22 sata na svim graničnim prijelazima i carinarnicama u Hrvatskoj. Sindikalci najavljuju da će carinici stupiti u "bijeli štrajk" odnosno da neće obustaviti rad nego će početi striktno primjenjivati propise iz djelokruga carinske službe na svakog putnika i robu koja prelazi carinu. Carinici organiziraju štrajk upozorenja nakon što sa ministrom financija Ivanom Šukerom nisu uspjeli postići dogovor oko povećanja cariničkih plaća za 20 posto, a koje sada u prosjeku iznose 3.500 kuna. Iz Ministarstva financija pozivaju Carinski sindikat da se zbog turističke sezone i zaštite gospodarstva suzdrži od najavljenog štrajka i navode da za povećanje plaća u ovoj godini nisu osigurana sredstva te da je moguće rješavanje problematike plaća carinika u sklopu donošenja politike plaća za sve državne službenike i namještenike.

ZAGREB - Komemoracijska akademija za stradale Srebreničane održat će s u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski" uz prigodni glazbeni program u izvedbi orkestra Sarajevske filharmonije, omladinskog zbora "Zenica" i mješovitog pjevačkog zbora "Lira" iz Zagreba. Ilahiju "Šehidi" izvest će Hafiz Aziz ef. Alili u pratnji zbora zagrebačke džamije "Arabeske". Komemoracijska akademija održava se u okviru šestodnevne manifestacije "Sjećanje na Srebrenicu 1995-2005." pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, (20 sati).

TROGIR - Novi Muzej katedrale - zbirku sakralne umjetnosti u preuređenom Župnom dvoru u Trogiru otvorit će ministar kulture Božo Biškupić. Tom prigodom bit će predstavljen i reljef "Bogorodica s djetetom" Ivana Duknovića, nedavno kupljen od jedne londonske galerije, koji će u Muzeju katedrale ostati do uređenja prostora u Muzeju grada Trogira. Bogata zbirka sadrži i djela Blaža Jurjevića Trogiranina, Paola Veneziana, Nikole Firentinca i drugih, (19 sati).

DUBROVNIK - Na konferenciji za novinare povodom otvaranja 56. dubrovačkih ljetnih igara u nedjelju govorit će ravnatelj i intendant Ivica Prlender te pobliže izvijestiti o više od 80 kazališnih, glazbenih i plesnih izvedbi koje će se održavati na ambijentalnim pozornicama unutar dubrovačkih zidina, na tvrđavama Lovrjenac i Revelin, kupalištu Šulić, ali i na otoku Lokrumu, (VIP internet caffe, Sv. Đurđa 2, 11 sati).

UMAG - Svečano otvorenje Međunarodnog festivala komornog teatra "Zlatni lav" u Umagu bit će obilježeno prijemom u gradskoj palači i paljenjem festivalske vatre u parku ispred gradskog kazališta. Na festivalu, od 8. do 17. srpnja, bit će upriličen bogat kazališni program i susreti publike s umjetnicima na okruglim stolovima, a tema ovogodišnjeg festivala je "Grad anđela- prvi čin-majstori umijeća", (21 sat).

Dežurni urednici:

prijepodne: Jasna Nahtigal Lazarić

poslijepodne: Milka Ćurković

navečer: Neven Leskovar

Telefon: 01/48-08-600

Telefaks: 01/48-08-822

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙