FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 5. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 5. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović održala je u utorak predavanje tijekom radnog doručka s predstavnicima Zaklade Hanns Seidel, u Uredu njemačke pokrajine Baden-Württemberga u Bruxellesu, priopćeno je iz MVPEI. Ministrica Grabar-Kitarović kazala je kako drži da će se tijekom britanskog predsjedanja Europskom unijom prepoznati puna suradnja hrvatske Vlade s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Haagu, kroz provedbu Akcijskog plana koji je prezentirao predsjednik Vlade Ivo Sanader te da će se nastavkom rada Task Forcea i dijaloga između Hrvatske, Međunarodnog kaznenog tribunala u Haagu i Europske unije postići konsenzus, odnosno uskoro potvrditi odluka o otvaranju pretpristupnih pregovora s Republikom Hrvatskom, stoji u priopćenju.

SARAJEVO - Pripadnici mirovnih snaga Europske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR) dobili u prošle noći informaciju o eksplozivu koji je postavljen u memorijalnom kompleksu Potočari kod Srebrenice i ona je odmah proslijeđena policiji Republike Srpske koja je i zadužena za osiguranje tog područja, izjavio je u utorak glasnogovornik EUFOR-a Frank Cockburn, ali je odbio komentirati potankosti vezane uz ovo otkriće. Prema informacijama koje je objavio MUP RS u Banjoj Luci, na području memorijalnog kompleksa pronađena je znatna količina eksploziva na dvije odvojene lokacije.Za 11. srpnja u Potočarima je najavljeno okupljanje više od 50 tisuća ljudi u povodu 11. obljetnice tragedije Srebrenice.

ZAGREB/ASTANA - Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u utorak na tješnju suradnju u borbi protiv terorizma na sastanku s državama središnje Azije u Astani, glavnom gradu Kazahstana, javile su svjetske novinske agencije. Protiv novih terorističkih prijetnji treba se boriti preventivnim mjerama, istaknuo je ruski čelnik. Čelnici Rusije, Kine, Kazahstana, Uzbekistana, Tadžikistana i Kirgistana sudjelovali su na sastanku takozvane Šangajske skupine za suradnju (SCO).

TAL AVIV/RAMALLAH - Izraelci i Palestinci pregovaraju o mogućnostima uspostavljanja sigurnog prolaska automobila i putnika cestom koja vodi od područja pojasa Gaze do Zapadne obale, nakon izraelskog povlačenja u kolovozu, izvijestili su u utorak mediji obiju strana. Izraelski radio objavio je da su se palestinska i izraelska strana uspjele načelno složiti oko toga pitanja, na način da u prvo vrijeme izraelske snage sigurnosti prate konvoje palestinskih vozila. No, palestinski ministar gospodarstva Mazen Sonokort je za medije izjavio kako još nije postignut sporazum o sigurnom prolasku spomenutom cestom.

SIRT - Čelnici zemalja članica Afričke unije (AU) na summitu u Libiji u utorak su jednoglasno odlučili od Vijeća sigurnosti UN-a zatražiti dva mjesta stalnih članica s pravom veta, javljaju agencije, ali zasad nije postignut dogovor oko načina na koji će se birati predstavnici. Glavni pretendenti su Egipat, Južnoafrička Republika i Nigerija, ali su diplomati koji prate summit, koji završava u utorak, rekli su kako su afrički čelnici, zbog pomanjkanja vremena da se riješi to pitanje, odlučili odgoditi odluku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙