FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 4. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.
ZAGREB, 4. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

BERLIN - Njemačka oporba usprkos ustavnim preprekama koje stoje na putu prema prijevremenim izborima vrši pritisak na njemačkog predsjednika Horsta Koehlera da raspusti parlament, a bavarski premijer i predsjednik Kršćansko socijalne unije (CSU) Edmund Stoiber smatra da bi neodržavanje izbora za Njemačku značilo katastrofu. "Politička oduzetost Njemačke mora biti prevladana, a to je moguće jedino novim izborima", izjavio je Stoiber u medijima. Protivnici novih izbora drže da je Schroeder u petak, postavljajući zastupničkim klubovima vladajuće Socijaldemokratske stranka njemačke (SPD) i Zelenih zahtjev da mu izglasaju nepovjerenje, izmanipulirao Bundestag. Ustav predviđa raspuštanje parlamenta jedino u slučaju da kancelaru i vladi zaista bude izglasano nepovjerenje.

BERLIN - Vodstvo Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) prihvatilo je u ponedjeljak predizborni program stranke za najavljene prijevremene parlamentarne izbore koji bi trebali biti održani 18. rujna. Na tzv. malom stranačkom kongresu kojem je jedini dnevni red bio usvajanje predizbornog programa SPD pod nazivom "Vjera u Njemačku" vrh stranke jednoglasnim prihvaćanjem programa demonstrirao je jedinstvo stranke i demantirao glasine o navodnom raskolu u vrhu ssocijaldemokrata. Predizborni program podržala je kako konzervativna tako i lijevo orijentirana frakcija SPD-a.

TEHERAN - Odbacujući sve optužbe novoizabrani iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad uputio je upozorenje zapadnim zemljama zbog protiv njega usmjerenih navoda o sudjelovanju u opsadi veleposlanstva SAD-a u Teheranu 1979. i ubojstva kurdskog čelnika u Beču deset godina kasnije. "Takve potpuno neutemeljene tvrdnje nekih zapadnih krugova, unatoč mogućnosti pristupa najnaprednijim sigurnosnim i obavještajnim sustavima, doista su prilično upitne", prenijela je u ponedjeljak prvu izravnu Ahmadinedžadovu reakciju na te optužbe iranska novinska agencija ISNA. Ahmadinedžad je izrazio čuđenje ponašanjem zapadnih vlada koje se pozivaju na demokraciju, ali iskazuju nepoštovanje prema izboru 30 milijuna Iranaca na predsjedničkim izborima.

TIRANA - Međunarodni promatrači objavili su u ponedjeljak da su parlamentarni izbori u Albaniji u "određenoj mjeri" provedeni u skladu s međunarodnim demokratskim standardima i obvezama. "Velika većina albanskih birača iskoristila je svoje demokratsko pravo na zreo i dostojanstven način", rekao je šef promatrača OESS-a Jorgen Grunnet u Tirani. "Dio međunarodnih standarda je ispunjen, dio ipak nije, a dio je ostao između to dvoje", rekao je Grunnet. Bruxelles je jasno dao do znanja kako želi poštene izbore prije potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji bi Albaniju trebao izvesti na put prema članstvu u Europskoj uniji.

BRUXELLES - Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku Javier Solana pozdravio je u ponedjeljak u priopćenju "mirnu" provedbu parlamentarnih izbora u "većini pokrajina" u Albaniji. "Ipak, moram primijetiti da prvi podaci govore o stanovitim nepravilnostima", dodao je Javier Solana koji drži da se te "nepravilnosti moraju temeljito ispitati i riješiti kako se ubuduće ne bi ponovile". U zajedničkom priopćenju, OESS, Europski parlament i Vijeće Europe ocijenili su pak u ponedjeljak da su se na albanskim izborima od 3. srpnja "djelomično" poštovala demokratska pravila, unatoč nekoliko ozbiljnih izgreda.

LONDON - Šef njemačke diplomacije Joschka Fischer izjavio je u ponedjeljak da je njegova zemlja zauzela "veoma konstruktivan" pristup prema pomoći koju zapadne zemlje pružaju Africi, opovrgnuvši glasine da se Berlin protivi povećanju pomoći. "Informacije objavljene u britanskom tisku prema kojima se Njemačka oglušuje na zahtjeve za povećanje pomoći Africi na summitu G8 nisu točne, naprotiv", kazao je njemački ministar nakon razgovora s britanskim kolegom Jackom Strawom. Na sastanku na vrhu G8 koji za tri dana počinje u Škotskoj treba se, na prijedlog Velike Britanije, raspravljati o udvostručenju pomoći siromašnim zemljama koja bi tako u narednih deset godina narasla s 50 na 100 milijarda dolara.

SIRT - Predsjedatelj Afričke unije (AU) Olesegun Obasanjo pozvao je u ponedjeljak bogate zemlje da crnom kontinentu umjesto sažaljenja daju novac kako bi se mogao boriti protiv siromaštva. Obasanjo je odbacio poziv libijskog vođe Moamera Gadafija koji je ranije od čelnika afričkih zemalja zatražio da na summit najbogatijih zemalja svijeta ovog tjedna ne idu prositi, već da se oslone sami na sebe i odbiju uvjetovanu pomoć Zapada. Obasanjo, predsjednik Nigerije, najmnogoljudnije afričke zemlje, izrazio je na otvaranju polugodišnjeg summita 53-člane Afričke unije u libijskom gradu Sirtunadu da će skupina G8 proširiti otpis dugova i na druge afričke zemlje, a ne samo na njih 14.

SIRT - Libijski vođa Moamer Gadafi u ponedjeljak je od čelnika afričkih zemalja zatražio da na summit najbogatijih zemalja svijeta ovog tjedna ne idu prositi, već da se oslone sami na sebe i odbiju uvjetovanu pomoć sa Zapada. "Milostinja neće Afriku odvesti u bolju budućnost, već stvara sve veći jaz između velikih i malih", izjavio je Gadafi na otvaranju summita Afričke unije koji se održava u Libiji. "Nećemo prositi na pragovima kako bismo smanjili dug... Stalno nas se vrijeđa, ali to i zaslužujemo. Ne trebaju nam pomoć i milostinja", kazao je Gadafi.

SOFIJA - Bugarski su dužnosnici u ponedjeljak proglasili krizno stanje u prijestolnici Sofiji jer prosvjednici četvrti dan blokiraju gradsko odlagalište otpada što je dovelo do stvaranja sve većih gomila smeća diljem grada i straha od širenja zaraze. Stanovnici sofijskog predgrađa Suhodol odbili su propustiti kamione za odvoz smeća na odlagalište u blizini njihove četvrti navodeći da je grad prekršio svoje obećanje da će zatvoriti odlagalište krajem prošlog mjeseca. Blokada je prouzročila pretrpavanje košara i kontejnera za smeće i stvaranje visokih gomila smeća. "Izdali smo zapovijed da se danas proglasi krizno stanje... Naš je glavni cilj spriječiti izbijanje epidemije", rekao je na konferenciji za medije Minko Gerdžikov, gradonačelnik Sofije.

JERUZALEM - Izraelski predsjednik Moshe Katsav izjavio je u ponedjeljak da bi žestoko protivljenje židovskih rabina izraelskom povlačenju iz Gaze moglo potaknuti ultranacionaliste da izvrše atentat na premijera Ariela Sharona. "U cijeloj zbrci oko evakuacije netko bi mogao krivo protumačiti poruke rabina", rekao je Katsav vojnom radiju. Rezultat toga, dodao je, mogle bi biti "ekstremne akcije" i "krivi zaključak da bi trebalo ubiti premijera kako bi se spriječilo uništenje Izraela". Neki rabini posljednjih su mjeseci pooštrili retoriku protiv povlačenja s teritorija na koje, kako tvrde, imaju biblijsko pravo, osuđujući evakuaciju kao kršenje židovskih zakona i prijetnju postojanju izraleske države.

SOFIJA - Najmanje 11 ljudi izgubilo je živote u posljednja dva dana u olujnom nevremenu i poplavama koje su pogodile Bugarsku i Rumunjsku, javljaju tamošnji mediji u ponedjeljak. Na sjeveroistoku Bugarske utopilo se petero ljudi, a još ih se nekoliko smatra nestalima. Gradovi i naselja u 11 bugarskih regija pretrpjeli su veliku materijalnu štetu, dok su poplave i klizišta poremetile željeznički promet između Sofije i Varne. Još je u nedjelju objavljeno da je u susjednoj Rumunjskoj, pogođenoj istovjetnim problemima i vremenskim nepogodama, živote izgubilo najmanje šestero ljudi.

PRIŠTINA - U eksploziji koja se dogodila u Zubinom Potoku, mjestu na sjeveru Kosova nastanjenom uglavnom Srbima, oštećen je zajednički ured kosovskog Ministarstva za povratak i Srpske demokratske stranke, priopćila je u ponedjeljak poslijepodne Policija UN. U današnjoj eksploziji ručne bombe nije bilo ozlijeđenih, ali je zgrada u kojoj se nalaze uredi znatno oštećena. Istraga je u tijeku. Čelni čovjek Ministarstva za povratak Kosova Slaviša Petković, ujedno i predsjednik nedavno osnovane Srpske demokratske stranke, poznat je po stavu da Kosovski Srbi trebaju sami odlučivati o svojoj budućnosti, neovisno od stajališta i poruke službenog Beograda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙