FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 4. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz HRvatske do 21 sat.
ZAGREB, 4. srpnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz HRvatske do 21 sat.

ZAGREB - Državne nagrade za znanost za 2004. godinu uručene su večeras dobitnicima na svečanosti u Palači Dverce u Zagrebu. Nagrađenim znanstvenicima uručio ih je predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks. Nagradama za životno djelo nagrađeni su akademik Željko Kućan (prirodne znanosti), Milivoj Boranić (biomedicinske znanosti), Zijad Haznadar (tehničke znanosti), akademik Slavko Matić (biotehničke znanosti), Ante Pažanin (društvene znanosti) i akademik Stjepan Babić (humanističke znanosti). Nagrada za životno djelo ove godine iznosi 80.000 kuna umjesto dosadašnjih 40 tisuća. Godišnje nagrade koje iznose 30.000 kuna ove godine dobili su Kata Majerski Mlinarić, Eduard Marušić Paloka, Goran Pichler, Hrvoje Banfić, Renata Mažuran, Dorotea Muck-Šeler, Jure Radić, Božidar Šantek, Zlatko Šatović, Anka Mišetić te akademici Vladimir Marković i Vojmir Minja.

ZAGREB - Povećanjem ovlasti državnih inspektora i bržim procesuiranjem rada na crno država se namjerava oštro suprotstaviti sivoj ekonomiji, najavio je danas hrvatski premijer Ivo Sanader nakon redovitog tromjesečnog sastanka sa čelnicima šest sindikalnih središnjica. U pripremi su izmjene Zakona o državnom inspektoratu koji će omogućiti inspektorima izricanje mandatne kazne i zatvaranje na licu mjesta poduzeća u kojima zateknu radnike na crno. "Siva ekonomija jedno je od najvećih zala u Hrvatskoj zbog kojega, prije svega, pate radnici koji su prisiljeni raditi na crno ili za minimalac a od njih je vrlo teško očekivati građansku hrabrost da izađu u javnost protiv svojeg poslodavca jer strahuju za radno mjesto", kazao je Sanader.

ZAGREB - Ravnateljica zagrebačkog Caritasa Jelena Brajša danas je u pratnji 70-ak Caritasovih djelatnika i štićenika posjetila uredništva "Večernjeg lista" i "Jutarnjeg lista", a nakon sastanaka izjavila je kako je protiv nje pokrenut medijski linč. "Došla sam im reći ono što je istina, za razliku od onoga što pišu, jer je lako bilo što napisati i za to dovesti svjedoke s ulice", kazala je Brajša novinarima, pošto je u suzama napustila uredništvo "Jutarnjeg lista". Smatra da su mediji protiv nje pokrenuli organiziranu hajku te da su joj "presudili bez suda". Lažima je nazvala tvrdnje medija da se obogatila prodajom humanitarne pomoći, kazavši da je "neke stvari kupovala jeftinije i zatim ih, po istim cijenama, prodavala svojim djelatnicima, kako bi im pomogla".

ZAGREB - Predstavnici socijalnih partnera sindikata i poslodavaca poduprli su na današnjoj sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) rebalans državnog proračuna, izvijestio je nakon sjednice predsjednik GSV-a Ivica Mudrinić. "Iako se raspravljalo o pojedinim stavkama, poduprli smo proračun jer je u ovome trenutku bitno zadržati ukupnu stabilnost i omogućiti Vladi da upravlja financijama i uravnoteži proračun", rekao je Mudrinić. Na dnevnom redu sjednice GSV-a bili su i nedavni razgovori Vlade s predstavnicima Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF), pri čemu je potpredsjednica Vlade i dopredsjednica GSV-a Jadranka Kosor istaknula kako tada nigdje nije spomenuto zadiranje u socijalna prava ili prava proračunskih korisnika.

POŽEGA - Izvršni direktor Centra Simona Wiesenthala u Jeruzalemu Efraim Zuroff izjavio je danas da je istražni postupak nad Milivojem Ašnerom glavni razlog njegova posjeta Požegi. Zuroff se sastao s požeškim gradonačelnikom Zdravkom Ronkom i predstavnicima Županijskog suda u Požegi. Nedavno je Županijski sud u Požegi donio rješenje o provedbi istrage nad Milivojem Ašnerom (92), predstojnikom redarstva u Požegi u vrijeme NDH, koji je osumnjičen da je počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom 1941. i 1942. Zuroff se na konferenciji za novinare kritički osvrnuo na sporost pravosudnog sustava u Hrvatskoj. "Posebno smo zabrinuti što je prošla godina dana, a nije podignuta optužnica niti je podnesen zahtjev za izručenjem. U međuvremenu Ašner može sjediti u Klagenfurtu i smijati se hrvatskom pravosuđu", kazao je Zuroff.

ZADAR - Saborska zastupnica SDP-a, Ingrid Antičević Marinović, izjavila je danas u Zadru da je položaj mnogih hrvatskih radnika iznimno loš. "Više stotina tisuća radnika je potplaćeno, a tisućama se ne plaćaju prekovremeni radni sati", istaknula je saborska zastupnica Antičević Marinović na konferenciji za novinstvo. Dodala je da 80 posto novozaposlenih radnika ima ugovore na određeno vrijeme, a poslodavci angažiraju sve veći broj stranaca na crno. Saborska zastupnica SDP-a također je rekla da u Hrvatskoj niti jedan poslodavac nije procesuiran zbog neisplate plaća. Ingrid Antičević Marinović ustvrdila je kako "Vlada uporno odbija sankcionirati takvo ponašanje poslodavaca", zaključivši da "Vlada nema strategiju gospodarskog razvitka".

ZAGREB - Činjenica da u Hrvatskom saboru prošloga tjedna nije izglasovana suglasnost da pripadnici hrvatskih Oružanih snaga otputuju na već dogovorene vojne vježbe s pripadnicima oružanih snaga SAD-a i drugih zemalja NATO-a, nije naškodila dobrim bilaterlanim odnosima hrvatskih i američkih oružanih snaga, rekao je pomoćnik ministra obrane Igor Pokaz na današnjem brifingu s novinarima. Ta će odluka samo štetiti našim Oružanim snagama, rekao je Pokaz. Dodao je da je saborska odluka ukazala na potrebu izmjene postupka odlučivanja o upućivanju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u mirovne misije ili vojne vježbe. Naime, za takvu je odluku uz ostalo potrebna i dvotrećinska saborska većina, a čitav je postupak donošenja, smatra Pokaz, prekompliciran.

ZAGREB - "Ljeto u Dubravi" naziv je programa tamošnjega Narodnoga sveučilišta sastavljena od kazališnih predstava, radionica i igraonica za djecu i mlade koje će se održavati svake srijede u srpnju i kolovozu. Uz Dječje kazalište "Dubrava", Kazalište "Merlin", "Tigar teatar" i Gradsko kazalište "Žar ptica", program je ove godine prvi put proširen gostovanjem kazališnih kuća izvan Zagreba - virovitičkim Kazalištem i požeškim Gradskim kazalištem. Priredba "Ljeto u Dubravi" takvom koncepcijom programa, nakon dvanaest godina, postaje pravi dječji festival, kaže Dunja Brankov iz Narodnoga sveučilišta "Dubrava". Napominje da je to jedini kulturni program za djecu i mladež koji se u kontinuitetu održava cijelo ljeto.

ZAGREB - Radovi na adaptaciji i rekonstrukciji operacijskog bloka Klinike za kirurgiju bolnice "Sestara milosrdnica" počinju danas, a potrajat će do sredine listopada, priopćeno je iz Kliničke bolnice "Sestre milosrdnice". Za to vrijeme, Klinika za kirurgiju će obavljati svoj redovni posao koristeći operacijske dvorane drugih kirurških djelatnosti te hitnu službu za bolesnike u drugim odjelima bolnice. Kad je riječ o hitnom prijemu bolesnika, u razdoblju od 4. srpnja do 4. kolovoza oni će biti preusmjereni u druge zagrebačke bolnice, a od 5. kolovoza ponovno će se u toj ustanovi moći preuzimati svi hitni bolesnici, osim traumatoloških koje će primati Klinika za traumatologiju u Draškovićevoj od danas pa sve do 16. listopada.

DIVULJE - Vatrogasno operativno središte u Divuljama izvijestilo je da je danas u 12,35 sati dojavljen požara iznad Jablanca, na predjelu Štokić Duliba, u Ličko-senjsakoj županiji. Fronta požara je oko 500 metara, a gori trava i nisko raslinje. Požar se širi prema moru i prema bukovoj šumi, ali je za sada nije zahvatio. Vatru gasi Javna vatrogasna postrojba Senj. Poslijepodne u 16,12 sati dojavljen je požara na području Zadvarje-Kreševo polje, u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Požar je pod nadzorom gasitelja, a prema prvim procjenama, izgorjela je suha trava, makija i nisko raslinje na oko 4,5 hektara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙