FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 2. srpnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do4,30 sati
ZAGREB, 2. srpnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati

ZAGREB - Jako nevrijeme zahvatilo je jučer popodne i sinoć područje Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske, Požeško-slavonske i Osječko-baranjske županije, izvijestio je Državni centar 112. Oko 15,15 sati, nevrijeme je zahvatilo područje Zagreba, a zbog pada stabla na prometnicu u zagrebačkoj Dubravi, bio je otežan cestovni promet. Na području Vrbovca u mjestima Poljanski Lug i Dubrava, nevrijeme je uzrokovalo štete na električnim i telefonskim vodovima, te na stambenim objektima. Drveće se rušilo po cestama, te je promet bio otežan. Oko 16,45 sati nevrijeme, praćeno obilnom kišom, jakim vjetrom i tučom veličine oraha zahvatilo je grad Daruvar i širu okolicu te su nastale štete na poljoprivrednim usjevima. Nevrijeme je zahvatilo i šire područje grada Garešnice i općine Hercegovac, te područje Čazme. Najveće štete na poljoprivrednim kulturama nastale su na području općine Hercegovac i naselja Palešnik, na garešničkom području. Kasno popodne od 17,30 do 19 sati nevrijeme, praćeno jakom kišom i tučom, veličine lješnjaka do jajeta, zahvatilo je općinu Kutjevo, te nanijelo velike štete na poljoprivrednim usjevima. Oko 20,30 sati jako nevrijeme zahvatilo je područje grada Osijeka. Zaprimljeno je 30-ak dojava o poplavama u podrumima i stambenim objektima, a na dvije kuće je srušeno krovište. Poplavljene su prometnice, a ima i porušenih stabala.

ZAGREB - Gimnazijalci i srednjoškolci koji se ove godine upisuju u prvi razred bit će prva generacija koja će, za četiri godine, polagati državnu maturu, odlučio je jučer Hrvatski sabor prihvaćajući izmjene Zakona o srednjem školstvu. Sabor je potvrdio Protokol 7, kao dodatak na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a tim su protokolom utvrđene trgovinske kvote za poljoprivredne i prehrambene proizvode između Hrvatske i EU proširene za 10 novih članica. Izmijenjen je i Zakon o tržištu plina, a, po prihvaćenom, distributeri će ubuduće morati prodati najmanje 15 milijuna kubičnih metara plina godišnje, žele li se nastaviti baviti distribucijom plina ili izgraditi novi plinovod. Hrvatski sabor potvrdio je Ugovor o zajmu od Europske investicijske banke, kojim će se s 300 milijuna eura financirati izgradnja komunalne infrastrukture. Sabor je imenovao predsjednika, potpredsjednika i pet članova Upravnog vijeća Hrvatskoga memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata. Na čelo tog vijeća imenovan je akademik Franjo Šanjek.

ZAGREB - Na zagrebačkom Sveučilištu u akademskoj godini 2005./2006. predviđeno je 13.731 mjesto za brucoše, od kojih će potporom Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa studirati 7061, uz plaćanje 4127, izvanrednih 2110, a za strane studente osigurano su 433 mjesta. Upisne kvote u okvirima su prošlogodišnjih, a to se temelji na preporuci Rektorskog zbora i na zaključcima Senata zagrebačkog Sveučilišta, izjavio je Vjekoslav Jerolimov, prorektor za nastavu i studente Sveučilišta. Prijave za srpanjski razredbeni rok zaprimaju se do 8. srpnja, razredbeni ispiti su od 11. do 15. srpnja, a upisi od 18. do 22 srpnja. Prijave za rujanski razredbeni rok zaprimaju se od 31. kolovoza do 2. rujna, razredbeni ispiti su od 5. do 7. rujna, a upisi od 9. do 10. rujna.

DUBROVNIK - Sudjelujući u radu dvodnevne Međunarodne ekonomske konferencije, u organizaciji HNB-a, koja je jučer završila u Dubrovniku, ministar financija Ivan Šuker najavio je da će u idućih nekoliko dana hrvatska strana dužnosnicima MMF-a dostaviti pismo o ekonomskoj i monetarnoj politici Republike Hrvatske za 2005. te očekuje da će, obzirom da su pregovori dugo vođeni, taj dokument MMF prihvatiti. Ocjena MMF-a za 2004. godinu o Hrvatskoj je više nego pozitivna, kazao je ministar Šuker. Podsjetio je da je početkom 2005. bilo problema sa punjenjem proračuna, no da podatci za prvo polugodište daju razloga za zadovoljstvo. "Nastavi li se s ovakvom turističkom sezonom, s punjenjem proračuna do kraja godine ne bi trebalo biti problema", naglasio je ministar. Još je jednom naglasio da se isplata povrata poreza na dohodak za 2004. isplaćuje poreznim obveznicima uobičajenom dinamikom, sukladno obradi poreznih prijava.

ZAGREB - Protiv Slobodana Davidovića (52), osumnjičenog da je kao pripadnik srpske specijalne jedinice "Škorpioni" sudjelovao u ubojstvu Bošnjaka nakon pada Srebrenice, zatraženo je proširenje istrage zbog sumnje da je 1991. mučio zarobljene hrvatske vojnike, doznaje se jučer na zagrebačkom Županijskom sudu. Istražni sudac Mirko Klinžić potvrdio je da je od tužiteljstva zaprimio zahtjev za proširenjem istrage i najavio da će povodom toga uskoro ponovno ispitati osumnjičenog Davidovića koji je sredinom lipnja uhićen i pritvoren. Nove optužbe protiv njega temelje se na iskazima dvojice svjedoka koji su u listopadu 1991. zarobljeni kao pripadnici Hrvatske vojske. Kako piše tisak, oni su vukovarskoj policiji posvjedočili da su bili žrtve zlostavljanja u improviziranom zatvoru u slavonskom mjestu Bobota. Davidović je sredinom lipnja uhićen u Banovcima kod Vinkovaca zbog sumnje da je kao pripadnik "Škorpiona" sudjelovao u ubojstvu šestorice Bošnjaka zarobljenih u Srebrenici 1995. Uhićen je nakon što je amaterski snimak tog zločina prikazan na suđenju Slobodanu Miloševiću u Haagu, a kasnije i u javnosti. Tužiteljstvo ga tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

PULA - Zajedničkim nastupom Maksima Mrvice i Slovenske filharmonije, kojom će ravnati Lovrenc Blaž Arnič, danas će se, u nazočnosti hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, u pulskoj Areni otvoriti 6. međunarodni ljetni Histria festival, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Maksim Mrvica će se publici predstaviti izvedbom 2. klavirskog koncerta Sergeja Rahmanjinova te s nekoliko skladba "crossovera" s njegova drugog albuma "Varijacije". Do 3. rujna, do kada traje 6. Histria festival, na rasporedu je 20 različitih programa. Iduće subote u Areni nastupa i maestro Andrea Bocelli, a u kolovozu i Ruski carski balet i Sheffieldski simfonijski orkestar. Ljubitelji pop-glazbe uživat će pak 1. kolovoza u pop-koncertu pjevačice Anastacie.

OMIŠ - Tradicionalni 39. festival dalmatinskih klapa počeo je sinoć u Omišu. Tijekom mjesec dana trajanja na festivalu će ukupno nastupiti 181 dalmatinska klapa u različitim kategorijama - od toga 93 muške, 52 ženske, 25 mješovitih, te 11 klapa debitanata. Festival je sinoć počeo svečanim koncertom najuspješnijih klapa do sada, a riječ je o nagrađenim klapama "Opuzen", "Korčula", "Tamarin", "Jelsa", "Crikvenica", te klapa "Smilje". Novost ovogodišnjeg festivala dalmatinskih klapa je da će se jedna od festivalskih večeri održati izvan Omiš,a i to u svetištu Leopolda Mandića u Zakučcu gdje će 8. srpnja gradski zbor "Brodosplit" izvesti oratorij Uskrsnuće, maestra Ljube Stipišića.

ĐAKOVO - U Đakovu je sinoć otvorena 39. Smotra folklora Đakovački vezovi. Umjesto na otvorenom prostoru ispred katedrale, svečanost otvorenja zbog jake kiše i grmljavine preseljena je u zatvoreni prostor Hrvatskog doma, gdje su smotru otvorili gradonačelnik Zoran Vinković i poseban gost - doajen hrvatskog pjesništva Dragutin Tadijanović. Na svečanosti otvorenja izvedena je scenska slika "Dugo u noć ..." sa 200 izvođača - glumaca zagrebačkog kazališta "Gavella" i osječkog HNK, solista, tamburaških sastava i četiri kulturno umjetnička društva. Scenska slika, uz ostalo, posvećena je stoljeću Tadijanovićevog života i 90. obljetnici njegovog prvog posjeta Đakovu. Program Đakovačkih vezova nastavlja se danas i u nedjelju, kada će biti održana središnja priredba Smotre - svečani mimohod svih sudionika vezova središnjim ulicama grada. Smotra će biti zatvorena u nedjelju navečer, na ljetnoj pozornici Strossmayerovog parka, gdje će biti održan tradicionalni izbor najbolje nošenog narodnog ruha u djevojaka snaša i momaka.

KOPRIVNICA - Retrospektivnom izložbom slika Josipa Generalića (Hlebine 1936. - Koprivnica 2004.) u Galeriji Muzeja grada Koprivnice, sinoć su u tom gradu otvoreni 11. Podravski motivi - sajam naivne umjetnosti, starih obrta, folklora i kulinarstva Podravine. Izloženo je Generalićevih 36 ulja na staklu, uglavnom iz slikareve zbirke i Galerije u Hlebinama, sa suvremenim motivima i likovima naslikanima u naivnoj maniri izvan uobičajenog predstavljanja podravskog sela, ljudi i običaja. U središtu turističke i kulturne priredbe - Podravski motivi su podravski umjetnici, njih 56, koji će ovog vikenda na Zrinskom trgu izložiti svoja djela i prikazati slikanje na staklu. Za tu prigodu trg je uređen kao Koprivnički plac s kraja 19. stoljeća, sa sajmom starina, starinskih obrta, podravskom hižom i podravskim dvorištem. U kulinarskom dijelu programa posjetitelji će u danas u podne moći kušati pola kilometra Podravkina jegera, a navečer će se peći Podravkina maxi palačinka. Najavljen je i nastup KUD-a "Tanec" hrvatske manjine iz Pečuha u Mađarskoj.

ZEMUNIK - Površina od 200.000 četvornih metara na području Zemunika Donjeg razminirana je zahvaljujući donaciji talijanske Vlade od 250.000 eura, a na njoj će tvrtka Maraska zasaditi stabla višnje-maraske. Jučer su to područje posjetili predstavnici zadarske tvrtke Maraska, talijanski konzul Marco Nobili, predstavnici Zadarske županije i općine Zemunik Donji. Riječ je o površini koju su "Hrvatske šume" dodijelile na dugogodišnju koncesiju zadarskoj Maraski d.d. koja će tu zasaditi 70.000 stabala višnje-maraske. Glavni direktor Maraske d.d. Joško Zavoreo naglasio je kako se time omogućava povratak Maraske tradiciji, odnosno uzgoju višnje-maraske nakon čega će ova tvrtka još više okrenuti se autohtonim proizvodima, odnosno proizvodnji pića od te izvorne dalmatinske voćke. Razminiranje su obavili pirotehničari tvrtke "Enigma" koji su u mjesec dana, koliko su radovi trajali, uklonili niz protupješačkih mina, ali i tzv. mina iznenađenja za koje se nije znalo jer nisu bile ucrtane u minska polja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙