FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 1. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 1. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je donio Odluku da se do ljeta 2006. u međunarodnu mirovnu misiju ISAF u Afganistanu pošalje još stotinjak pripadnika hrvatskih Oružanih snaga, prvi put i pješačku satniju. Sa 103 glasa za, četiri suzdržana (tri HSP-ovca i Furio Radin) i jednim protiv (Šemso Tanković) Sabor je donio odluku za koju je bila potrebna dvotrećinska većina ili 102 glasa. U Saboru, pak, nije prošla Odluka o sudjelovanju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga na međunarodnim vojnim vježbama u Albaniji, Ukrajini i Gruziji. Vježba u Albaniji trebala se održati već u srpnju. Za tu je odluku glasovao 101, ili jedan zastupnik manje od potrebne dvotrećinske većine.

ZAGREB - Gimnazijalci i srednjoškolci koji se ove godine upisuju u prvi razred bit će prva generacija koja će, za četiri godine, polagati državnu maturu, odlučio je danas Hrvatski sabor prihvaćajući izmjene Zakona o srednjem školstvu. Sabor je potvrdio Protokol 7, kao dodatak na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a tim su protokolom utvrđene trgovinske kvote za poljoprivredne i prehrambene proizvode između Hrvatske i EU proširene za 10 novih članica. Izmijenjen je i Zakon o tržištu plina, a, po prihvaćenom, distributeri će ubuduće morati prodati najmanje 15 milijuna kubičnih metara plina godišnje, žele li se nastaviti baviti distribucijom plina ili izgraditi novi plinovod. Izuzetak su distributeri na područjima s geografskim i drugim specifičnostima, koji koncesije mogu dobiti ako godišnje prodaju i manje od 10 milijuna 'kubika' plina. Saborska je većina odbacila prijedlog HSP-a da Sabor donese zaključak o smjernicama za sklapanje ugovora o javno-privatnom partnerstvu.

DUBROVNIK - Dvodnevna Međunarodna ekonomska konferencija, koju je 11. put za redom organizirala Hrvatska narodna banka i u čijem je radu sudjelovalo 80-ak uglednih svjetskih ekonomista i predstavnika međunarodnih financijskih institucija, završena je danas u Dubrovniku. U današnjem radu skupa sudjelovao je i ministar financija Ivan Šuker, koji je razgovarao sa voditeljem Misije MMF-a za Hrvatsku Dimitrijem Demekasom oko stand by aranžmana Hrvatske s MMF-om. Ministar Šuker je najavio da će u narednih nekoliko dana hrvatska strana dužnosnicima MMF-a dostaviti pismo o ekonomskoj i monetarnoj politici Republike Hrvatske za 2005. te očekuje da bi, obzirom da su pregovori dugo vođeni, taj dokument MMF prihvatiti. Ocjena MMF-a za 2004. godinu o Hrvatskoj je više nego pozitivna, kazao je Šuker. Podsjetio je da je početkom 2005. bilo problema sa punjenjem proračuna, no da podaci za prvo polugodište daju razloga za zadovoljstvo.

ZAGREB - Cijene prirodnog plina za distributere u trećem tromjesečju ove godine ostat će ista kao i dosad, proizlazi iz mišljenja Hrvatske energetske regulatorne agencije po kojem prijedlog Industrije nafte Ina za povećanjem dobavne cijene prirodnog plina distributerima za 16 posto "nije utvrđen u skladu sa odredbama Tarifnog sustava za dobavu prirodnog plina za tarifne kupce". Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije mišljenje o Ininom izračunu, upućenom 10. lipnja, donijelo je na današnjoj sjednici, a objavilo na svojoj web stranici.

ZAGREB - Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva priopćilo je danas da je potkraj svibnja ove godine istekao rok za izradbu prostornih planova uređenja obalnih općina i gradova te da ih je 57 od ukupno 129 donijelo taj dokument. Za 48 planova provedena je javna rasprava, t.j. izrađen konačni prijedlog, za 23 radovi su u stručnoj, t.j. pripremnoj fazi, a jedna općina uopće nije počela izrađivati plan. Razlozi što planovi još nisu doneseni često su objektivne naravi, ali i zbog nedostatno stručnih izvršitelja u mjerodavnim tijelima lokalne samouprave i njihove nemogućnosti učinkovite prilagodbe novim zahtjevima i izazovima.

ROGOZNICA - Oko 200 vlasnika bespravno sagrađenih objekata na rogozničkom području danas se od 14 do 16 sati okupilo pred zgradom Općinskog poglavarstva prosvjedujući protiv rješenja o rušenju, koja ovih dana na njihove adrese stižu iz Ministrastva graditeljstva, prostornog uređenja i zaštite okoliša. Istaknuvši da žele biti partner rogozničkoj općini, prosvjednici su osnovali odbor od 11 članova koji bi zajedno s predstavnicima Općinskog vijeća trebao od županijskih vlasti i mjerodavnih ministarstava ishoditi donošenje tzv. sanacijskog prostornog plana. Kako je danas vlasnicima bespravno sagrađenih objekata kazao općinski načelnik Nikica Goleš (HDZ), županijskim prostornim planom više od 1000 objekata na rogozničkom području ostalo je izvan građevnog zemljišta, a među njima se 480 nalazi u uskom obalnom pojasu od 70 metara.

PULA - Zajedničkim nastupom Maksima Mrvice i Slovenske filharmonije, kojom će ravnati Lovrenc Blaž Arnič, sutra će se, u nazočnosti hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića, u pulskoj Areni otvoriti 6. međunarodni ljetni Histria festival, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Maksim Mrvica će se publici predstaviti izvedbom 2. klavirskog koncerta Sergeja Rahmanjinova te s nekoliko skladba "crossovera" s njegova drugog albuma "Varijacije". Inače do 3. rujna, do kada traje 6. Histria festival na rasporedu je čak 20 različitih programa. Već iduće subote u Areni nastupa i maestro Andrea Bocelli, a u kolovozu i Ruski carski balet i Sheffieldski simfonijski orkestar. Ljubitelji pop-glazbe uživat će pak 1. kolovoza u pop-koncertu pjevačice Anastacie.

ZAGREB - Nakon poslijepodnevnog nevremena u Zagrebu, normaliziraju se avionski letovi Croatia Airlinesa koji su u polasku kasnili oko sat i pol. Nevrijeme u Zagrebu prouzročilo je kašnjenje letova Croatia Airlinesa za London, Amsterdam, Frankfurt, Rim, Zadar i Split, izjavila je voditeljica Odnosa s javnošću Croatia Airlinesa Ksenija Žlof.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙