FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NAJAVA - GOSPODARSTVO - ZA PETAK, 1. SRPNJA

ZAGREB, 1. srpnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zapetak, 1. srpnja.
ZAGREB, 1. srpnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za petak, 1. srpnja.

ZAGREB - Ugovor o subvencioniranju troškova otkupa svježeg, sirovog mlijeka potpisat će ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković i predstavnici 31 mljekare. Ugovorom se otkupljivači - mljekare obvezuju otkupiti sve ponuđene količine svježeg, sirovog mlijeka na svom otkupnom području, a po potrebi i na ostalim područjima u razdoblju do 31. kolovoza. Ministarstvo će isplatiti otkupljivačima iznos subvencije nakon podnesenog zahtjeva uz priloženu dokumentaciju o provedenom otkupu. Mljekare koje će mlijeko preraditi u maslac ili mlijeko u prahu subvencionirati će se s 1,5 kuna po litri, a u ovaj otkup uključeno je 9 mljekara. Mljekare koje će mlijeko preraditi u druge mliječne proizvode subvencionirati će se s 1 kn/l, a otkup po ovim uvjetima obavljat će 22 mljekare (11,00 sati, Ministarstvo poljoprivrede, Vukovarska 78).

DUBROVNIK - U Dubrovniku će svečano biti otvoren hotel Imperial kao prvi hrvatski hotel uključen u jedan od najpoznatijih svjetskih hotelskih lanaca, američki Hilton International. Hotel novog naziva Hilton Imperial Dubrovnik za goste je, nakon gotovo trogodišnje obnove, otvoren 1. svibnja, dok se svečana ceremonija otvaranja, kako je i uobičajeno u sustavu Hilton, održava nakon prva dva mjeseca rada. Kako je najavljeno, hotel će otvoriti premijer Ivo Sanader. Hotel je kategoriziran s pet zvjezdica, raspolaže s ukupno 143 smještajne jedinice, od čega je 135 soba i 8 apartmana, te ostalim sadržajima. U većinskom je vlasništvu dubrovačkog brodara Atlanske plovidbe, koji je zajedno sa suvlasnicima Hiltonom Int. i austrijskom tvrtkom Strabag, po procjenama, u obnovu hotela investirao oko 27,5 milijuna eura (11 sati, kazalište Marina Držića i Hotel).

ZAGREB - Na svečanoj Akademiji u povodu Dana Hrvatske obrtničke komore (HOK) zaslužnim obrtnicima i institucijama bit će dodijeljeno najviše priznanje HOK-a "Zlatne ruke" te uručene majstorske diplome najboljim izvođačima i promicateljima sustava obrazovanja za obrtnička zanimanja, zatim majstoru stručnom učitelju te najboljem naučniku (12,00 sati, HNK, Trg maršala Tita 5).

ZAGREB - Hrvatska udruga koncesionara za autoceste s naplatom cestarine (HUKA) i Europsko udruženje koncesijskih društava za autoceste i objekte s naplatom cestarine (ASECAP) organizatori su okruglog stola pod nazivom "Prometno okruženje EU - uloga ASECAP-a - europske aktivnosti i projekti ASECAP-a". Cilj okruglog stola je upoznati sudionike s prometnim okruženjem EU i ulogom ASECAP-a na tom području. Predstavnici te udruge izvijestit će o sudjelovanju u glavnim europskim projektima kao i dostignućima europskih autocestovnih društava, svojih članica. Na okruglom stolu bit će riječi i o napredovanju hrvatskih autocestovnih društava u spomenutim procesima (10,00, Hotel Regent Esplanade, Mihanovićeva 1).

ZAGREB - Zaposlenost u Hrvatskoj u svibnju ove godine, treći mjesec zaredom, zabilježila je rast, za 0,9 posto u odnosu na mjesec prije, te je prešla razinu od 1,4 milijuna ukupno zaposlenih osoba. Ukupno zaposlenih u svibnju 2005. u Hrvatskoj je bilo 1.403.404, što je 12.591 osobu više nego u travnju. Po privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku, pritom je u svibnju broj zaposlenih u pravnim osobama iznosio 1.096.446. U usporedbi sa mjesecom prije to je povećanje za 0,8 posto ili za 9.015 osoba. U obrtu i slobodnim profesijama u svibnju je zabilježen porast broja zaposlenih za 1,6 posto u odnosu na travanj. Tako je u svibnju u obrtu i slobodnim profesijama bilo ukupno 257.189 zaposlenih, što je za 4.042 osobe više nego u mjesecu prije. Osiguranika poljoprivrednika u svibnju je bilo 49.769, a to je za 0,9 posto (ili za 466 osoba) manje nego u travnju.

ZAGREB - Poslovni subjekti (pravne osobe i obrtnici) u prvom su tromjesečju ove godine ostvarili u distributivnoj trgovini ukupno 47,9 milijardi kuna prometa, objavio je Državni zavod za statistiku. Pritom su pravne osobe ostvarile 45,1 milijardu kuna prometa ili 94,2 posto, a obrtnici 2,7 milijarde kuna ili 5,8 posto. Najveći dio prometa u distributivnoj trgovini u prvom tromjesečju ove godine, odnosno više od 42,6 milijardi kuna, realiziran je u trgovačkim djelatnostima, dok je promet u netrgovinskim djelatnostima iznosio 5,3 milijarde kuna. Na kraju prvog tromjesečja ove godine pravne su osobe imale 22.913 prodavaonica/servisa, a obrtnici 21.997. Zaposlenih u distributivnoj trgovini u Hrvatskoj ima 212.349, od čega je njih 166.766 zaposleno u pravnim subjektima, a ostalih 45.583 u obrtu.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu zaposlenih u pravnim osobama u Hrvatsku za travanj ove godine iznosila je 24,64 kune, što je u odnosu na ožujak porast od 5,7 posto, a u odnosu na travanj prošle godine za osam posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Pritom treba imati u vidu da su u travnju bila 172 plaćena sata, što je za 7 posto manje nego u prethodnom mjesecu. Najveći broj plaćenih sati bio je u djelatnosti Javna uprava i obrana; obvezno socijalno osiguranje (199 sata), a najmanji (158) u djelatnosti Obrazovanje.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808-680

fax: 01 4808-821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙