FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 30. lipnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do4,30 sati:
ZAGREB, 30. lipnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 4,30 sati:

ZAGREB - U sudaru dvaju osobnih vozila na autocesti Zagreb - Lipovac kod Ježeva nedaleko od Dugog Sela sinoć je oko 20 sati i 30 minuta smrtno stradalo više osoba, izvijestila je zagrebačka policija. Nesreća se dogodila na 219. kilometru autoceste u pravcu Zagreba kada su se sudarila dva osobna vozila. Uzroci nesreće još nisu poznati, a očevid je u tijeku. Neslužbeno se doznaje da su u toj teškoj prometnoj nesreći poginule četiri osobe.

ZAGREB - Zagreb i okolicu sinoć je oko 20,00 sati zahvatilo nevrijeme, praćeno jakom kišom, vjetrom i grmljavinom. Jaki vjetar porušio je 20-tak stabala, a prevrnulo se i nekoliko reklamnih panoa, objavio je Hrvatski radio. Iz Državnog centra za obavješćivanje doznaje se da je nevrijeme sinoć zahvatilo i Sisačko-moslavačku, Bjelovarsko-bilogorsku te Požeško-slavonsku županiju. Zasad nema dojava o većim štetama.

ZAGREB - Nakon Pule u Zagrebu je sinoć predstavljena Istarska enciklopedija, prva u nizu enciklopedija hrvatskih regija u izdanju Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža". Istarska enciklopedija daje cjelovit prikaz poluotoka od Preluka kraj Rijeke do Milja pokraj Trsta u vremenskom razdoblju od prapovijesti do danas. Na više od oko 950 stranica tristotinjak suradnika napisalo je više od 3000 natuknica o Istri, Istranima i svemu onome što je za Istru važno. Taj prvi sažeti leksikografski pregled istarskog poluotoka predstavlja sintezu odrednica istarskog prostora u njegovoj prirodnoj, povijesnoj, etnokulturnoj i gospodarskoj raznolikosti. Urednici enciklopedije su povjesničari Miroslav Bertoša i Robert Matijašić, a izvršni urednik je Igor Duda. Enciklopedija je nastala u razdoblju od tri godine.

OSIJEK - U Osijeku je sinoć započelo 5. "Osječko ljeto kulture", koje će do 21. srpnja obuhvatiti 48 kazališnih, glazbenih, filmskih, književnih i likovnih sadržaja, ali je otvarajuća predstava "Cyrano de Bergerac" Edmonda Rostanda, u režiji Zlatka Svibena i u izvedbi osječkoga HNK-a zbog nevremena prekinuta. Predstava "Cyrano de Bergerac" nedavno je premijerno prikazana u osječkome HNK-u, a sinoćnje izvođenje započelo je u dvorištu i ispred zgrade sveučilišnoga Rektorata, u povijesnoj gradskoj jezgri Tvrđi, ali je oko 22,50 sati, zbog jake kiše i vjetra, predstava prekinuta, a nakon 15-minutnog čekanja i otkazana. Otvarajući "Osječko ljeto kulture" osječki gradonačelnik Anto Đapić kazao je kako je riječ o najvećoj kulturnoj manifestaciji u istočnom dijelu Hrvatske.

ŠIBENIK - Središnja književna večer 45. međunarodnog dječjeg festivala (MDF), što je sinoć održana u Šibenskom kazalištu, bila je posvećena Arsenu Dediću i njegovoj zbirci pjesama "Dječje oči", koju su prošle godine tiskali samoborski "Meridijani". Predstavljajući zbirku Arsen Dedić je kazao kao je to "knjiga za gledanje, čitanje i slušanje", jer je uz nju izišao i nosač zvuka s pjesmama najpoznatijih hrvatskih pjesnika za djecu Zvonimira Baloga, Gustava Krkleca i Danijela Dragojevića. Posebnu vrijednost, kazao je Dedić, predstavljaju ilustracije Svjetlana Junakovića. "Za djecu radim više od 40 godina. Moj prvi nastup na televiziji bio je 1958. upravo u dječjoj emisiji 'Mendo i Slavica', izdao sam nosač zvuka 'Arsen pjeva djecu', a prije zbirke 'Dječje oči' , moja prva knjiga za djecu bila je 'Zamišljeno pristanište'", kazao je Dedić.

ĐAKOVO - U Đakovu su sinoć u okviru programa 39. Đakovačkih vezova započeli dvodnevni 8. đakovački Susreti hrvatskih književnih kritičara čija je ovogodišnja središnja tema 20 godina časopisa Quorum, a izbornica teme je Julijana Matanović. O dva desetljeća Quoruma i kvorumaškoj generaciji pisaca govorilo se na okruglom stolu čiji je voditelj bio Robert Francem koji je istaknuo kako je Quorum u 20 godina izlaženja prerastao u instituciju te kako će drugi časopisi teško nadmašiti njegovo značenje i mjesto u književno-kulturnom životu. O Quorumu i pripadnosti kvorumaškoj generaciji na okruglom stolu govorili su pisci-kvorumaši Krešimir Bagić, Miroslav Mićanović, Damir Miloš, Goran Rem i Delimir Rešicki.

ZAGREB - Knjiga vrhbosanskoga nadbiskupa kardinala Vinka Puljića "Moje prve konklave" predstavljena je sinoć u Muzeju "Mimari" u Zagrebu. O knjizi su govorili profesori Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu Željko Tanjić i Tomislav Ivančić, a u ime nakladnika urednik Katoličkoga tjednika u Sarajevu Ivo Balukčić i ravnatelj Hrvatskoga katoličkog radija Robert Šreter. Tanjić je rekao kako je knjiga svjedočanstvo o smrti pape Ivana Pavla Drugoga i izboru novoga pape Benedikta XVI. Ivančić je ocijenio kako se u knjizi osjeća "čudesna povezanost dvojice papa koji su se stopili u jednu dušu". Kardinal Puljić je podsjetio kako je tijekom konklava svoje dojmove bilježio rukom i slao ih Katoličkom tjedniku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙