FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 29. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 29. lipnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

ZAGREB/BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu odlučila pokrenuti dijalog o proširenju između struktura civilnog društva u EU i u kandidatskim zemljama. "Dugoročni cilj dijaloga je pripremiti sve građane u EU i u kandidatskim zemljama (Turska i Hrvatska) za buduća proširenja", stoji u priopćenju Komisije. Dodaje se da Prijedlog Komisije pridaje posebnu pozornost Turskoj, jer oko te zemlje postoje nesporazumi i zabrinutost.

LJUBLJANA - U Ljubljani je u srijedu održana osma sjednica Odbora za gospodarsku suradnju između Hrvatske i Slovenije te sastanci sedam skupina u sklopu tog odbora. Hrvatsku stranu vodio je državni tajnik u Ministarstvu rada i poduzetništva Vladimir Vranković, a slovensku državna tajnica Andrijana Kosem-Starina. Na konferenciji za novinare u stanci sastanka Andrijana Kosem-Starina je ocijenila da je Odbor radio "vrlo intenzivno i učinkovito". Andrijana Kosem-Starina kazala je da je gospodarska suradnja sve bolja, što pokazuje rast robne razmjene i turističkog prometa te mnogobrojna kapitalna ulaganja iz Hrvatske u Sloveniju i iz Slovenije u Hrvatsku.

BEČ - Hrvatska je u srijedu primljena u punopravno članstvo Wassenaar aranžmana (WA) za nadzor izvoza konvencionalnog oružja te proizvoda i tehnologije dvostruke namjene (WA), a primanje će službeno završiti u četvrtak razmjenom diplomatskih nota. Time je Hrvatska postala 39. članica Aranžmana, osnovanog godine 1966. Wassenaar aranžman prvi je opći multilateralni ugovor o nadzoru izvoza konvencionalnog oružja te robe i tehnologije dvostruke namjene.

BRUXELLES - Posebni izaslanik Europske unije za Bliski istok, belgijski diplomat Marc Otte pozvao je u srijedu u Bruxellesu na umjerenost u polemici o poduzetim kontaktima između Europljana i Hamasa, palestinske organizacije koju 25-orica smatraju terorističkom. "Treba prestati igrati politički nogomet", izjavio je on ocjenjujući da se radi o "preozbiljnom pitanju da bi se od njega pravila priča gdje jedni protiv drugih bilježe bodove". Šef izraelske diplomacije Sylvan Shalom ocijenio je u nedjelju da su kontakti Europske unije i Hamasa takvi da bi mogli dovesti u pitanje mirovne napore na Bliskom istoku.

MOSTAR - Mostarska Gradska uprava i veleposlanstvo BiH u Francuskoj organizirali su u sjedištu UNESCO-oa u Parizu izložbu o projektu obnove Staroga mosta u Mostaru, koji je kandidiran za popis svjetske kulturne baštine. Konferencija UNESCO-oa, na kojoj će se među ostalim odlučivati o uvrštavanju Staroga mosta među svjetski zaštićene spomenike, održat će se od 10. do 17. srpnja u Durbanu u Južnoafričkoj Republici. Kako je u srijedu priopćila mostarska Gradska uprava na otvorenju izložbe zamjenik direktora UNESCO-oa Mounir Bouchenaki istaknuo je da je Stari most "jedan od najljepših povijesnih mostova u Europi".

SARAJEVO - Sutkinja za prethodni postupak u Sudu BiH Susan Meler odbacila je zahtjev tužitelja Jonathana Rattela da se odredi jednomjesečni pritvor voditeljici pravnih poslova tvrtke "Lijanović" Zdenki Šimunović i njezinu suprugu Ljubi, javila je u srijedu navečer Televizija Federacije BiH (FTV) . Odvjetnica Nada Dalipagić kazala je da nije bilo nikakva razloga za zadržavanje Šimunovićevih u pritvoru, jer da su mislili pobjeći već bi to učinili. Dodala je i da nisu bile utemeljene tvrdnje da mogu prikriti dokaze jer je tužiteljstvo ionako sve uzelo a svjedoci su saslušani. Bračni par Šimunović su nakon 48-satnog zadržavanja i ispitivanja u sarajevskom pritvoru pušteni.

SARAJEVO - Hrvatski zastupnici u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine spriječili su u srijedu prihvaćanje zakona o javnome radiotelevizijskom sustavu u BiH pozivajući se na potrebu zaštite vitalnoga nacionalnog interesa. Dom naroda razmatrao je prijedlog zakona na čijem prihvaćanju inzistira Europska unija, a već ga je prihvatio Zastupnički dom. Zakonom je predviđena uspostava javne korporacije za emitiranje programa na državnoj razini uz javne RTV servise na razini entiteta. Takav prijedlog hrvatski su zastupnici i u Zastupničkom domu odbili poduprijeti, zahtijevajući da se u BiH osigura uspostava triju nacionalnih radijskih i televizijskih kanala.

BANJA LUKA - Multinacionalna postrojba EUFOR-a "Sjeverozapad" priopćila je da je u srijedu izvela premetačinu zgrada u vlasništvu Slavka Roguljića, koji je na europskom i američkom popisu osoba osumnjičenih da pomažu u skrivanju optuženika za ratne zločine. Potpukovnik EUFOR-a i zapovjednik akcije Simon West rekao je novinarima da su u poslovnim prostorijama Slavka Roguljića pronađene "dobre i relevantne informacije koje će biti od koristi".

BEOGRAD - Milorad Ulemek Legija, prvooptuženi za napad na ibarskoj magistrali godine 1999. i ubojstvo čevorice članova Srpskog pokreta obnove te teško ranjavanje Vuka Draškovića, u srijedu je u Okružnome sudu u Beogradu osuđen na 15 godina zatvora. Istom presudom, bivši načelnik srbijanske Službe državne sigurnosti Radomir Marković, zbog pomaganja atentatorima, osuđen je na deset godina zatvora zbog pomaganja atentatorima, a na 15 godina zatvora osuđeni su napadači - bivši pripadnici Jedinice za specijalne operacije srbijanskoga MUP-a Nenad Ilić, Nenad Bujošević, Duško Maričić, Branko Berček i Leonid Milivojević. Bivši šef Uprave carina Mihalj Kertes osuđen je na tri godine zatvora, a bivši dužnosnici beogradske prometne policije Dragiša Dinić na dvije i Vidan Mijailović na godinu dana zatvora.

BEOGRAD - Skupština Državne Zajednice Srbije i Crne Gore (SCG) prihvatila je u srijedu Rezoluciju o pridruživanju Europskoj uniji, u kojoj se navodi da je pristupanje te zemlje Europskoj uniji strateški cilj kojem će Skupština SCG davati stalnu i punu potporu. Za tekst Rezolucije glasovala je većina zastupnika iz izaslanstava Srbije i Crne Gore. U Rezoluciji se ističe puna suglasnost svih demokratskih političkih snaga da pridonose nastojanjima Srbije i Crne Gore kako bi se ispunili uvjeti za ulazak u Europsku uniju. Tijela Državne Zajednice pozivaju se da u suradnji s tijelima država članica učine sve kako bi se što prije ispunili uvjeti nužni za otvaranje pregovora o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

ISLAMABAD - Pakistan želi osigurati pravdu za žrtvu grupnog silovanja Mukhtaran Mai, istaknuo je predsjednik Musharraf u srijedu i pozvao žene iz cijeloga svijeta da svjedoče o zlostavljanjima. Pakistanku Mukhtar Mai silovala su šestorica muškaraca kad je vijeće staraca u jednom selu na jugu zemlje njezinoga brata proglasilo krivim za nedopuštenu vezu sa ženom iz ugledne obitelji. Silovanje i puštanje na slobodu petorice od šestorice muškaraca izazvalo je međunarodne kritike i usmjerilo pozornost svijeta na položaj žena u Pakistanu. Pakistanski je predsjednik ponudio i održavanje međunarodne konferencije o nasilju nad ženama kojega ima u cijelome svijetu. Nije, međutim, predložio i datum održavanja konferencije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙