FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 29. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 29. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

MOSTAR - Visoki međunarodni predstavnik u BiH Paddy Ashdown, ujedno i posebni izaslanik EU-a (EUSR) u toj zemlji, lobirat će tijekom dana u Bruxellesu i Londonu za bosanskohercegovačko približavanje Europskoj uniji te okončanje misije Visokog predstavnika u BiH. Kako je priopćeno iz njegova ureda, Ashdown će o tim temama razgovarati s visokim predstavnikom za zajedničku i sigurnosnu politiku EU-a Javierom Solanom i ministrom vanjskih poslova Velike Britanije Jackom Strawom. Na sastanku u Bruxellesu će se, kako je najavljeno iz Ashdownova ureda, tražiti da vlasti BiH provedu reforme. Uspostava zajedničke policije i zakonsko uređenje državne televizije dva su preostala uvjeta iz Studije izvedivosti EU-a.

TEL AVIV - Radikalni protivnici izraelskog povlačenja iz Gaze intenzivirali su u srijedu prosvjede bacajući čavle i ulje po glavnoj autocesti između Tel Aviva i Jeruzalema. Čavlima su izbušili gume na najmanje 20 automobila i usporili gust promet na dvije lokacije gdje su već počele pripreme za evakuaciju, prenosi izraelski radio. Taj se incident dogodio prije planirane blokade desetaka cesta i raskrižja diljem zemlje u večernjim satima. Prosvjednici žele spriječiti evakuaciju vojnih položaja i židovskih doseljenika iz pojasa Gaze prema planu premijera Ariela Sharona.

MANILA - Filipinski parlament pokrenuo je u srijedu postupak za smjenjivanje predsjednice države Glorije Arroyo zbog navodne prijevare na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima, ali se njegovi izgledi da uspije ocjenjuju slabim. Političku krizu na Filipinima uzrokovali su tonski zapisi na kojima ženski glas, koji se pripisuje predsjednici države, s članom izbornog povjerenstva razgovora o ishodu predsjedničkih izbora. Arroyo je izjavila da razgovor bio samo informativan i nije imao nikakva utjecaja izborne rezultate te naglasila da ne namjerava odstupiti jer nije učinila ništa protuzakonito. Posebno parlamentarno povjerenstvo sada mora prvo odlučiti postoje li osnove za formalni proces opoziva. Ako odluka bude potvrdna, mora je potom prihvatiti trećina zastupnika u donjem domu parlamenta i zatim cijeli postupak seli u Senat koji ima odlučujuću ulogu u takvim zahtjevima.

TEHERAN - Nekoliko dana nakon izbora Mahmuda Ahmadinedžada za iranskog predsjednika, već se čuju prvi pozivi na uvođenje novih ograničenja u odijevanju žena, piše u srijedu iranski dnevni list blizak vladi. "Parlament želi da se predsjednik suprotstavi ženama koje neprikladno odijevaju", list prenosi izjavu ultrakonzervativnog zastupnika Mohamada-Takija Rahbara. Žene u Iranu moraju u javnosti nositi dugu odjeću i rubac na glavi, ali - poglavito u gradskima sredinama - često hodaju gologlave i u kraćim opravama. "Sramotno je da se u islamskoj državi poput naše, žene tako ponašaju. Potrebna nam je nova kulturna revolucija", dodao je Rahbar. Novoizabrani iranski predsjednik izjavio je u međuvremenu da uzbuđenje koje je izazvao njegov izbor znači "novu islamsku revoluciju" čiji će val "uskoro zapljusnuti cijeli svijet", javlja u srijedu službena novinska agencija Irna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙