FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Meksiko će dopustiti Zapatistima da uđu u politiku

MEXICO CITY, 28. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Meksička je vlada uutorak priopćila da ništa ne priječi zapatističke pobunjenika, koju sunajavili da će uskoro objaviti "novu političku inicijativu", da seuključe u državnu politiku.
MEXICO CITY, 28. lipnja 2005. (Hina/Reuters) - Meksička je vlada u utorak priopćila da ništa ne priječi zapatističke pobunjenika, koju su najavili da će uskoro objaviti "novu političku inicijativu", da se uključe u državnu politiku.

"Neće biti nikakvih zakonskih zabrana Zapatistima da se pridruže političkom životu zemlje, kakvu god organizaciju željeli uspostaviti", izjavio je medijima Ruben Aguilar, glasnogovornik predsjednika Vincenta Foxa.

Aguilar je rekao da je odluka o uključivanju u legalnu politiku "najbolji način za rješavanje problema zapatističkih domorodačkih zajednica i otvara mogućnost dijaloga".

Zapatisti, pobunjenička vojska pod zapovjedništvom "potkomandanta" Marcosa, objavili su rat vladi prije više od deset godina tražeći prava za domorodačko stanovništvo, no od tada nisu pokretali napade i sve su se više okretali društvenom aktivizmu.

Marcosova ovotjedna najava da će pobunjenici krenuti drugim pravcem dolazi godinu dana prije predsjedničkih izbora i signalizira da pobunjenici smjeraju odustati od oružane borbe i okreću se političkom aktivizmu.

Marcos je nakon tjedan dana sastanaka Zapatista u ponedjeljka izjavio da su pobunjenici i njihovi podržavatelji odlučili ući u novu političku fazu čije će smjernice iznijeti sljedećih dana.

"Uz pristanak i podršku velike većine svojih članova pobunjeničke zajednice počet će novu političku inicijativu nacionalnog i međunarodnog karaktera", izjavio je Marcos.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙