FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 28. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21sat.
ZAGREB, 28. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Zagrebačka Gradska skupština donijela je danas odluku o novom ustroju gradske uprave te imenovala gradonačelnika Milana Bandića jedinim članom skupštine sva 23 trgovačka društva u 100-postotnom vlasništvu Grada. Nakon polemične rasprave, poglavito oporbenih zastupnika iz redova HDZ-a i HSP-a, koji su oštro prosvjedovali zbog tog prijedloga smatrajući da je suprotan demokratskoj praksi, zastupnici su većinom glasova prihvatili zaključak da "Grad Zagreb, jedinog člana u skupštinama društava, predstavlja gradonačelnik i da obnaša funkcije skupštine u trgovačkim društvima". Bandić je rekao da su izrečene kritike 20 posto od očekivanih te da preuzima odgovornost da predstavlja zagrebačku Gradsku skupštinu u skupštini trgovačkih društava.

ZAGREB - Hrvatski sabor sutra počinje 15. sjednicu, posljednju redovnu prije ljetnih odmora - moguća je, međutim i izvanredna sjednica, dakle nakon 15. srpnja. Do sredine srpnja Sabor bi, najavljuje njegov predsjednik Vladimir Šeks, trebao odlučiti o novom predsjedniku Vrhovnog suda, te moguće i o novom ministru unutarnjih poslova - aktualni Marijan Mlinarić zbog zdravstvenih je razloga najavio svoj odlazak. Novi kandidat za predsjednika Vrhovnog suda je Branko Hrvatin. U devet dana plenarnog zasjedanja, od 29. lipnja do 15. srpnja, Sabor se treba očitovati o 30-ak točaka dnevnog reda, a sjednicu počinje uobičajenim 'aktualnim prijepodnevom' u kojemu će na zastupničke upite odgovarati premijer i ostali članovi Vlade.

ZAGREB - Pregovarački odbori Vlade i sindikata državnih službi razgovarali su danas o koeficijentima plaća, a najavljena je isplata regresa za godišnji odmor od 1000 kuna, priopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću. Ministar financija Ivan Šuker izvijestio je na sastanku o prijedlogu rebalansa državnog proračuna za 2005. te o njegovim ograničenjima, priopćio je Ured. Na osnovi cjelovite analize kretanja novčane mase za plaće i izvršenja državnog proračuna u zadnje tri godine utvrdit će se do polovice srpnja ove godine projekcije mogućeg usklađivanja plaća za 2006. kao podloga za pripremu državnog proračuna za iduću godinu. Zaposlenima u državnoj upravi i ove će se godine isplatiti regres za godišnji odmor od 1000 kuna, kaže se u priopćenju.

ILOK - Dan Dunava, koji obilježavaju sve zemlje dunavskoga poriječja, u Hrvatskoj je obilježen središnjom proslavom u Iloku koja je počela svečanom sjednicom Nacionalnoga vijeća za vode. Sjednicu je vodio predsjednik Vijeća i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić, a u njenom su radu sudjelovali i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i iločki gradonačelnik Mladen Papak. Voda je jedan od najvažnijih bogatstava 21. stoljeća, pa je važno njime dobro upravljati, rečeno je, među ostalim, na sjednici na kojoj se raspravljalo o Vodnogospodarskim osnovama i strategiji gospodarenja vodama.

SISAK - Predstavnik visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice u Hrvatskoj Jean-Claude Concolato danas je u Sisku o povratku povratnika, obnovi njihovih kuća, povratu imovine i stambenim pitanjima razgovarao sa županicom Marinom Lovrić. Rečeno je da se od "Oluje" u kolovozu 1995. do sada, u nepunih 10 godina, u Sisačko-moslavačku županiju vratilo oko 25 tisuća povratnika. Concolato je napomenuo da se u Hrvatsku do sada vratilo 124 tisuće povratnika ili trećina te da u izbjeglištvu živi dvije trećine izbjeglica iz Hrvatske. Dogovoreno je da će Županija i UNHCR uskoro započeti zajednički projekt informiranja povratnika o njihovim socijalnim i građanskim pravima.

ZAGREB - Predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Vlado Jukić izrazio je danas nezadovoljstvo što Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata još ne radi u punom smislu i zatražio je da se čim prije imenuje njegovo Upravno vijeće. Nedopustivo je, ocijenio je Jukić na sjednici Odbora, što Upravno vijeće nije imenovano na dvije prethodne sjednice, što se njegov sastav mijenjao u nekoliko navrata. Vijeće, podsjeća, ima važne zadaće, među ostalim treba donijeti statut, program rada i razvoja Centra, predložiti imenovanje ravnatelja - Centar sada ima privremenog. Odbor danas nije imao primjedbi na sastav Vijeća, koje bi imalo pet članova, te potpredsjednika i predsjednika - Franju Šanjeka, no zbog nedostatnog kvoruma o tome se nije formalno izjasnio.

ZAGREB - Članovi saborskog Odbora za rad, socijalnu politiku i zdravstvo danas su, na tematskoj sjednici, upozorili na potrebu što skorijeg zakonskog reguliranja rada terapijskih zajednica i primjene metadona u liječenju ovisnika o drogama. U Hrvatskoj je, po podacima Ministarstva zdravstva, u posljednja dva desetljeća registrirano 20.162 liječena ovisnika, u što ne ulaze terapijske zajednice i nevladine organizacije, a neslužbeno je taj broj oko 3 puta veći. Smrtnost od predoziranja u posljednjem se desetljeću značajno povećala. Tako je 1996. od predoziranja u Hrvatskoj umrlo 29, a 2004. godine 108 ovisnika.

ZADAR - U Zadru je danas počeo višednevni znanstveni skup "Društvo i tehnologija" u radu kojega sudjeluje više desetaka stručnjaka iz Hrvatske i svijeta. Do 30. lipnja sudionici će raspravljati o tehnologiji obrazovanja i integriranom sveučilištu, tehnologiji obrazovanja za novo komunikacijsko društvo, tehnologiji obrazovanja na daljinu i slobodnom vremenu, izazovima novih tehnologija te gospodarstvu i novim tehnologijama. Govoreći uvodno, o viziji društva, znanosti i tehnologije, dr. Juraj Plenković je rekao da su ciljevi skupa potaknuti izobrazbu u novim tehnološkim prilikama. Tehnologija sama po sebi neće donijeti blaženstvo, zato uvijek prednost dajem etici pred tehnologijom, kazao je, uz ostalo, Plenković.

ZAGREB - Na hrvatskim visokim učilištima 2004. diplomirao je 17.391 student, što je za 10,3 posto više u odnosu na 2003. Po podatcima Državnoga zavoda za statistiku, diplomiralo je 67,7 posto redovitih studenta te 32,3 posto izvanrednih. Sedamdeset posto studenata, koji su diplomirali, ima od 21 do 26 godina, 2,5 posto je diplomiralo do 21. godine, 11 posto od 27. do 29. godine, a s 30 i više godina diplomiralo je 16,4 posto studenata.

ZAGREB - Zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište i Društvo pokrovitelja toga kazališta organiziraju 30. lipnja jednodnevnu kazališnu manifestaciju - Dan otvorenog kazališta kako bi javnost što bolje upoznali sa svim sadržajima toga kazališta. Prva takva manifestacija održana je prošle godine te je imala velikog odjeka u javnosti, ističu organizatori te pozivaju na ovogodišnji Dan otvorenog kazališta, koji će početi u četvrtak u 10 sati. U program manifestacije uvrštena su brojna događanja - razgledavanje svih kazališnih prostora, predstavljanje svečanih zastora, prezentacija kazališnih povijesnih kostima, izložbe djela likovnih umjetnika te djelatnika umjetničkih radionica HNK.

SPLIT - U eksploziji plinske boce, što se danas oko 13 sati dogodila u središtu Splita u pizzeriji "Spalatino" na Prokurativama, ozlijeđeno je osam osoba, od kojih je šest nakon liječničke pomoći pušteno na kućnu njegu, a dvije su zadržane na liječenju u Kliničkoj bolnici. Po riječima voditelja Odjela plastične kirurgije splitskoga KB-a dr. Zdravka Roje teško su ozlijeđena dva švedska turista, ali su izvan životne opasnosti. Oni su zadobili jake opekline i ostat će na liječenju u bolnici. U eksploziji je izbio požar koji je uništio cijeli donji kat pizzerije, a policija je nakon završene istrage objavila da je uzrok eksplozije loš spoj gumene cijevi na plinskoj boci.

ZAGREB - Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti priopćilo je da sutra, u srijedu, 29. lipnja, od 8 do 14 sati zbog radova neće biti dostupno preko fiksnih telefonskih linija i elektroničke pošte. U to vrijeme bit će isključena telefonska centrala Ministarstva zbog radova na elektroenergetskoj mreži i privremena prekida opskrbe strujom područja parka Stare Trešnjevke, kaže se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙