FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 28. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 28. lipnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

JERUZALEM - Hrvatski premijer Ivo Sanader je drugi dan službenog posjeta Državi Izrael počeo obilaskom prošle godine otvorenoga Muzeja holokausta Yad Vashem koji, za razliku od starog, u velikoj postavi prikazuje isječke iz života i patnji Židova diljem Europe uoči i tijekom Drugog svjetskog rata. "Svi znamo da je riječ o šest milijuna Židova ubijenih u drugom svjetskom ratu, što je strašna tragedija, ali čovjeka još više pogodi kad vidi da je riječ o konkretnim ljudima, a ne o pukim brojkama", istaknuo je Sanader.

JERUZALEM - Hrvatska u budućnosti može očekivati muzej o Domovinskom ratu, koji će biti temeljen na znanstveno utvrđenim činjenicama svih aspekata toga rata, rekao je u utorak u Jeruzalemu predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader. U izjavi za hrvatske novinare, koji prate njegov službeni posjet Izraelu, premijer Sanader nakon obilaska muzeja Yad Vashem rekao je kako Hrvatska može očekivati sličan muzej o žrtvama Domovinskog rata. "Takav muzej sigurno treba napraviti. Vlada je učinila prvi korak otvorivši muzejsko-dokumenatcijski centar za istraživanje Domovinskog rata", rekao je Sanader. "I u Domovinskom ratu, kao i u Yad Vashemu, Jasenovcu ili Bleiburgu, zanima nas isključivo potpuna istina", rekao je Sanader.

ZAGREB - Ministarstva pravosuđa Hrvatske i Finske i Europska komisija predstavili su u utorak u Zagrebu preporuke za reformu pravosuđa u RH na konferenciji posvećenoj racionalizaciji organizacije i strukture hrvatskih sudova. Ključni elementi reforme pravosudnog sustava, koji su dio Strategije reforme pravosuđa, obrađeni su u CARDS 2002 twinning projektu "Modernizacija pravosuđa - podrška učinkovitijem i modernijem radu hrvatskih sudova". Taj projekt, u iznosu od 4 milijuna eura, financira Europska unija a provode ga ministarstva pravosuđa RH i Finske. Konferenciju je otvorila hrvatska ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

LJUBLJANA - Slovensko Vrhovno odvjetništvo preuzelo je kaznenu prijavu protiv nekad istaknutoga slovenskog političara Mitje Ribičiča (86), osumnjičenog za genocid, koju je 24. svibnja ove godine podigla policija nakon što je otkriven dokument prema kojemu je Ribičič kao jedan od čelnika slovenske OZNA-e nakon Drugoga svjetskog rata odlučivao o popisima zatvorenika koji su poslije ubijeni bez sudske presude. Vrhovno odvjetništvo priopćilo je u utorak da je od Okružnog odvjetništva preuzelo slučaj zbog "zahtjevne pravne problematike i opsežnosti predmeta", ali o slučaju nije objavilo ništa novo.

SARAJEVO - Hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ivo Miro Jović preuzeo je u utorak dužnost predsjedatelja tog tijela koju će obnašati sljedećih šest mjeseci, u skladu s redovitom procedurom kojom je utvrđeno da srpski, hrvatski i bošnjački članovi državnog vrha u redovitim razmacima obnašaju dužnost "prvog među jednakima". Jović, koji je prije nepuna dva mjeseca naslijedio Dragana Čovića, smijenjenog odlukom visokog predstavnika u BiH, najavio je u uvodnom govoru da će se u sljedećem razdoblju snažno zauzeti da državni vrh osigura nastavak i dovršetak bar nekih reformskih procesa. Posebice je istaknuo reformu obrane i policije, suradnju s Haškim sudom i ispunjenje svih međunarodnih obveza.

GAZA - Palestinske snage sigurnosti otkrile su i zatvorile dva tunela na pojasu Gaze od kojih je jedan vodio do jedne židovske kolonije, javlja u utorak agencija France Presse pozivajući se na sigurnosne izvore. Jedan od tunela koji je otkriven u ponedjeljak navečer na pojasu Gaze ide od četvrti Al Tufah u Khan Yunesu do židovske kolonije Neve Dekalim. Drugi tunel otkriven je u sektoru Rafah na granici između pojasa Gaze i Egipta. Izrael je pokrenuo više vojnih operacija u južnom dijelu pojasa Gaze kako bi okončao krijumčarenje oružja i uništio brojne tunele kojima su se koristili i palestinski aktivisti za izvođenje napada na položaje izraelske vojske.

LONDON - Više od 160 brodova iz 35 mornarica okupilo se u utorak ispred mornaričke baze u Portsmouthu na južnoj obali Engleske gdje će sudjelovati u svečanosti obilježavanja 200. obljetnice bitke kod Trafalgara u kojoj je britanska flota, pod vodstvom admirala Horatia Nelsona, pobijedila francusku i španjolsku i tako zadobila premoć nad svjetskim morima. Svečanost će se održati u srijedu, a nakon parade brodova, najveće dosad organizirane u svijetu, koju će pratiti engleska kraljica Elizabetha II., dvije će flote "oponašati" slavnu bitku iz 19. stoljeća. No, obje će flote biti poznate kao crvena i plava flota, a ne po imenima zemalja, što je izazvalo nezadovoljstvo pra-pra-praunuke slavnoga admirala. Organizatori su nastojali izbjeći optužbe za trijumfalizam, posebno sada kada su službeni London i Pariz u sporu oko budućnosti EU-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙