FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U subotu počinje Tour de France, Ullrich i Basso prijete Armstrongu

ZAGREB, 28. lipnja 2005. (Hina) - U subotu 2. srpnja počinje najvećabiciklistička utrka na svijetu Tour de France. Ovo je 92. izdanjeToura, a utrka starta pojedinačnim kronometrom od Fromentinea doNoirmoutiera. Cilj je 24. srpnja u Parizu.
ZAGREB, 28. lipnja 2005. (Hina) - U subotu 2. srpnja počinje najveća biciklistička utrka na svijetu Tour de France. Ovo je 92. izdanje Toura, a utrka starta pojedinačnim kronometrom od Fromentinea do Noirmoutiera. Cilj je 24. srpnja u Parizu.

Pred natjecateljima je 21 etapa, odnosno ukupno 3.607 km. Ima devet ravničarskih etapa, sedam brdskih, bolje rečeno planinskih etapa, dva pojedinačna kronometra, jedan momčadski kronometar te dvije etape blagih uspona.

Kao i obično pobjednik će biti odlučen u planinama i na pojedinačnom kronometru. Prvi test spremnosti već je na početku utrke, kada je na rasporedu pojedinačni kronometar od Fromentinea do Noirmoutiera (19km). U planine bicklisti dolaze 10. srpnja i u deset dana odvozit će sedam etapa sa izuzetno zahtjevnim usponima. Nakon planina pred biciklistima je još samo jedan ozbiljan ispit - pojedinačni kronometar u pretposljednjoj etapi.

Kad su u pitanju glavni favoriti za pobjedu izdvajaju se tri imena - Amerikanac Lance Armstrong, Nijemac Jan Ullrich i Talijan Ivan Basso. Iz prikrajka će ih vrebati Španjolac Iban Mayo.

Armstrong dolazi po svoj sedmi uzastopni naslov. Najavio je da će mu Tour biti posljednja utrka u karijeri i sigurno je da u mirovinu želi otići kao pobjednik. Prošlog tjedna za vrijeme treninga zbog jedne ose koja mu nije dala mira doživio je lakši pad. No, izvukao se bez ozljeda, samo sa ogrebotinama.

Neki smatraju da je Armstrong, kojemu su 33 godine, prošao svoj vrhunac, te da više nije fizički spreman kao što je to bio prošlih godina. Teksašanin im, pak, odgovara: "Nikad se nisam bolje osjećao".

Jan Ullrich (31), koji je slavio na Touru 1997. te je pet puta bio drugi, za većinu je najveći Armstrongov konkurent. Prošle godine Nijemac je razočarao, bio je četvrti. Dobar je znak da ove godine nije bilo priča o višku kilograma i nedostatku volje za treninzima. Također, njegova momčad T-Mobile potpuno se usredotočila na Ullrichov uspjeh. Momčad je upotpunjena dobrim penjačima, a žrtvovan je Erik Zabel, koji je šest puta bio najbolji sprinter na Touru.

Također, Ullrichovi fanovi sjećaju se da je Nijemac najozbiljnije zaprijetio Armstrongu 2003. kada mu se rodila kćer. Da nije bilo nesretnog pada na odlučujućem kronometru Nijemac je mogao te godine prekinuti Amerikančevu dominaciju.

Ove godine crvenokosi Nijemac ulazi u Tour s novom djevojkom, za koju kaže da je ljubav njegova života.

"Armstrong je dominirao posljednjih šest godina i tko god ga pobijedi ući će u legendu. Ovo mi je posljednja prilika i nemam je namjeru prokockati", istaknuo je Ullrich.

Talijan Ivan Basso (28) prošle je godine bio treći. U pojedinim brdskim etapama ozbilljno je zaprijetio Armstrongu. Njegova naslabija točka u dosadašnjim izdanjima bio je kronometar. No, ove godine je i to popravio, što dokazuje pobjeda na kronometru za vrijeme Gira.

"Uvjeren sam da sam znatno napredovao u odnosu na prošlu godinu. Jači sam i na usponima i u kronometru. Možete se kladiti u to da ću ovaj puta napasti Armstronga u planinama", izjavio je Basso.

Pritajeni favorit je Španjolac Iban Mayo (27). Odličan u planinama, ali slab na kronometru. Koliko se popravio u kronometru vidjet ćemo već na startu Toura. No, čak i ako ne bude dobar na kronometru, vrijedi pričekati ulazak u planine. Možda baš tamo eksplodira.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙